REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio 16 d. Vilniaus miesto savivaldybės administracija svarstė Lietuvos gėjų lygos (LGL) prašymą liepos mėnesį organizuoti gėjų eitynes.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš porą metų vykusios pirmos šalyje gėjų eitynės sulaukė daug prieštaringų vertinimų ir net dėl renginio vietos buvo kilusios aršios diskusijos, po kurių nuspręsta leisti parado dalyviams žygiuoti Upės gatve. Šiam renginiui buvo sutektos didelės policijos ir kitų viešąjį saugumą užtikrinančių institucijų pajėgos – dirbo apie 800 pareigūnų.

REKLAMA

LGL vadovo Vladimiro Simonko teigimu, šiemet eitynes norima surengti liepos 27 d., šeštadienį. Taip pat Vilniaus miesto savivaldybės prašyta ir naujo eitynių maršruto: kreiptasi dėl leidimo eitynių dalyviams žygiuoti nuo Odminių skvero prie Katedros aikštės, Gedimino prospektu pro Vyriausybę Lukiškių aikštės link. Planuojama, kad eitynėse dalyvaus 800 žmonių.

Tiesa, miesto savivaldybės pareigūnų tokie renginio organizatorių užmojai nudžiugino, mat pasirinkus tokį eitynių maršrutą, pasak jų, būtų labai sudėtinga deramai užtikrinti viešąjį saugumą. Neva esama rizikos, kad į eitynių dalyvius gali būti mėtomi daiktai, be to, verslininkai, kurių kavinės ir parduotuvės yra įsikūrusios Gedimino prospekte, taip pat būsimu renginiu nesidžiaugia, nes jo metu gali sutrikti jų darbas.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės atstovai renginio organizatoriams siūlo alternatyvą – rengti eitynes Lukiškių aikštėje, tačiau toks pasiūlymas nebuvo sutiktas su džiaugsmu. V. Simonko teigimu, gėjai ir lesbietės nori žygiuoti būtent Gedimino prospektu, kaip tai daro kitos socialinės grupės per savo organizuojamus renginius.

Vilniaus miesto savivaldybė išplatino informaciją apie tai, kad „šiandien derinant „Eitynių už lygybę“ vietą, laiką ir formą, renginio organizatoriams, siekiant užtikrinti eisenos dalyvių saugumą, buvo pasiūlyta keisti eitynių vietą ir renginį organizuoti Upės gatvėje. Eitynių organizatoriams taip pat siūlyta keisti susirinkimo formą ir renginį organizuoti vienoje iš sostinės aikščių“. Tokios priemonės savivaldybės bei policijos atstovų siūlomos atsižvelgiant į anksčiau organizuotas tokio pobūdžio eitynes ir siekiant užtikrinti eisenos dalyvių saugumą, taip pat organizatorių siūlomame maršrute esančių kitų asmenų teises. Be to, derinant renginį, siekiama suderinti visų asmenų teises – tiek norinčių organizuoti eitynes, tiek miesto gyventojų ir svečių, eismo dalyvių, Vilniuje dirbančių verslininkų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Simonko balsas.lt paklaustas, ką mano apie savivaldybės siūlymą eitynes rengti Upės gatvėje, sakė: „Kadangi savivaldybė jau išplatino pareiškimą, ji, matyt, jau žino savo sprendimą, bet mums kol kas jo nepateikė. Prisiminkime situaciją prieš trejus metus, savivaldybės buvo prašoma tinkamo maršruto, mums primygtinai buvo siūloma Upės gatvė. Su šiuo pasiūlymu sutikti nenorėjome, bet esant tokiai situacijai, kuomet nebegalėjome apginti savo tiesos – tam jau nebebuvo laiko, teko sutikti su pasiūlymu.“

LGL vadovo teigimu, šiemet bus siekiama maršrutą pakeisti: „Nenorime suformuoti praktikos, kuomet nepageidaujami piliečiai nustumiami į į rezervatą – Upės gatvę. Kol kas niekas man negali įrodyti, kad Upės gatvė yra pagarbesnė vieta už Gedimino prospektą.“

REKLAMA

Politikas Petras Gažulis, pagarsėjęs kaip aršus homoseksualų kritikas, ne taip seniai siūlė už viešą homoseksualių santykių propagavimą bausti nuo 2 tūkst. iki 10 tūkst. litų siekiančia bauda ir net bandė inicijuoti referendumą dėl homoseksualių santykių propagavimo uždraudimo Konstitucijoje. Tiesa, abu šie bandymai nepavyko.

Politikas ir toliau nerimsta ir sako, kad prašys savivaldybės neišduoti leidimo renginio, bet jei vis tik tai įvyktų, žada kreiptis į teismą dėl leidimo anuliavimo. „Aš nesu prieš gėjus. Tegu jie lovoje daro, ką nori. Tačiau man nepatinka, kai jų santykiai yra propaguojami, tai rodoma kaip normalus dalykas“, - portalui lrytas.lt sakė Seimo narys.

REKLAMA

 

Ar pritariate homoseksualų eitynių organizavimui Vilniuje?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, pritariu ir dalyvausiu
Taip, renginį reikia leisti
Ne, nemanau, kad jos turi vykti
Nežinau, neturiu nuomonės
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar pritariate homoseksualų eitynių organizavimui Vilniuje?
Taip, pritariu ir dalyvausiu
2.2%
Taip, renginį reikia leisti
18.5%
Ne, nemanau, kad jos turi vykti
76.3%
Nežinau, neturiu nuomonės
3%
Balsavo: 135

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų