REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dubajuje pastatytas „Burdž Chalifa“ (liet. bokštas Chalifa) šiuo metu yra aukščiausias dangoraižis pasaulyje. Šis 160 aukštų ir 828 m aukščio dangoraižis yra beveik du kartus aukštesnis už 102 aukštų ir 449 m aukščio amerikiečių dangoraižį – senuką „Empire State Building“, kuris aukščiausiu buvo net 40 metų. Bet 828 metrai yra niekis, palyginti su japonų užmačiomis statyti 4 km aukščio pastatą.

REKLAMA
REKLAMA

 

 

Projektas „X-Seed 4000“ – taip vadinasi japonų 4 km aukščio sumanymas, tačiau ar jis kada nors bus realizuotas? Padidintas Ostankino bokštas

REKLAMA

Japonai turėti 4 km aukščio pastatą norėjo gana seniai. Gal jiems patiko pasakėlė apie žirnį, kuris užaugo iki dangaus, gal turėjo kokių kitų idėjų, bet jau 1966 m., kai Sovietų Sąjungoje dar tik dygo Ostankino televizijos bokštas, tuo metu tapęs aukščiausiu pasaulyje pastatu, japonai kreipėsi į Ostankino bokšto konstruktorius, kad ir jiems SSRS specialistai sukurtų kažką panašaus, tik 8 kartus aukštesnį. Labai keista, kad japonai kreipėsi, o ne atvirkščiai. Na, bet yra kai yra.

REKLAMA
REKLAMA

Japonų užsakymo ėmėsi konstruktorius Nikolajus Nikitinas. Tas pats, kuris sukūrė Ostankino bokštą ir kuriam, kaip pasakoja viena legenda (o gal tai ir tiesa), Ostankino bokšto idėja gimė per naktį.

Rusijos konstruktoriai dirbo trejus metus ir sukūrė 4 km aukščio pastatą, kuriame vienu metu galėjo gyventi pusė milijono žmonių. Bet 1969 m. darbai buvo nutraukti. Rusai kaltina japonus, atseit jie vilkino derybas. Nikolajus Nikitinas turėjo važiuoti į Japoniją derinti projekto detalių, bet SSRS saugumas jam pasakė: „Špyga tau, o ne Japonija.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonai, matyt, atsitokėję paprašė sumažinti bokšto aukštį, bet sovietai kol sureagavo, visi japonų užsakovai gal jau į pensiją buvo išėję.

Žodžiu, mistinis Nikitino bokšto projektas buvo numarintas, o visą tiesą apie jį sužinoti labai sunku. Rusai dabar giriasi, kad jie buvo suprojektavę aukšto techninio lygio realiai pastatomą 4 km aukščio dangoraižį, o viską sugadino japonai, vilkinę laiką ir nuo tam tikro momento nerodę didelio, o dar vėliau ir jokio susidomėjimo projekto eiga.

Japonai gūžčioja pečiais – na, gal ir buvo kokie 4 km aukščio pastato brėžinukai, bet maža ką kas gali popieriuje nupiešti. X Seed 4000

REKLAMA

Rusamas uždarius Nikitino bokšto projektą, japonų noras turėti 4 km aukščio pasatą nedingo. Tad praėjus gan nemažai laiko, 1990-ųjų pradžioje, japonai iš „Taisei Corporation“ pradėjo patys konstruoti ir kurti tokio aukščio dangoraižį, kuris turėtų 800 aukštų ir kuriame galėtų gyventi 700 000–1 000 000 žmonių. Neblogai – trijuose pastatuose tilptų visa Lietuva.

Bet tokiam dangoraižiui reikia milžiniško pamato – pagal projektuotojų užmačias apatinės pastato dalies skersmuo turėjo būti 6 km. Jau ir dabartiniai aukščiausių pasaulio pastatų pamatai užima labai didelį plotą, o Tokijuje, kuriam ir skirtas projektas „X Seed 4000“, tiek laisvo ploto nėra. Tačiau projektuotojams to ploto nereikėjo – jie savo 4 km aukščio dangoraižį ketino statyti jūroje.

REKLAMA

Projektas sulaukė susidomėjimo, specialistai svarstė, kaip bus išspręsta liftų problema. Dabartiniai pasaulyje greičiausi liftai yra sumontuoti aukščiausiame pasaulio pastate „Burdž Chalifa“. Jie pasiekia 64 km/h greitį. Bet į 4 km aukštį toks liftas kiltų apie 4 minutes. „X Seed 4000“ konstruktoriai teigė, kad jų liftuose tilps 200 žmonių, o pakilimas į aukščiausią tašką truks tik pusė minutės.

Bet projektas „X Seed 4000“ buvo kurtas ne tam, kad būtų realizuotas, nors ir buvo nurodyta, kad statybos truktų 8 metus ir viskas dabartinėmis kainomis kainuotų nuo 350 iki 1 000 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kompanijos „Buildings & Data“, kaupiančios informaciją apie įvairius pasaulio pastatus, atstovų teigimu, projektas „X Seed 4000“ buvo tik reklaminis projektas, gerai apgalvota viešųjų ryšių akcija, kuria „Taisei Corporation“ norėjo atkreipti į save dėmesį. Ir tas jai puikiai pavyko. Ultima Tower

1991 m. amerikiečių architektas Eugene Tsui sukūrė 3 220 m aukščio dangoraižio su 500 aukštų projektą „Ultima Tower“. Šio dangoraižio apatinė dalis irgi buvo labai solidi – 1,8 km skersmens. „Ultima Tower“ planuota apgyvendinti 1 mln. žmonių. Projekto autoriaus Eugene Tsui teigimu, „Ultima Tower“ yra labiau ekosistemos projektas, o ne realus dangoraižio, kuris turėtų būti pastatytas, projektas. Projektas parodo, kaip būtų galima gyvenamąsias erdves išdėstyti vertikaliai, nesudarkant gamtos, nes dabartinė miestų statyba sparčiai mažina natūralios gamtos plotą, o tokie statiniai kaip „Ultima Tower“ padėtų išspręsti šią problemą. Eugene Tsui kurdamas „Ultima Tower“ aprašė viską: kaip pastatas pats apsirūpintų energija, kaip jis būtų šildomas, kaip būtų tiekiamas vanduo („Ultima Tower“ turėtų būti statomas didžiulio ežero viduryje). Ir nepaisant to, kad projektas buvo kuriamas dar 1991m., jame nenaudojami jokie įrenginiai, teršiantys orą. Visa reikalinga energija gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

REKLAMA

Vertikalusis miestas

Trečias pagal aukštį projektas yra „The Dubai City Tower“, dar žinomas kaip „Dubai Vertical City“. Šis projektas buvo anonsuotas 2008 metais. Dangoraižio aukštis turėtų būti apie 2 000 m, o su antena – 2 400 m, taigi bendras aukštis būtų tris kartus didesnis nei dabartinio aukščiausio pastato „Burdž Chalifa“. Pastatas turėtų turėti 400 aukštų ir greitaeigius liftus, vadinamus vertikaliai važiuojančiais traukiniais, kurie, architektų sumanymu, turėtų judėti 200 km/h greičiu. Projekto autoriai teigia, kad jų idėjoms labai daug įtakos turėjo Eifelio bokštas Paryžiuje. Nenuostabu – visi tie kilometriniai bokštai yra panašūs vienas į kitą ir į Eifelio bokštą: masyvi, plati apatinė dalis ir gana staiga plonėjanti struktūra viršuje.

Tačiau „Dubai Vertical City“ nėra Eifelio bokšto kopija. Pasatą sudaro šeši atskiri pastatai, kurie kaip vijokliai vejasi apie centrinę ašį. Struktūra išties atrodo labai lengva ir grakšti, tačiau kol kas tai tik idėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų