REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 požymių, kad tu gali būti nėščia

Kai kurios moterys jau pirmąją apvaisinimo minutę supranta, kad pastojo. Kai kurios tuo patiki tik atlikusios penkis nėštumo testus ir pajutusios daugybę simptomų.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu galvoji, kad gali būti pastojusi, tikimės, šis nėštumo požymių lapas padės tau rasti atsakymą.

REKLAMA

Atmink, kad kiekviena moteris yra skirtinga, todėl tu gali jausti visus ar tik kelis iš šių 10 požymių, būdingų nėštumui:

1. Jautrios krūtys ar speneliai. Jei esi nėščia, apie trečiąją savaitę po apvaisinimo (menstruacijoms vėluojant apie savaitę laiko) pastebėsi, jog krūtys ir speneliai pasidarė jautresni. Gali jausti, kad jie šiek tiek pabrinkę (panašiai kaip prieš menstruacijas).

2. Lengvi pilvo spazmai ir negausios kraujingos išskyros. Jei esi nėščia, gali pastebėti nedaug rausvų išskyrų tuo metu, kai embrionas prisitvirtina gimdos gleivinėje. Tai įvyksta apie aštuntą – dešimtą dieną po ovuliacijos (šiek tiek anksčiau nei turėtų prasidėti menstruacijos). Kraujavimas implantacijos laikotarpiu paprastai skiriasi nuo kraujavimo menstruacijų metu: prasideda šiek tiek anksčiau, būna negausus, kraujas rausvas, o ne raudonas. Be to, šiam kraujavimui nebūdingas įprastas eiliškumas (gali būti menkas, vėliau gausesnis ir vėl toks pat menkas). Ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu, kol gimdos neprilaiko kaulinis dubuo kaip antruoju trimestru, gali pasireikšti ir pilvo spazmai. Tai panašu į skausmą menstruacijų metu. Gimdos susitraukimai būna reguliarūs, padažnėja nuo fizinio krūvio, patiriant orgazmą ar net pakeitus padėtį.

REKLAMA
REKLAMA

3. Spenelių laukelių patamsėjimas. Labai anksti – maždaug tuo metu, kai turėtų prasidėti menstruacijos – gali pastebėti, jog areolė, pigmentuotas laukelis, supantis spenelį, pradeda tamsėti ir platėti. Manoma, jog tamsesnė spalva padeda naujagimiui surasti spenelį, kai šis nori pirmą kartą pažįsti. Taip pat gali pastebėti paryškėjusias krūties venas, padidėjusius ir pagausėjusius (nuo 4 iki 28 viename laukelyje) Montgomerio gumburėlius – gumbelius, išsidėsčiusius apie spenelį.

4. Neįprastai didelis nuovargis. Pirmąsias aštuonias – dešimt nėštumo savaites gali jaustis ypatingai išsekusi. Tai susiję su kūne vykstančiais medžiagų apykaitos pokyčiais. Organizmas turi prisitaikyti prie naujo darbo – išauginti kūdikį. Dauguma moterų geriau pasijunta nuo dvyliktos nėštumo savaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Pykinimas ir vėmimas. Kartais nėščiąsias labai anksti – netgi pirmąją savaitę po apvaisinimo – gali kankinti rytinis šleikštulys ar stipresnis pykinimas. Pykinti gali pradėti bet kuriuo paros metu – dieną ar naktį.

6. Dažnas šlapinimasis. Menstruacijoms vėluojant savaitę ar dvi, gali pastebėti, jog pradėjai šlapintis dažniau nei įprastai. Tai gimdoje augantis vaisius spaudžia šlapimo pūslę.

7. Vidurių užkietėjimas. Tuštinimosi pokyčiai gali atsirasti ankstyvuoju nėštumo periodu. Nėštumo metu pasigaminantys hormonai lemia žarnų peristaltikos sulėtėjimą ir jos efektyvumo sumažėjimą.

REKLAMA

8. Pakilusi bazinė kūno temperatūra. Jeigu bazinė kūno temperatūra padidėjusi išlieka net vėluojant menstruacijoms ir nesumažėja iki to lygio, kaip buvo prieš ovuliaciją, tu gali būti nėščia. Pastojimo metu kiaušialąstė apvaisinama kiaušintakyje ir iki gimdos, kur vyksta implantacija, keliauja septynias dienas. Kaip tik šiuo metu organizmas pajunta, kad esi nėščia. Atsipalaidavus choriogonadotropiniam (hCG) hormonui, bazinė kūno temperatūra gali pakilti trečią kartą, tačiau ne tiek daug kaip pirmąjį. Įdomu tai, jog šią pakilusią temperatūrą galima išmatuoti bet kurioje kūno vietoje nuo pirmosios savaitės iki dvylikos dienų po ovuliacijos.

REKLAMA

9. Menstruacijų išnykimas. Jeigu mėnesinių ciklas yra reguliarus, tai gali būti pirmasis nėštumo požymis. Jausdama ir kitus nėštumo ženklus, gali būti tikra, kad pastojai, dar prieš tai, kol bus teigiamas nėštumo testas.

10. Teigiamas nėštumo testas. Jei menstruacijos vėluoja bent vieną dieną ir tu esi pasiruošusi sužinoti tiesą, gali pasidaryti nėštumo testą. Šlapimo testas gali būti teigiamas jau dešimtą ar keturioliktą dieną po apvaisinimo. Jei negali sulaukti, kol vėluos menstruacijos, atlik kraujo tyrimą, kuris būna teigiamas net nuo aštuntos – dešimtos dienos po apvaisinimo. Tačiau atsimink, jog nė vienas (net kraujo) tyrimas nėra 100 procentų tikslus. Jei vis dėlto testas neigiamas, o tu jauti nėštumo požymius, pakartok tyrimą po savaitės ir pasitark su šeimos gydytoju. Sėkmės!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų