REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Išvykti iš Lietuvos ketinantys praeityje garsių gaujų nariai parduoda įspūdingą savo turtą.

Maždaug prieš porą dešimtmečių masiškai ištaigingus namus statę ir milžiniškus butus prestižinėse vietose supirkinėję įvairiais nusikaltimais garsėjantys gangsteriai bei jų šeimos nariai dabar sprendžia kitą galvosūkį. Jie suka galvą, kaip atsikratyti brangaus nekilnojamojo turto objektų, tapusių didžiuliu akmeniu po kaklu.

REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjų vis dažniau ieško emigruoti nusiteikę arba gresiančio neteisėto praturtėjimo įstatymo bijantys su kriminaliniu pasauliu siejami asmenys ir artimiausi jų giminaičiai.

REKLAMA

Pavardė keldavo rūpesčių?

Teisėsaugos sluoksniuose vis dažniau kalbama, kad pasibaigus senosios Kauno Daktarų mafijos teismo procesui, sunkių kaltinimų išvengęs ir tik liudytoju tapęs Deivis Ganusauskas, pravarde Mongoliukas, su žmona gali visam laikui palikti Lietuvą ir išvykti į užsienį.

Anksčiau savo aplinkos žmonėms jie yra sakę, kad svarsto galimybę išvykti į Jungtinės Karalystės sostinę Londoną arba JAV. D. Ganusauskas yra 1993 metais paslaptingai dingusio (manoma, kad saviškių nužudyto) Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, jaunesnysis brolis.

REKLAMA
REKLAMA

Neoficialiomis „Balsas.lt savaitės“ šaltinių žiniomis, jau kurį laiką iš Kauno į Vilnių persikėlęs D. Ganusauskas spėjo pasikeisti ir pavardę.

Neva iš Ganusausko jis virto Ganu. Anglų kalbos žodis „gun“, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „ginklas“.

Kieme – įspėjimas lazdomis

Praeityje jaunųjų Daktarų sluoksniams priskirto vyro šeima vasario pabaigoje ėmė pardavinėti savo nekilnojamąjį turtą. Viena garsiausių nekilnojamojo turto agentūrų savo tinklalapyje skelbė, kad oficialiai Mongoliuko moterims priklausantis 5 kambarių 183 kv. m ploto butas su garažu ir kieme esančia vieta automobiliui Kauno centre, S. Daukanto gatvėje, parduodamas už 695 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be tarpininkų parduodamo būsto skelbimas sulaukė milžiniško susidomėjimo. Per mėnesį internete jį peržiūrėjo beveik 5 tūkst. internautų.

„Vertinant pagal parduodamo kvadratinio metro kainą, tai vienas brangiausių butų Kaune, – skelbime nurodytu telefonu paskambinusiam „Balsas.lt savaitės“ žurnalistui, prisistačiusiam pirkėju, pasakojo moteris. – Nors susidomėjimas nemenkas, bankai dabar nesuteikia tokių milžiniškų paskolų, todėl realių pirkėjų nėra labai daug. Kadangi patys paskolų neturime, neskubame ieškoti pirkėjo. Be to, šiame bute dabar gyvena duktė. Ji dar keletą metų mokysis universitete. Jei sulauktume siūlymo keisti, domintų tik keitimas į erdvų dviejų kambarių butą naujos statybos name.“

REKLAMA

Šis 1994-aisiais, remiantis dokumentais, Mongoliuko moterų nupirktas butas yra tame pačiame S. Daukanto gatvės name, kurio kieme prieš keletą savaičių įvyko neatsitiktinis smulkių nusikaltėlių išpuolis. Tą vakarą beisbolo lazdomis primuštas buvęs Lietuvos futbolo federacijos prezidentas, žlugusio Ūkio banko akcininko Vladimiro Romanovo patikėtinis Liutauras Varanavičius.

Sužalojimai nebuvo pavojingi vyro gyvybei. Kauniečio verslo partneriai paskelbė net 100 tūkst. litų premiją asmenims, ką nors žinantiems apie įvykio aplinkybes, bet kol kas niekas neatsiliepė.

REKLAMA

Pokalbio metu moteris netikėtai prasitarė, kad parduoda ir kitą sau priklausantį butą Vilniuje. „Jame žadame gyventi iki rudens, todėl pernelyg nesiskubiname, – pareiškė galbūt Mongoliuko turtus parduodanti moteris. – Tačiau šio būsto kainos nenorėtume nuleisti. Domintų tik galimybė keisti į naujesnį namuką šalia Vilniaus.“

Skandino Daktarų klaną

2012 metų Klaipėdos apygardos teisme liudijęs iki šiol nesurasto R. Ganusausko-Mongolo jaunėlis brolis pripažino, kad 1993 metais Vilijampolėje veikusiame pramogų komplekse dažnai vakarodavo ir dabartiniai Seimo nariai, ir žinomi verslininkai, ir bankininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada visi jie išvaizda ir elgesiu kūrė naujųjų lietuvių įvaizdį: puošėsi avietinės spalvos švarkais, pirko brangius laikrodžius, o ant kaklo nešiojo masyvias auksines grandines.

Mongoliukas teigė nieko nežinojęs apie „rimtus ir šlapius“ gaujos reikalus, nes nebuvo laikomas visaverčiu jos nariu. Paklaustas apie grupuotės hierarchiją, pagrindiniu grupuotės vadovu jis be užuolankų įvardijęs savo tolimą giminaitį H. Daktarą.

Mongoliukas tais laikais buvo įmonės „Čibis“ akcininkas. Apie tai jis yra prasitaręs ir prieš įjungtas vaizdo kameras „Vilijoje“ vykusiame tada žiūrovų pamėgtame televizijos žaidime „Taip ir ne“, kurį vedė garsus pramogų verslo veikėjas Arūnas Valinskas. Šis siužetas iki šiol neretai transliuojamas televizijos prodiuserių laidose, pasakojančiose istorijas apie senų laikų Kauno mafiją.

REKLAMA

Daugelis pavydėjo broliui

„Tai buvo laikai, kai visi norėjo lengvai užsidirbti. Prasidėjo pirmieji kioskai, spiritas, privatizacija. Daugelis grupuotės narių mano broliui pavydėjo nevaržomų galimybių. Bet brolis mane visada stengėsi apsaugoti, arčiau neprisileisdavo ir sakydavo: „Eik iš čia, nes esi pernelyg jaunas“.

Taip šiandien kalba su teisėsaugininkais sutikęs bendradarbiauti Mongoliuko pravarde žinomas vyras. Iš pradžių jis buvo laikomas įtariamuoju, tačiau po kurio laiko jis pripažintas liudytoju.

Anot jo, 1993 metų spalio viduryje, po garsiųjų žudynių „Vilijos“ restorano patalpose, broliai Ganusauskai buvo iškviesti rimtai pasikalbėti su Daktarų bosais.

REKLAMA

„Su broliu nuėjome pasišnekėti. Aš pasilikau sporto salėje, o brolis nuėjo į gretimas patalpas. Girdėjau, kaip jie broliui ėmė priekaištauti, kad jis neva užsakė „Vilijos“ sušaudymą. Jie šaukė: „Pasakyk, kad suorganizavai išpuolį, nes kitaip tave nušausime.“ Po kiek laiko prie manęs priėjo Luras (Alvydas Viktoras Laurinavičius, 2007 metais miręs gaujos narys – red. past.) ir sako: „Ateik pasiimsi brolį“, – prisiminė Mongoliukas.

Kaunietis pasakojo, kad vaizdas buvo kraupus: jo brolis R. Ganusauskas atrodė žiauriai aptalžytas, peršauta ranka. „Kaip vėliau man pasakojo brolis, jis tąsyk spėjo pagriebti už pistoleto vamzdžio, todėl jo ir nenušovė. Juk kai H. Daktarui prasidėdavo šizofrenija, nebūdavo apie ką su juo kalbėti. Tad galiausiai nutarėme nuo jų visų atsiriboti. Brolis ėmė slapstytis Kaune, o aš išvažiavau į Hamburgą“, – dėstė D. Ganusauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus kuriam laikui Mongoliuką pasiekė kalbos, kad neva jo brolis R. Ganusauskas kažkur slapstosi nuo policijos, yra išvykęs į užsienį arba slepiasi pogrindiniame bute su narkomanais.

„Apie 1997 metus atlikinėjau bausmę Alytaus kalėjime ir ten sutiktas Siauras (Vidmantas Siaurusevičius, nuo narkotikų perdozavimo 2000 metais miręs Daktarų smogikas – red. past.) „apsikaifavęs“ ištarė: „Paklausk Henos, kur nužudytas tavo brolis.“ Kadangi jis stipriai vartojo kvaišalus, mėgdavo paatvirauti“, – teisme kalbėjo D. Ganusauskas.

REKLAMA

Jo žodžiais, 99 proc. iš teismo salėje esančių vyrų tais laikais bijojo H. Daktaro.

„Jo privengė ir pats Abarius (Egidijus Abarius, laikytas dešiniąja H. Daktaro ranka – red. past). Kiek man žinoma, H. Daktaras net atlikdamas bausmę kalėjime savo sąsiuvinyje dėliojo kryžiukus, kada Egidijus geria ar negeria“, – vaizdžiai pasakojo Mongoliukas.

Henytės bijojo kaip J. Stalino

Prieš metus kalbėdamas uostamiesčio teisme Hena istoriją apie paslaptingą R. Ganusausko dingimą bandė paversti painiu detektyvu. „Juk kai buvai išėjęs iš „zonos“, išvažiavai į Pietų Ameriką, Kubą. Kodėl Lurui sakei, kad Kuboje buvai sutikęs savo brolį?“ – H. Daktaras klausė Mongoliuko. Tačiau šis jam atsikirto: „Nebuvau taip sakęs. Tu su broliu užaugai viename kieme. Bet tu Rimo negalėjai pakęsti, nes jis buvo už tave gerokai pranašesnis.“

REKLAMA

Po tokių žodžių H. Daktaras bandė apšmeižti Mongoliuką: „Prisimink, kai sėdėjai apsimyžęs, o Luras tau į galvą buvo įrėmęs „durą“, ir aš atėjau į sporto salę. Po to tu man dar sakei, kad jei tau taip būtų, ir tu apsimyžtum. Ar tai buvo tas kartas, kai tavo brolis buvo peršautas?“

H. Daktaro gynėjo Kristupo Ašmio paklaustas, kaip jis, žinodamas apie brolio žudikus, toliau lyg niekur nieko palaikęs ryšius su gaujos nariais, D. Ganusauskas atsakė: „Bendravau iš baimės. Juk su Josifu Stalinu žmonės irgi kadaise bendraudavo tik iš baimės. Tada suveikė baimės veiksnys.“

REKLAMA
REKLAMA

Nežinomas pirmtako likimas

Iki šiol paslaptys gaubia ir kito iš rankų į rankas keliaujančio Kauno Žaliakalnyje esančio nuosavo namo likimą. Jį pastatė anuomet Pšidzės pravarde garsėjęs kaunietis Andrius Jankevičius. Vyras be žinios dingo 1995 metais. Manoma, kad dabar name įsikūręs kitas anuomet neaiškiose draugijose dažnai matytas kaunietis.

Ilgus metus ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių sąraše minėtas Pšidzė kaltinamas milijoninių sumų pasisavinimu bei kitais nusikaltimais. Neatmetama, kad pasisavinęs milijonus jis nuo teisėsaugos pareigūnų pasislėpė Lenkijoje arba Rusijoje.

Viena iš sklandančių versijų – A. Jankevičius galėjo būti pagrobtas ir nužudytas, nes turėjo informacijos apie korumpuotus ano meto šalies valdžios, teisėsaugos pareigūnus, stambius verslininkus.

Garsiausias Kauno dvaras

Ne vienus metus girdimos kalbos, kad Henrikui Daktarui teismo pabaigos laukiant Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime jo šeimos nariai nebepajėgia sumokėti už 633 kv. m gyvenamojo ploto pilaitės, esančios Užliedžių kaime (Kauno r.), šildymą, sunaudotą elektros energiją ir kitus komunalinius mokesčius.

Per tarpininkus Daktarai ne kartą skelbė, kad didžiulį namą norėtų parduoti, tačiau konkrečios sumos nenurodė. Paskutinį kartą 2010-ųjų pabaigoje viename skelbimų portale atsirado pranešimas, skelbiantis, kad už 3 tūkst. litų mėnesinį mokestį ieškomas nuomininkas.

REKLAMA

Apie tai iš žurnalistų sužinoję Generalinės prokuratūros ir Kriminalinės policijos biuro darbuotojai liko nustebę. Anot jų, negalima nuomoti ar juo labiau parduoti areštuoto turto. Prokurorai namą nutarė areštuoti įtardami, kad jis galėjo būti įsigytas iš Daktarų gaujos klestėjimo laikais įgytų nusikalstamų lėšų.

Oficialiai legendinė Daktarų pilis priklauso H. Daktaro sutuoktinei Ramutei Daktarienei.

Šiais laikais daugelis namus perkančių žmonių renkasi gerokai taupesnius variantus, todėl kalbinti nekilnojamojo turto specialistai „Balsas.lt savaitei“ nesiryžo įvardyti nežmoniško dydžio Daktarų dvaro vertės.

Užmojus nusipirkti kokio nors praeityje garsaus veikėjo dvarą dažniausiai atšaldo suvokimas, kad vien jam išlaikyti teks pakloti solidžią sumą. Todėl kai kurie vaizduotės nestokojantys nekilnojamojo turto agentai H. Daktaro šeimai siūlo vienintelę galimybę – garsųjį Kauno namą paversti viešbučiu, kurio interjerui būtų būdingas kruvinųjų 1990 metų mafijos stilius.

TIK FAKTAI

Ne kartą teisto D. Ganusausko - Mongoliuko močiutė yra H. Daktaro tėvo sesuo.

Pirmas rimtas jo nusižengimas yra minimas ir vienoje pirmųjų reketo bylų Kaune: 1989 metais broliai Ganusauskai buvo nutarę apmokestinti romus. Vien už tai, kad kvėpuoja Kauno oru, įbauginti romai kas mėnesį privalėjo mokėti 8 tūkst. rublių.

REKLAMA

Tačiau tada Mongoliukas buvo nuteistas lygtinai.

Jau kurį laiką šalies teismuose aiškinamasi, koks likimas laukia Valakupiuose, Svajonių gatvėje, esančio didžiulio namo, kuris priklauso vilniečiui Edgarui Karaliui, kotrabandos karaliumi laikomo Viliaus Karaliaus sūnui.

Skundą Vilniaus apygardos teismui padavusi Generalinė prokuratūra siekia, kad iš šių metų sausį žemesnės instancijos – Vilniaus apylinkės teismo dėl neteisėto praturtėjimo kaltu pripažinto E. Karaliaus būtų konfiskuota turto daugiau nei už 7 mln. litų.

Prokurorai teismui pasiūlė konfiskuoti ir minėtą milijoninės vertės namą.

Ne vieną mėnesį šeimininkai bandė parduoti šį namą, bet iki šiol entuziasto, sutinkančio mokėti tokią sumą, neatsirado.

Vilniuje kalbama, kad tarp realiausių pirkėjų buvo praeityje žinomas Lietuvos žiniasklaidos ir nekilnojamojo turto verslo magnatas. Tačiau vyrą nuo tokio pirkinio sulaikė žmona. Pasiturintys, bet viešumos vengiantys verslininkai svajojo apie galimybę įsikurti pačiame pušyne pastatytame, stilingai įrengtame name, bet dėl ramybės tokios minties atsisakė. Turtuoliai nenorėjo pro plačiai žiniasklaidoje išreklamuoto namo tvoras matyti kaskart į juos nukreiptas teisėsaugos ir žurnalistų kameras.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų