REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsekusi mergaitė turėjo greičiau patekti į ligoninę

Ventos socialinės globos namuose – tramdomieji marškiniai, bausmės ir karceris

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nuo pirmadienio atliekanti patikrinimą Akmenės rajono Ventos socialinės globos namuose dėl septynerių metų neįgalaus vaiko priežiūros, vakar paskelbė išvadą: jis į ligoninę turėjo patekti greičiau.

REKLAMA
REKLAMA

Prabilta apie drausmines nuobaudas

Vakar Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos surengtoje spaudos konferencijoje pristatytos pirminės išvados apie tyrimą Akmenės rajono Ventos socialinės globos namuose.

REKLAMA

Šios įstaigos veiklos auditas pradėtas pirmadienį dėl į medikų rankas iš Ventos globos namų patekusios 7 metų mergaitės, kuri tesvėrė 5,8 kilogramo.

Į Kauno klinikas vasario 18-ąją priimta mergaitė, balansuojanti tarp gyvybės ir mirties. Ji gulėjo, negalėdama pajudėti, vėmė, oda buvo išberta.

Kauno klinikų Vaikų chirurgijos ir urologijos skyriaus vadovas Artūras Kilda žiniasklaidai tvirtino, kad mergaitė socialinės globos namuose galėjo būti marinta badu. Bet vėliau tokio kaltinimo atsisakyta ir buvo teigta, kad vaikas nualintas.

REKLAMA
REKLAMA

Po dešimties dienų gydymo neįgalus vaikas pastebimai ėmė jaustis geriau, priaugo apie du kilogramus svorio.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė A. Bajorienė spaudos konferencijoje sakė: „Mūsų nuomone, mergaitė turėjo į ligoninę būti paguldyta vasario 15 dieną, operatyviau. Dabar sudaryta nauja komisija dėl drausminės atsakomybės slaugos įstaigos vadovui.“

Viceministrė neminėjo sankcijų, kokios galėtų tekti Ventos socialinės globos namų direktorei Gražinai Banienei, nors pripažino, kad ji galėtų būti ir atleista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai nesakau, kad direktorė ignoravo medikų rekomendacijas“, – dar paaiškino A. Bajorienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šios savaitės pradžioje kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją pradėti medicininį auditą.

Pranešta, kad jis iki kovo 15 dienos bus atliktas ir globos namuose, ir Šiaulių bei Kauno ligoninėse, kur gydyta mergaitė.

Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą

Išsekusios mergaitės istorija šią savaitę susidomėjo ir Šiaulių apygardos prokuratūra, pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo sunkaus sveikatos sutrikdymo, tarnybos pareigų neatlikimo ir piktnaudžiavimo.

REKLAMA

Prokuratūros pranešime sakoma: „Prokurorai atlieka tyrimą, siekiant nustatyti, ar globėjas tinkamai vykdė nustatytas pareigas vaiko atžvilgiu“.

100 tramdomųjų marškinių

Ventos socialinės globos namuose skandalas – ne naujiena.

Iki šiol paskutinį kartą Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba dėl situacijos šioje įstaigoje atliko tyrimą 2009-aisiais. Tada kreipėsi pradėjusi dirbti globos namų direktorė G. Banienė.

Atvykusi tuometinė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė situaciją prilygino siaubo filmuose matomiems vaizdams.

REKLAMA

„Šešiolikmetis, kuriam yra gana nesunkus protinis atsilikimas, papasakojo, kaip jam ir kitiems gyventojams, surištiems tramdomaisiais marškiniais, dėdavo ant galvos geležinį kibirą ir daužydavo per jį. Lazda vaikams buvo daužoma per padus, o vėliau kojas liepiama kišti į šaltą vandenį, kad nebūtų mėlynių“, – tuomet „Šiaulių kraštui“ pasakojo R. Šalaševičiūtė.

Naktimis vaikų rankos būdavo surišamos diržais, kaklaraiščiais. Dažniausiai taip elgdavosi naktimis budėję socialinių darbuotojų padėjėjai.

Tie egzekutoriai net itin kūrybingai paaiškindavo globotiniams apie savo veiksmus. Tas kontrolierei apibūdintas padų daužymas buvo vadinamas „batų matavimu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klausos patikrinimas“ reiškė – ant galvos užmauto kibiro barškinimas. O jei buvo pasakoma „kepsime blynus“ – tai reiškė, kad neįgaliajam ant užpakalio bus uždedamas šlapias rankšluostis ir plojama delnu.

Tai esą būdavusios poveikio priemonės nepaklusniems ligoniams, aišku, pirmiausia apvilkus tramdomaisiais marškiniais.

Tokiu būdu neįgalūs žmonės nepajėgdavo pasipriešinti ir turėdavo ištverti kankinimus.

Naujoji direktorė G. Banienė suskaičiavo apie šimtą tramdomųjų marškinių, skirtų tuomet dviem šimtams įstaigoje gyvenančių globotinių.

REKLAMA

Karceris – neįgaliems

Buvusi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, o dabar Seimo narė R. Šalaševičiūtė pirmą kartą Ventoje pasibaisėjo 2005-aisiais, kai tuomet Akmenės vaikų pensionu tebebuvo vadinami dabartiniai Ventos socialinės globos namai.

Pagalbos paprašė vienas šios įstaigos gyventojas, nusiuntęs kontrolierei dokumentinės medžiagos.

Tada be išankstinio pranešimo atvykusi į globos įstaigą, pirmojo atsitiktinai sutikto globotinio iškart paklausė, kaip rasti karcerį – ir jis buvo parodytas.

O socialinės įstaigos darbuotojos aiškino kontrolierei, kad keliolikos kvadratinių metrų ploto kambarys su grotomis ant lango ir dviem lovomis yra skirtas ligoniams, kurie netinkamai elgiasi ir turi apsiraminti.

REKLAMA

Būtent to kambario durys buvusios ir su langeliu, per kurį gyventojai pasiimdavo valgį.

Paaiškėjo, kad skiriamos ir fizinės bausmės. Su kontroliere kalbėję neįgalūs vaikai aiškino, kad mušama, „jei padarai vieną blogą darbą“. O kodėl yra uždaromi į karcerį – ligoniukai sakė net nežinantys už ką.

Tuometinė Akmenės vaikų pensiono direktorė Julija Leonaitienė tvirtino, kad tai esąs „elementarus kabinetas“, o vaikai jį vadina karceriu, nes yra prisižiūrėję televizijos laidų.

Ventos globos namuose užaugęs įstaigos globotinis, gyvenantis Vilniuje, nuvyko aplankyti savo buvusių namų ir nufilmavo karcerį, o kompaktinę plokštelę su vaizdo įrašu pateikė kontrolierei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vedėja apie nuobaudas nežino

Vakar „Šiaulių kraštas“ pasidomėjo Akmenės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriuje, kokios nuobaudos buvo skirtos 2005-aisiais ir 2009-aisiais paaiškėjusių nusižengimų Ventoje kaltininkams.

Skyriaus vedėja Rūta Žiedienė nežinojo, ar 2009-aisiais tyrimą atlikusi Akmenės rajono apylinkės prokuratūra nustatė kaltininkus, nežinojo, ar jie nubausti.

„Nes dabar negaliu pakelti dokumentų, todėl, kad jie yra archyve, o jis šiandien nebedirba“, – paaiškino R. Žiedienė.

R. Žiedienė apie 2005 – ųjų metų skandalą prisiminė. „Jei Vaiko teisių apsaugos kontrolierės tarnyba atliko tyrimą, tai ši įstaiga yra aukščiausia – mus kontroliuoja ir nepranešinėja mums“, – sakė vedėja.

REKLAMA

Ministerija – konkretesnė

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ryšių su visuomene atstovė Lina Burbaitė žiniasklaidą informavo apie 2009 metų skandalo pasekmes.

Pasak jos, nuo 2010 metų pradžios buvo atleisti šie darbuotojai: vyriausioji slaugytoja ir direktoriaus pavaduotoja – už netinkamą pareigų atlikimą, už veiksmingos kontrolės nebuvimą, kad gyventojai nepatirtų smurto ir žeminančio elgesio iš darbuotojų. Dalis tuometinių darbuotojų gavo drausmines nuobaudas, dalis patys išėjo, savo noru.

Vytautas RUŠKYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų