REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Globos namams neužtenka valstybės finansavimo

Atleidžiami darbuotojai

Rūta Lankininkaitė, LRT Televizijos Naujienų tarnyba, LRT.lt

Savivaldybės skundžiasi negaunančios tinkamo valstybės finansavimo globos įstaigoms, kurios joms atiteko panaikinus apskritis. Varėnos savivaldybė skaičiuoja, kad keturioms globos įstaigoms išlaikyti pritrūks daugiau nei milijono litų ir teks atleisti dalį globos įstaigų darbuotojų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savivaldybei siūlo jungti globos namus ir steigti daugiafunkcinius socialinių paslaugų centrus, praneša „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Panaikinus apskritis , didžiąją dalį globos įstaigų perėmė savivaldybės. Varėnos savivaldybei atiteko keturios globos įstaigos. Trejus metus iš valstybės gaunamų lėšų joms išlaikyti užteko, šiemet gauta milijonu litų mažiau.

REKLAMA

„Dviem mokykloms mes turime asignavimus tik 9 mėnesiams ir tai didelis galvos skausmas kaip išlaikyti šias 5 įstaigas, nes poreikis tikrai yra. Mokyklose yra pakankamai apleisti vaikai ir jas pertvarkyti skubotai ir greitai mes nematome galimybių“, – teigia Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas.

„Skurdžiai gyvena globos įstaigos, trūksta finansavimo, ir aš pasigendu planavimo socialinių paslaugų valstybės mastu. Kad būtų aiškia atskirta, kas valstybės, kas kokio lygio paslaugos, standartai ir taip pat savivaldybės. Aš manau, kad savivaldybės jau rašo raštus ir biudžetas bus peržiūrėtas ir perskirstytas“, – sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Varėnoje apsilankę socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovai sako esą savivaldybė turėtų pati peržiūrėti socialinių paslaugų prioritetus, ieškoti būdų, kad nereikėtų šildyti didelių pastatų, kuriuose gyvena vos kelios dešimtys globotinių, ir finansinės paramos nežada.

„Pati savivaldybė turės galvoti. Gal daugiafunkcinius centrus daryti. Viename dideliame pastate, kurio labai dideli išlaikymo kaštai, reikia sudėti kuo daugiau socialinėms grupėms reikalingų paslaugų. Be to tai yra vaikų įstaigos. Norisi pasiūlyti, kad Varėnos rajone daugiau vaikų orientuoti į šeimynas. Visa mūsų politika organizuojama taip, kad vaikų kuo mažiau būtų institucinėje globoje“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Angelė Bajorienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Varėnos rajono vadovo, vakar vietos taryba priėmė sprendimą socialinių paslaugų įstaigose atleisti 10 darbuotojų.

„Vakar buvo priimtas sprendimas mažinti aptarnaujančio personalo, socialinių darbuotojų, nes šiek tiek mažėja ir vaikų, globotinių skaičius. Turim rezervus mažinti, bet užtikrinti, kad nepablogėtų sąlygos globojamiems vaikams, šiandien negalime“, – sako V. Mikalauskas.

Meras pastebi, kad Varėnos rajone nedarbas siekia keturiolika procentų, dviem procentais didesnis nei vidutinis šalyje, ir atleistiesiems darbo birža sunkiai beras ką pasiūlyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų