REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas Vladimiras Laučius teigia Zigmo Vaišvilos pasisakymą apie prezidentę Dalią Grybauskaitę vertinąs kaip nesavalaikį išsišokimą. „Visų pirma tai yra nekorektiška, pasirinkta ne ta vieta ir ne tas laikas. Net jei tai, ką jis nutarė paskelbti, nors kiek panašu į tiesą, tam reikėjo pasirinkti kitą vietą ir kitą tribūną. Dabar panašiausia į tai, kad pats Zigmas Vaišvila nusprendė pasirodyti reikšmingas, tačiau atrodo, kad liko reikšmingas tik pačiam Z. Vaišvilai,“ – portalui balsas.lt lakoniškai pakomentavo politologas.

REKLAMA
REKLAMA

Per Sausio 13-osios metinių iškilmes politikas Z. Vaišvila, kalbėdamas apie Sausio 13-osios bylą, vardijo atsakingus asmenis – perversmo organizatorius, kariškius, kolaborantus – ir šiame kontekste paminėjo prezidentę Dalią Grubauskaitę ir jos veiklas tuo laikotarpiu.

REKLAMA

„2012 m. gruodžio 19 d. LTV išgirdau D.Grybauskaitės patvirtinimą, kad ji Vilniaus aukštojoje partinėje mokykloje su desantininkais stumdėsi gruodžio mėnesį. Tai yra 1990 m., nes 1989 m. gruodį ten jų dar nebuvo. Rūta Janutienė man pranešė, kad D.Grybauskaitės darbo byloje rado 1990 m. liepos V. Lazutkos, LKP Vilniaus miesto komiteto pirmojo sekretoriaus, organizavusio perversmą, įsakymą dėl ponios D.Grybauskaitės premijavimo už gerą darbą.“ – kalbėjo Z.Vaišvila.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Nepriklausomybės priešininkas, buvęs LKP CK narys ir Vilniaus komunistų partijos sekretorius V.Lazutka Sausio 13-osios byloje kaltinamas sąmokslo rengimu siekiant užgrobti valdžią ir nušalinti teisėtus valstybės vadovus, dėl daugelio laisvės gynėjų tyčinių kūno sužalojimų, turto sunaikinimo, nacionalinės nesantaikos kurstymo. Nuo Lietuvos Respublikos teisingumo jis 2000 m. pasislėpė Vokietijoje. V.Lazutka vėliau persikėlė gyventi į Minską.

Politikas analizavo ir tai, kas sunkina kolaborantų nuteisimą. "Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymu Seimas, tikiuosi, nesąmoningai 2010 m. gruodžio 23 d. panaikino Valstybės saugumo departamentui priskirtą ikiteisminio tyrimo (baudžiamojo persekiojimo) funkciją ir jos niekam nepriskyrė. Lietuva liko be ikiteisminio tyrimo įstaigos, kuri tirtų nusikalstamas veikas žmoniškumui ir karo nusikaltimus, nusikaltimus valstybei, jos Nepriklausomybei ir konstitucinei santvarkai. Prokuratūra vadovauja ikiteisminiam tyrimui, tačiau kažkas byloje turi atlikti ir aibę konkrečių darbų", - sakė Z. Vaišvila.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, generalinio prokuroro įsakymu nuo 2011 m. sausio 17 d. panaikintas šią bylą tyręs Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyrius, įsteigtas, beje, 1991 m. spalio 23 d. Aukščiausiosios Tarybos nutarimu, nes "mūsų Aukščiausioji Taryba, viešai pasmerkusi nusikaltimus žmoniškumui, principingai laikėsi nuostatos, kad juos įvykdę asmenys būtų persekiojami ir neturi išvengti atsakomybės".

"Likviduotas dešimtmečiais burtas Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyrius, išgirdome, kad ir etatų prokuratūroje per daug. Sausio 13-osios byloje 15-os iš 48-ių įtariamųjų atžvilgiu nutraukti įtarimai tuo pretekstu, kad jų nusikalstamos veikos tiesiogiai nesusijusios su gyvybės atėmimu ar pakenkimu sveikatai. Ir tik šios dienos proga paskelbta, kad byla perduodama teismui. Po mūsų spaudos konferencijos Seime š.m. sausio 11 d. išgirdome, kad įtarimai bus pareikšti 81 užsienio kariškiui. Tačiau, kodėl ne kolaborantams, be kurių Sausio 13-osios valstybės perversmo vykdymas būtų akivaizdi užsienio karinė intervencija?" - klausė Z. Vaišvila.

REKLAMA

Jis stebėjosi, kodėl nutraukta nemažai ikiteisminių tyrimų dėl Vilniaus ir Rygos OMON tariamai kriminalinių nusikaltimų dėl senaties, lyg nesuvoktume, kad visa tai buvo užsienio valstybės agresija, kuriai senatis netaikoma - šie OMON-ai buvo pavaldūs TSRS Vidaus reikalų ministerijai, vykdė užsienio agresiją. "Netikiu, kad prokurorai to nesuprato. Todėl būtina kalbėti apie kolaboravimą, jo ištakas ir sąstingio byloje priežastis", - mano Kovo 11-osios Akto signataras Z. Vaišvila.

Jo teigimu, šiandien esame pavargę nuo melo, o ir tikėti nebežinome kuo. "Per daug melo Lietuvoje. Netikiu, kad norima tikrai ištirti visumą. Apsiribota tik siauru kolaborantų ratu. Kodėl nutrauktos kitos bylos, kuriose įžvelgtas tik kriminalas, tačiau neįžvelgta užsienio agresija ir perversmo vykdymo veiksmai?" - svarstė signataras Z. Vaišvila.

REKLAMA

Kreipdamasis į Seimą, jis kvietė negriauti Tautos pasitikėjimo valstybe. "Kreipiuosi į Tautos atstovybę Seimą. Jus išrinko sudėtingu Lietuvai metu. Negriaukime Tautos pasitikėjimo valstybe. Nei Seimo, nei Prezidento valia nėra ir nebus aukščiau už Tautos valią. Jos ignoravimo pasekmės būtų nepataisomos. Tyliai atsakykite kiekvienas sau į šį klausimą", - iš istorinės Kovo 11-osios salės tribūnos ragino Z. Vaišvila.

Balsas.lt ir ELTA

Taip pat skaitykite: R. Janutienė Balsas.lt vaizdo konferencijoje: man D. Grybauskaitė yra „X“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų