REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po šeštadienį prie Graikijos ambasados vykusios protesto akcijos prieš Europoje kylantį dešinįjį ekstremizmą, prasidėjo drama dėl Gediminaičių stulpų. Kairieji prie ambasados atsinešė plakatus, kuriuose šalia raudonu brūkšniu perbrauktos svastikos tokiu pat būdu perbraukti ir Gediminaičių stulpai.

Po šeštadienį prie Graikijos ambasados vykusios protesto akcijos prieš Europoje kylantį dešinįjį ekstremizmą, prasidėjo drama dėl Gediminaičių stulpų. Kairieji prie ambasados atsinešė plakatus, kuriuose šalia raudonu brūkšniu perbrauktos svastikos tokiu pat būdu perbraukti ir Gediminaičių stulpai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak šį plakatą padariusių kairiųjų - su fašizmu kovojančios organizacijos „Antifa Lietuva“ atstovų – Gediminaičių stulpus jau seniai uzurpavo neonaciai, kurie kad ir prie savo striukių tvirtina šį simbolį arba publikuoja jį dalinamose skrajutėse. Be to, per Kovo 11-osios eitynes šis simbolis taip pat būna naudojamas.

REKLAMA

Pasak pasipiktinusių dešiniųjų, šiuo plakatu buvo išniekintas Lietuvos valstybingumo simbolis. Tiesa, Tautininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Songaila ir Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka dėl Gediminaičių stulpų, panaudotų mitinge, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, nes neva čia veikia antivalstybinės jėgos.

Politikos apžvalgininkas Giedrius Kiaulakis nebuvo linkęs sureikšminti šio įvykio ir tikino, kad pats reaguoja į tai ramiai. „Atėjo gauja nesusitupėjusių piliečių, linkusių į kairįjį ekstremizmą, nusipaišė sau plakačiūkštį ir dabar valstybės reikalas, ar ji į tai reaguos rimtai, ar nereaguos rimtai. Iš tikrųjų galima bylą bet kada išspausti iš bet ko. Iš piešimo ant sienos, dėl pasikėsinimo įžeisti Dalią Grybauskaitę, o galima nusišypsoti atlaidžiai – durniai ir tiek, negi čia dabar pradėsi į kiekvieną durnių reaguoti?“, - retoriškai klausė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymuose Gediminaičių stulpai priskirti Lietuvos valstybingumo simboliams, tačiau Baudžiamajame kodekse jų niekinimą nenumatyta baudžiamoji atsakomybė – baudžiama tik už vėliavos, himno ir istorinės vėliavos su Vyčiu išniekinimą. Po šio incidento dešinieji siūlo pataisas, pagal kurias baudžiamoji atsakomybė tektų ir už Gediminaičių stulpų išniekinimą.

Pasak pašnekovo, tikėtina, kad toks plakatas galėjo įžeisti kieno nors jausmus, bet, jo nuomone, reaguoti bausti už žodžio laisvės pasireiškimus yra iš principo kvaila ir jis nepritariu tam, kad draudžiama vadinamoji nacistinė ir komunistinė simbolika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kažkada pritariau, dabar manau, kad tai idiotizmas, todėl drausti kažką ir kovoti su simboliais, su tarybinėm sasyskom ar vokiškais šalmais, paauglizmas kažkoks. Nes, pavyzdžiui, tokiose senos demokratijos šalyse kaip Anglija ar JAV niekas su tuo nekovoja, prekiaujama visa simbolika kaip antikvariatu. Ir jei 1976 metais roko grupė “Sex pistols” nepadoriai dainavo apie Anglijos karalystę ir niekas jų dėl to į Temzę nemėtė, manau, mums reikėtų į tokius lygiuotis. O ne į Šiaurės Korėją, kurioje viskas uždrausta, reikia pakankamai graudžiai verkti, kai diktatorius mirė, ir nieko neįžeisti”, - dėstė savo nuomonę G. Kiaulakis.

REKLAMA

Politikos apžvalgininkas akcentavo, kad demokratinėse valstybėse užtenka už tokį poelgį tiesiog pasukioti pirštą aplink smilkinį ir taip, jo manymu, reikėtų reaguoti į “Antifa Lietuva”, juk jie irgi turi teisę “parėkauti” savo nesąmones.

Svarstydamas, kodėl Lietuva vis dėl to linkusi įsižeisti ir reaguoti į tokius dalykus, pašnekovas spėjo, kad viskas remiasi į kompleksus.

“Mes labai daug dėmesio skiriame nereikšmingoms smulkmenoms, dabar daug kas pradės rėkti, kad tai reikšminga smulkmena, simbolis ir panašiai. Bet simbolis yra simbolis, man iš širdies patriotizmo neišraus, jei kažkoks kvailys jį apibraukė. Aš suprasiu, ką tas kvailys turi galvoje ir ką man apie jį galvoti. Aš to kvailio turiu saugotis. Nes jis yra sunkiai pakaltinamas”, - atviravo G. Kiaulakis.

Jis taip pat pabrėžė, kad tokiu atveju nereikalautų atsiprašymo, o jei kažkam nepatinka lietuviški simboliai – tai tas kažkas turi teisę deklaruoti, kad jam jie nepatinka.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų