REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt dauguma per daug nemąstę į šį klausimą atsakytų labai trumpai: nieko. Ir suklystų, kadangi šie kai kam gana nemalonias asociacijas keliantys vabalai pasižymi itin įdomia savybe. Neseniai atlikti tyrimai rodo, kad skarabėjai sugeba orientuotis erdvėje pagal Paukščių Tako skleidžiamą šviesą. Pasirodo, jog tam, kad išsikapstytų iš mėšlo krūvos ir susirastų teisingą kelią, skarabėjai, arba mėšlavabaliai, orientuojasi pagal Saulės, Mėnulio ir net Paukščių Tako skleidžiamą šviesą. Tokią išvadą padarė Švedijos Lundo universiteto mokslininkai, kurie tyrinėjo plokštėtaūsių šeimos vabalų skarabėjų elgseną. Šiuo metu mokslui žinoma 90 skarabėjų rūšių.

REKLAMA
REKLAMA

Išsamūs tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „Current Biology“. Kaip juokauja tyrėjai, „skarabėjų letenėlės mėšle, o akys nukreiptos į žvaigždes“. Turbūt jie visiškai teisūs.

REKLAMA

Mokslininkus visada stebino tai, kad skarabėjai praktiškai beveik niekada nenukrypsta nuo savo tako ir puikiai orientuojasi erdvėje. Toks įspūdis, lyg juose būtų įmontuotas pats naujausias GPS navigatorius. Pasirodo, viskas kur kas paprasčiau: protingi skarabėjai geba naudotis Saulės, Mėnulio ir Paukščių Tako skleidžiama šviesa, kuri jiems padeda pasiekti norimą vietą.

Kaip sakė tyrimui vadovavusi Marie Dacke, teisingos orientacijos erdvėje jausmas yra įgimtas mėšlavabaliams.

Iki atliekant šiuos tyrimus mokslininkus visada stebino, kaip skarabėjai sugeba gerai orientuotis visiškai tamsią naktį. Pasirodo, šiuo atveju jiems orientyras yra Paukščių Takas. Šiai hipotezei patvirtinti mokslininkai vyko į Pietų Afriką, kur būna daug tamsių naktų, kai nešviečia mėnulis. Ir jiems sėkmingai pavyko patvirtinti šią hipotezę.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų