REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsekusios 8-metės istorija: Šiaulių medikai nepanoro mergaitės gydyti

prokurorai pradėjo tyrimą (atnaujinta 15:20)

„Vaiko būklė tokia, lyg jis būtų patyręs kankinimus“, – atvirai rėžė medikai apie vos 6 kilogramus sveriančią 8-metę mergaitę, kuri iš Ventos globos namų į specialistų rankas pateko būdama prie mirties. Vaikas, kuris vėmė, pats nevalgė ir beveik nejudėjo, vos po kelių dienų, praleistų gydymo įstaigoje, pastebimai atsigavo: mergaitė domisi žaislais, varto knygeles ir net pati valgo.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 14:20)

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Angelė Bajorienė apie situaciją sakė: „Mergaitės būklė Kauno klinikose gerėja, jau kalbama apie jos išleidimą į namus“. Viceministrės teigimu, atsakingos institucijos dar tirs Šiaulių medikų ir Kauno klinikų darbą.

REKLAMA

Ventos globos namuose taip pat atlikti patikrinimai, juos atliko ministerijos darbo grupė ir kitos tarnybos. „Vaiko sveikatos blogėjimas prasidėjo vasario ketvirtą dieną, mergaitė turi daug įvairių patologijų, o jos svoris visuomet svyravo apie septynis kilogramus. Tokį galima laikyti normaliu, nes tai genetikos sutrikimai“, - teigė A. Bajorienė.

Pasak jos, pirmą kartą į sveikatos priežiūros įstaiga mergaitė nuvežta vasario penktą dieną. Tuomet Šiaulių medikai vaiką apžiūrėjo ir davę instrukcijų personalui vaiką išleido, bet po paros vaikas vėl buvo išvežtas į ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija nerado įrašų apie dideles pragulas, kurios vėliau akcentuotos, bet paminėta, kad vaikas pats bandė valgyti.

Globos namų vadovybė teigė, kad nors ir buvo kreiptasi į medikus, šie mažosios pacientės nepanoro guldyti į ligoninę ir praėjo dar trys dienos, kol mažylė atsidūrė ligoninėje. „Mūsų nuomone, vaikas jau vasario penkioliktą dieną turėjo atsirasti ligoninėje, dėl to sudaryta nauja komisija dėl drausminės atsakomybės globos įstaigos vadovui.“

Apie tai, kad gresia globos namų vadovei, vicemistrė nepanoro atsakyti ir teigė, kad dar reikia sulaukta komisijos išvadų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neteigiame, kad globos įstaiga ignoravo situaciją“, - sakė viceministė ir teigė, kad mikroklimatas globos namuose nėra blogas, vaikai šiltai bendrauja su personalu.

Paprašyta pakomentuoti, ar vaikas patyrė prievartą, viceministė teigė, kad žodį „kankinimas“ šiame kontekste reikia vartoti atsargiau.

Paklausta, kur iš ligoninės keliaus mergaitė ir ar ji turės grįžti į tuos pačius globos namus, viceministrė sakė: „Kitos vietos nėra.“

Viceministrės teigimu, kol kas aktualiu išlieka globos namų vadovybės operatyvumo klausimas.

„Kaip galima greičiau sieksime pereiti iš institucinės globos prie kito modelio. Vaikai turėtų būti globojami šeimose ir šeimynose. Tai nenutiks per dvi dienas, bet šeimų ir šeimynų, kurios įsivaikina daugiau vaikų“, - apie tai, kaip reiktų pertvarkyti globos sistemą ateityje kalbėjo viceministrė.

REKLAMA

Šiaulių prokurorai pradėjo tyrimą (papildyta 15:20)

Šiaulių apygardos prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo sunkaus sveikatos sutrikdymo, tarnybos pareigų neatlikimo ir piktnaudžiavimo dėl į medikų rankas patekusios išsekusios mergaitės iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų, pranešė ELTA.

Taip pat prokuratūros viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai atlieka tyrimą siekiant nustatyti, ar globėjas tinkamai vykdė nustatytas pareigas vaiko atžvilgiu.

Tyrimai pradėti gavus duomenų apie galimai padarytas nusikalstamas veikas ir viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie tai, kad į Kauno klinikas iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų atvežtos kritinės būklės išsekusi mažametė, pranešė Šiaulių apygardos prokuratūra.

REKLAMA

------

„Medikai patvirtino, kad mergaitė kentėjo. Globos namų atstovai teigė, kad ji nuolat būdavo blogos nuotaikos. Dėl šios istorijos, kaip juridinis asmuo, turi atsakyti institucija. Kadangi už vaiką yra atsakinga institucija, o ne konkretus asmuo, globos namų darbuotojų niekas taip ir nenubaus“, – apie padėtį kalbėjo laikinai Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorės pareigas einanti Dovilė Šakalienė.

Po šio incidento spaudoje pasirodė informacija, kad šiuose globos namuose specifinių auklėjimo priemonių būta ir anksčiau: buvo naudojami tramdomieji marškiniai, vaikai nakčiai rišami prie lovos, o itin garsiai nuskambėjo „geležinio kibiro“  metodas klausai tikrinti, kuomet auklėtiniams toks kibiras būdavo užmaunamas ant galvos.

Globos namų personalas mestus kaltinimus dėl vaiko nepriežiūros neigė. Penktadienį bus pristatytos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atlikto tyrimo dėl Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų globotinės išvados.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų