REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 5 dieną Tauragės rajono savivaldybėje surengtas pasitarimas, kuriame dalyvavo Tauragės rajono meras Pranas Petrošius, savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas, rajono bendrojo lavinimo mokyklų vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasitarimo tema – sparčiai mažėjantis mokinių skaičius ir su tuo susijęs spartus mokymo įstaigų finansavimo mažėjimas. Suskaičiuota, kad dėl mokinių mažėjimo pirmąjį šių metų pusmetį bendrojo lavinimo mokykloms finansuoti trūks apie 300 tūkstančių litų. Nuo rugsėjo pirmosios Tauragės bendrojo lavinimo mokyklose mokinių sumažės dar apie 300, o tai finansavimą gali sumažinti dar apie 400 tūkst. litų.

REKLAMA

„Užkišti“ atsiradusią finansinę skylę galima dviem būdais: uždarant nuostolingas mokyklas arba imant pinigus iš kitų Tauragės rajono savivaldybės biudžeto sferų ir finansuojant galo su galu nesuduriančias mokymo įstaigas. Dar vienas būdas – varyti mokytojus ir techninius mokyklų darbuotojus nemokamų atostogų, tačiau ir čia galimybės ribotos, nes nemokamai atostogauti darbuotojai sutinka vos po vieną kitą savaitę. Papildomai pinigų neduos

REKLAMA
REKLAMA

Priklausomai nuo to, kaip elgsis Finansų ministerija (sumažėjus rajone moksleivių rugsėjo mėnesį atims ar ne apie 400 tūkstančių litų) lyginant su praėjusiais metais šiemet Tauragės rajono bendrojo lavinimo įstaigų finansavimas gali sumažėti nuo 300 iki 700 tūkstančių litų.

„Tauragės kurjerio“ pakalbintas E.Šteimantas sakė, kad Tauragės rajono savivaldybė iš kitų biudžeto sferų vargu ar skirs lėšų užkimšti atsiradusią skylę, todėl gali tekti jau šią vasarą uždaryti vieną ar kelias mokyklas.

– Viskas skaičiavimo stadijoje, konkrečių sprendimų dar nėra. Vieno mokinio išlaikymas Tauragės rajono pagrindinėse mokyklose kainuoja nuo 4 iki 12 tūkst. litų, visų pirma, bus uždaromos pačios nuostolingiausios mokyklos. Nuostolingas mokyklas gelbstime perskirstydami lėšas. Imame lėšas iš tų mokyklų, kurios finansiškai neblogai laikosi, ir perduodame toms, kurioms dėl mokinių trūkumo neužtenka pinigų. Įstatymai leidžia perskirstyti lėšas tarp mokyklų 5 procentų ribose, bet atėjo laikas, kai to perskirstymo nebepakanka, kad pačios nuostolingiausios rajono mokyklos galėtų sudurti galą su galu, – pasakojo Švietimo skyriaus vedėjas. Per 15 metų mokinių sumažėjo dvigubai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pastaruosius porą dešimtmečių daugiausiai mokinių Tauragės bendrojo lavinimo mokyklose buvo 2001–2002 m., kai rajono mokyklose mokėsi 9636 moksleiviai. Po to kasmet mokinių mažėjo po 300–500 per metus, 2012–2013 m. jų sumažėjo iki 5732. Jų ir toliau mažės. 2017–2018 m. Tauragės rajono bendrojo lavinimo mokyklose mokysis apie 4860 moksleivių, per 15 metų jų rajone sumažės maždaug perpus.

Nuo 2000 m. gimstamumas Tauragės rajone stabilizavosi, todėl tikimasi kad nuo 2018 m. rajono mokyklose mokinių nebemažės, bet kiek mokyklų sulauks 2018-ųjų?  

A. Strikaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų