REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Prieš savaitę Kauno klinikose nuo gripo komplikacijų mirė dvylikos metų mergaitė. Pasak Vaikų ligų klinikos vadovo Rimanto Kėvalo, paauglė mirė ne nuo pandeminio gripo sukeltų komplikacijų, o nuo jo B grupės atmainos. Iš visų gripo atmainų šis virusas kaip ir lengviausias, tačiau uždelsus galima sulaukti neigiamų padarinių. „Kauno medikai teigė, kad sergančios mergaitės tėvai pavėluotai kreipėsi į gydymo įstaigas. Išsekusios paauglės mirtis tarsi ir pateisinama, bet kaip mums reaguoti į tai, kai namie miršta dar nė trisdešimties metų neturinti moteris, kuri vos pradėjusi karščiuoti kreipėsi į medikus, jai atlikti tyrimai ir vos ėmusi gydytis medikės išrašytais antibiotikais atsigulusi į lovą mirė“, – vienas per kitą klausia alytiškiai.

REKLAMA
REKLAMA

Baimės akys didelės. Jaunos motinos mirtis kelia baimę, kad į Dzūkijos sostinę sugrįžo aršusis pandeminis kiaulių gripo virusas. Prieš keletą metų ši gripo atmaina vyravo ir Lietuvoje, nuo jo sukeltų komplikacijų mirė per dvidešimt žmonių. Tuomet pasigirdo spėjimų, kad Europą apėmusi jo banga nusineš mažiausiai dvidešimt milijonų gyvybių. Pandeminio viruso aktyvumui šalyje vis dar kylant pasidomėjome, kokia situacija mūsų mieste.

REKLAMA

Alytiškės gyvybę užgesino ne gripas

Jaunos alytiškės Aušros U., kuri sausio 22 dieną apie 17.45 val. nuomojamame Jurgiškių gatvės bute buvo aptikta negyva, mirimo laiko dar nepavyko nustatyti. Aišku viena: moterį pakirto ne gripas. Tai patvirtino teismo medicinos ekspertas Stasys Jasinskas. Kad tai ne gripo ir jo komplikacijų išdava, teigė ir Alytaus poliklinikos Vidaus medicinos audito grupės vadovė Adelė Dimšienė bei į šį atvejį įsigilinusi pavaduotoja medicinai Elvina Machankovienė. Kas nutraukė alytiškės gyvybės siūlą, paaiškės po mėnesio gavus laboratorinių tyrimų rezultatus. Ar tikrai gripo virusai jau perlipo Alytaus miesto ribas? „Tikrai ne. Vyrauja virusinės peršalimo ligos“, – tikino gydytoja E.Machankovienė. Vyriausioji slaugos administratorė Janina Matjošaitienė pagarsina statistiką, kuri fiksuojama savaitėmis. Nuo sausio 14 iki 19 dienos užfiksuotas 31 gripo atvejis, sirgo penki vaikai iki 18 metų ir 26 suaugusieji. Sergamumas ūmiomis virusinėmis ligomis buvo toks: 341 vaikas ir 155 suaugusieji. „Didelio šuolio, kaip jaučiame, nebus ir susumavus šios savaitės rezultatus. Visi medikai dirba, nė vienas neserga, nedarbingumo lapelius turi tik pora slaugytojų“, – teigė vyriausioji slaugos administratorė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro vadovo Antano Damkaus, sergamumas didėja, bet gripo virusui nustatyti reikalingi laboratoriniai tyrimai. Pagal kliniką vertinant, gausėja gripo atvejų. Gydytis susirgus medikas pataria namie, o ne darbe, gerti daugiau skysčių, sveikai maitintis ir gyventi, išsimiegoti. Skiepai veikia, jei ne jie, tikriausiai vėl kiltų pandemija. Nuo gripo būtina skiepytis kasmet. Persirgusiems dingsta atsparumas, jei praeina metai nuo sirgimo laiko. A.Damkus paatvirauja apie savo savijautą. Jis sako dešimt metų nesiskiepijęs, bet ir nesirgęs, gal todėl, kad savotiškai yra paskiepijamas pacientų atsineštais virusais. Sveikai gyvena, dėkoja savo imunitetui ir visiems linki sveikatos. „Prisiminkime senovės laikus. Milijonus gyvybių nusinešdavo raupai, cholera, bet dalis nesirgdavo, išlikdavo. Jie turėjo stiprų imunitetą“, – tvirtina A.Damkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais padeda ir perėjimas per orą

Rašoma, kad gripas pavojingiausias vaikams iki trejų metų, nes nesusiformavusi jų imuninė sistema. Alytaus poliklinikos vaikų ligų gydytoja Rasa Ulčickienė sako, kad tėvai turi atkreipti dėmesį į tokius simptomus kaip valgio ir skysčių atsisakymas, pabėrimai, vangumas, mieguistumas, padažnėjęs kvėpavimas. „Vaikelių iki metukų nesiūlome skiepyti nuo gripo – raginame tik jų aplinkos žmones. Nuo metukų – rekomenduojame. Noriu atkreipti visų tėvelių dėmesį, kad medikų nekviestų į namus, o įmanomais būdais patys vaikelį atvežtų į polikliniką. Gydytojo kartais prireiktų laukti ir iki aštuonių valandų, tad pas juos patys atvyktų ir būtų apžiūrėti daug skubiau. Kartais perėjimas per tyrą orą ligonius net atgaivina. Medikai įvertins būklę ir, jei reikės, atliks tyrimus vietoje, skirs būtiną gydymą. Jeigu vaikui labai bloga, tuomet būtina kviestis greitąją medicinos pagalbą. Vaikų poliklinika dirba iki 20 valandos, o šeštadienį – nuo 9 iki 14 valandos“, – vaikų ligų medikų darbo valandas primena gydytoja R.Ulčickienė.

REKLAMA

Ji ragina karščiuojančių mažylių negirdyti limonadu, sultimis, geriau jiems pasiūlyti arbatėlės, šilto vandenuko. Poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai E.Machankovienė taip pat pataria ne kviesti, o atvykti pas medikus, kad nebūtų pražiopsota rimta liga, nes, pavyzdžiui, be tyrimų sunku įtarti prasidėjusią plaučių komplikaciją. Net ir aukštą temperatūrą reikia stengtis numušti medikamentais ir atvykti. Poliklinikoje bus atlikti skubūs tyrimai, paskirti vaistai. Medikė pastebi, kad žmonės dažnai siūlomų nedarbingumo lapelių atsisako, teigia, kad darbdaviai leis kelias dienas pamiegoti. Sergant virusinėmis ligomis ypač svarbu išsigulėti, į darbą grįžti tik įveikus ligą. Keli pakalbinti darbdaviai teigė, kad labai sunku sergančiuosius išprašyti į namus gydytis. Dirba jie kiek gali ir sirgdami. Teisinasi, kad ir taip trūksta pinigų maistui, mokesčiams už būstą, o nedarbingumas duoda tik centus. Dažnas, kuriam teko sirgti, šiandien galiojančią nedarbingumo skaičiavimo tvarką pavadina dirbančiųjų vergovės sąlygomis įteisinimu.

REKLAMA

Šaltas oras stabdo virusų plitimą

Alytaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, trečią 2013 metų savaitę, palyginti su antra, sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis padidėjo. Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Janina Dvilinskienė, paklausta, ar jau iš tikrųjų aišku, kad grįžta aršusis pandeminis virusas – kiaulių gripas, pastebėjo, kad iš Alytaus imtas vienas mėginys – jis neigiamas. Pasak medikės, tai tik pradžia. Nors sergamumas nemažas, gripo atvejai pavieniai. Praėjusią savaitę dėl jo komplikacijų hospitalizuoti penki vaikai ir trys suaugusieji. Vedėjos teigimu, galima pasidžiaugti nors tuo, kad laikosi šaltas oras, kuris stabdo virusų plitimą. Gripo epidemija skelbiama, kai sergamumas gripu ir ūmiomis infekcijomis siekia ne mažiau kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų atvejų. Specialistai primena, kad gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38 °C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koks keturmečio berniuko likimas?

Po medikų apžiūros ir paskirto gydymo savo namuose šalia mažamečio sūnelio staiga mirusi jauna mama alytiškiams sukėlė ne tik baimės jausmų, bet ir užuojautą našlaičiui. Gyventojai klausia, koks jo likimas. „Šiuo metu kaip tik ir sprendžiamas šis klausimas. Tėtis kartu negyveno, jo gyvenamoji vieta – Šilutės rajonas. Susisiekėme su šios savivaldybės administracijos Vaiko teisių tarnybos specialistais, kad sužinotume tėvo poziciją. Pasirodo, jis užsienyje, bet į sūnaus mamos laidotuves žada grįžti. Velionės šeima mums nebuvo žinoma. Tik, kaip mūsų tarnybai ir priklauso, esame dalyvavę byloje priteisiant vaikui išlaikymą. Prašymo skirti našlaičio globą esame sulaukę iš vaiko tetos, gyvenančios Kaune“, – informavo Alytaus miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Žaneta Abromaitienė.

Aldona KUDZIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų