REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2014 metų sausio 1 dienos įsigalios nauja Lietuvos Respublikos valstybinių pensijų įstatymo 4 straipsnio 3 dalies 1 punkto redakcija, pagal kurią antrojo laipsnio valstybinės pensijos bus skiriamos motinoms, pagimdžiusioms (įvaikinusioms) 5 ir daugiau vaikų, išauginusioms juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusioms.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu galiojanti įstatymo redakcija suteikia teisę antrojo laipsnio valstybinę pensiją gauti motinoms, pagimdžiusioms (įvaikinusioms) ir išauginusioms iki 8 metų bei gerai išauklėjusioms 7 ir daugiau vaikų. Tačiau kyla abejonė, ar toks reglamentavimas yra pakankamas, siekiant užtikrinti visų motinų lygias teises gauti antrojo laipsnio valstybines pensijas.

REKLAMA

LR Seimo narys R. Žemaitaitis 2013 m. vasario mėn. užregistravo įstatymo projektą, pagal kurį teisę gauti antrojo laipsnio valstybines pensijas turėtų teisę gauti ir motinos, kurios buvo paėmusios vaikus globoti ir juos užaugino iki sulauks pilnametystės. Tokį įstatymo projektą parengti paskatino siekis, kad motinų, turinčių teisę pretenduoti į antrojo laipsnio valstybines pensijas, galimybės šias pensijas gauti būtų vienodos. Seimo nario nuomone, neturėtų būti daroma skirtumo tarp motinų, kurios vaikus pagimdė, įsivaikino ar globojo. Visoms motinoms, kurios augino, prižiūrėjo ir rūpinosi 5 vaikais ir daugiau iki jų pilnametystės, turi būti garantuojamos lygios teisės į antrojo laipsnio valstybinę pensiją. Toks reglamentavimas turėtų mažinti galimą susipriešinimą visuomenėje, kadangi nebus diskriminacijos motinų, kurios 5 ir daugiau vaikų globojo (bet nebuvo įsivaikinusios ar pagimdžiusios), atžvilgiu. Vaikus globojusioms motinoms, kurios juos auklėja ir rūpinasi, turi būti suteikta galimybė gauti antrojo laipsnio valstybines pensijas ir jos neturi būti diskriminuojamos. Visoms motinoms, užauginusios 5 ir daugiau vaikų, turi būti skiriamas vienodas valstybės dėmesys ir parama už tai, jog augina, auklėja ir rūpinasi jaunąja Lietuvos karta.

REKLAMA
REKLAMA

Patvirtinus anksčiau minėtą įstatymų projektą, teisinis reguliavimas šioje srityje būtų išsamus ir teisingas visų motinų, išauginusių 5 ir daugiau vaikų atžvilgiu, tokiu būdu joms būtų išreiškiama derama pagarba, taip pat pavyktų išvengti probleminių situacijų praktikoje: globojančios motinos pagrįstai galėtų kreiptis į teismines institucijas dėl jų interesų pažeidimo ir diskriminacijos.

Gintarė Spudytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų