REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę Strasbūre įsikūręs Europos žmogaus teisių teismas pradėjo pirminį nagrinėjimą bylos, kurioje keturios Lietuvos pilietės skundžiasi, kad Lietuvoje neužtikrinamos su gimdymu susijusios žmogaus teisės. Apie šią problemą laidoje „Ryto tema“ šiandien kalbėjomės su iniciatyvos „Gimimas.lt“ dalyviu Algimantu Ramonu, Lietuvos akušerių – ginekologų draugijos prezidente Daiva Vaitkiene ir Seimo Sveikatos komiteto pirmininkės pavaduotoju Antanu Matulu. „Gimimas.lt“ iniciatyvos atstovas A.Ramonas teigė, kad Lietuvoje namuose gimdyti nėra draudžiama, tačiau nėra užtikrinama kvalifikuota medikų pagalba ir daugiausia dėmesio skiriama tam, ar gimdyti namuose yra saugu, o ne į reikiamos pagalbos užtikrinimą. Šeimų organizacijos, kurios jau parašė kreipimąsi į Sveikatos apsaugos ministrą, kad būtų pradėtos diskusijos šia tema, vis dar atsimuša į institucinę sieną. „Gydytojai, kurie šiuo metu sutiktų priimti gimdymą namuose, negali to daryti, nes tokią jų veiklą draudžia įstatymas. Tad gal verta pradėti galvoti apie tai, kad jiems verta atverti kelius, kaip tai padaryta daugelyje Europos Sąjungos šalių?“, - „Laisvajai bangai“ sakė iniciatyvos „Gimimas.lt“ dalyvis.  

REKLAMA
REKLAMA

Pasak D.Vaitkienės, Lietuvos akušerių – ginekologų draugija praeitais metais gavo užklausimą iš ministerijos ir iš suinteresuotų šeimų dėl gimdymo namuose. „Nors yra pakankamai teisės aktų, reglamentuojančių gimdymą namuose, tačiau vis tik susidaro teisinė kolizija, kadangi profesionalai (akušeriai - ginekologai) veikdami pagal teisines normas, neturi teisės teikti profesionalią pagalbą ne ligoninėje“, - teigė Lietuvos akušerių – ginekologų draugijos prezidentė. Anot D.Vaitkienės atlikti tyrimai rodo, kad mažos rizikos gimdyvėms, kurios būna gerai instruktuotos gydytojų, kai jas prižiūri profesionalus akušeris, gimdant namuose komplikacijų pasitaiko daug rečiau. „Mamai toks gimdymas saugesnis, tačiau vienas tyrimas parodė, kad naujagimių mirštamumas po gimdymo namuose buvo 1,5 - 2 kartus didesnis, nei vaiką priimant klinikoje. Vienareikšmiškai tuos duomenis įvertinti sunku, gal tai tyrimo paklaida, gal reikia kartu su specialistais paanalizuoti, bet nereikėtų užsimerkti prieš tai. Nors mažos rizikos gimdyvėms gali viskas vykti sklandžiai, tačiau vienokių ar kitokių nukrypimų tikrai bus. Tad reikia viską labai aiškiai sustyguoti, kaip būtų teikiama pagalba motinai ir naujagimiui“, - „Laisvajai bangai“ teigė Lietuvos akušerių – ginekologų draugijos prezidentės. D.Vaitkienės nuomone, didžioji išsilavinusių žmonių yra atviri bet kokioms protingoms iniciatyvoms, ir sutiks sėstis prie diskusijų stalo, kad būtų sukurta saugi sistema tiek mamai, tiek naujagimiui. „Saugumo tikrai reikia, ir tai rodo praeitais metais Lietuvos akušerių – ginekologų žurnale išspausdintas straipsnis, kuriame Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų akušerijos ir ginekologijos klinikos gimdymo skyriaus darbuotojai apibendrino gimdymo rezultatus. Juose atsispindėjo skirtumai tarp gimdymų su akušerių pagalba ir su gydytojų priežiūra. Tiesa, visi gimdymai vyko ne namuose, o gimdymo skyriuje, tačiau netiesiogines išvadas padaryti galime. Lyginant gydytojų ir akušerių prižiūrėtus gimdymus, nebuvo esminių skirtumų tarp moterų ir naujagimių sveikatos komplikacijų. Tiesa, gimdymo veikla buvo dažniau skatinama prižiūrint gydytojams. Tačiau tai vyko tik 9 proc. atvejų“, - savo nuomonę dėstė D.Vaitkienė.  

REKLAMA

Seimo Sveikatos komiteto pirmininkės pavaduotojas A.Matulas „Laisvajai bangai“ teigė, kad jis nesutinka su tokių galimybių įteisinimu. Anot pašnekovu, mes neturėtume grįžti į tuos laikus, kai naujagimių mirtingumas buvo didelis, o nemažai moterų mirdavo gimdymo metu. „Jeigu moteris nori kažkokių ypatingų sąlygų gimdymo metu, galima jas sudaryti ir palatoje. Man asmeniškai teko su tuo susidurti, mes gimdyvės norus išpildėm, tad nematau problemų ir toliau elgtis taip pat“, - sakė A.Matulas. Anot politiko, gimdymas namuose yra labai brangus ir pavojingas dalykas. Pašnekovas išsakė mintį, kad toks gimdymas galėtų tapti privataus verslo dalimi, kuris prisiimtu visišką atsakomybę. „Gimdymo metu susidaro tokios situacijos, kai 2–3 minutės būna itin reikšmingos tiek kūdikiui, tiek mamai. Tai kam be reikalo rizikuoti“, – teigė A.Matulas. Parlamentaro teigimu vienos medikų brigados darbas gimdymo namuose metu kainuotų nuo 15 iki 20 tūkstančių litų. „Galime sukurti panašias sąlygas stacionariose medicinos įstaigose, kurios prilygs gimdymui namuose. Kai kurios gimdymo įstaigos Lietuvoje jau eina ta linkme. Nebėra taip kaip anksčiau, kai gimdymo palatoje būdavo tik metaliniai stalai. Kai kurios šeimos dabar neturi tokių sąlygų namuose, kokios sudaromos gimdyvėms klinikose“, - teigė A.Matulas.

Ar pritariate moters pasirinkimui gimdyti namuose?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, tai jos laisvė
Ne, tai nesaugu
Nežinau, neturiu nuomonės
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar pritariate moters pasirinkimui gimdyti namuose?
Taip, tai jos laisvė
66.2%
Ne, tai nesaugu
31.6%
Nežinau, neturiu nuomonės
1.4%
Balsavo: 553

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų