REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai sugeba apeiti griežtus britų įstatymus

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus pareigūnai baigė du ikiteisminius tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

Automobilio nepavogė

Kaip praneša Klaipėdos vyriausiasis komisariatas, pirmajame ikiteisminiame tyrime įtarimas dėl pasikėsinimo pagrobti didelės vertės automobilį pareikštas kelis kartus teistam, su organizuotu nusikalstamumu siejamam klaipėdiečiui Mariui Renkei (34 m.).

REKLAMA

Praeitų metų gruodžio 15-osios vakarą M. Renkės dėmesį patraukė Klaipėdoje, Taikos prospekte, prie „Akropolio“, stovinti vienos uostamiesčio bendrovės „Škoda Octavia“ (60 000 Lt vertės). Pasinaudojęs specialiais automobilių plėšimo įrankiais, M. Renkė greitai įsibrovė į „Škodos“ saloną, bet paleisti variklio nesuspėjo. Prie mašinos pasirodė jos vairuotojas ir, padedamas praeivių, mašinvagį sulaikė. Policininkai nusivežė jiems gerai pažįstamą M. Renkę į areštinę, o teismas nutarė jį suimti.

REKLAMA
REKLAMA

M. Renkės pavardė policijos įvykių suvestinėse mirga net nuo 1997 metų, kai jis įsitraukė į Storinių gaujos veiklą. Jis buvo įtariamas ir automobilių vagystėmis, ir plėšikavimu, ir reketu, ir net ginklų prekyba. Paskutinį kartą lygtinai iš pataisos namų paleistas 2011 metų pavasarį – už gerą elgesį teismas jį paleido 2 metais ir 3 mėnesiais anksčiau laiko.

Britai griežtesni

Tačiau iš tikrųjų M. Renkė turėjo kalėti net iki 2024-ųjų. Mat 2006 metais Jungtinės Karalystės karališkasis Mančesterio teismas už dalyvavimą ginkluotame nusikalstamame susivienijime, kurio tikslas buvo neteisėtai disponuoti šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, vykdyti jų kontrabandą iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę, nuteisė M. Renkę kalėti 18 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metais nuteistasis M. Renkė buvo perduotas Lietuvai. Tada jo nusikalstama veika buvo perkvalifikuota pagal Lietuvos įstatymus ir Vilniaus apygardos teismas paskyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę. Taigi vietoj 18 metų M. Renkė atsėdėjo tik vos daugiau kaip 5 metus.

Nors skaitydamas nuosprendį Mančesterio miesto teismo teisėjas vylėsi, kad galbūt tokios griežtos bausmės privers Rytų Europos šalių gaujų vadeivas gerai pasvarstyti, ar verta imtis rizikingos ginklų kontrabandos, kaip dabar matyti, teisėjo žodžiai ir liko žodžiais. Nusikaltėliai turi gerus advokatus, o šie sėkmingai pasinaudojo tuo, kad skirtingų šalių įstatymai skirtingi.

REKLAMA

Kontrabandininkus sekė

Tąkart Mančesterio teismas už ginklų kontrabandą kartu su M. Renke dar nuteisė klaipėdietį Antaną Vaišnorą – jam paskyrė kalėti 14 metų – ir tris britus. Dosonui Rėjui davė 11 su puse metų laisvės atėmimo, Džeimsui Parkeriui – 13 su puse metų, o Ričardui Saltmaršui – 20 metų.

Lietuviui Robertui B. pavyko išvengti bausmės. Teismą jis įtikino nežinojęs, ką veža savo „Volvo“ markės automobiliu. O po automobilio dugnu įrengtoje slaptavietėje jis vežė nei daug, nei mažai – 30 vokiečių gamybos perdarytų automatinių pistoletų su duslintuvais ir 1220 pakuočių šaudmenų.

REKLAMA

Lietuvoje pakrovę ginklus, M. Renkė ir A.Vaišnoras į Didžiąją Britaniją išskrido lėktuvu. Čia jiedu kartu su Dž. Parkeriu pasitiko tą „Volvo“ automobilį ir palydėjo į Mančesterį pas D. Rėjų. Policija nusikaltėlius užklupo kaip tik tada, kai ginklai buvo traukiami iš slėptuvės. Pasirodo, britų kriminalistai jau senokai sekė tą lietuvių ir britų grupuotę.

Seni pažįstami

Klaipėdos teisėsaugai gerai žinomas ir Mariaus brolis Saulius Renkė. Prieš daugiau kaip 13 metų jis su savo draugais prie naktinio klubo „Kalifornija“ įsivėlė į konfliktą, o šis baigėsi kelių policininko Kęstučio J. mirtimi. Už piktybinį chuliganizmą S. Renkei tada buvo paskirta 2 su puse metų laisvės atėmimo bausmė. Po to jis dar buvo teisiamas už turto prievartavimą, dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai brolių Renkių tėvas Zigmas Renkė buvo kitoje negu sūnūs barikadų pusėje – jis, policininkas, žuvo saugodamas juvelyrinių dirbinių parduotuvę „Deimantas“. Beje, tą sykį parduotuvę plėšė irgi policininkai – Klaipėdos komisariato budėtojų skyriaus viršila Aleksejus Poškus ir policininkas Sigitas Norkus. Jiedu ir nušovė plėšikus bandantį sulaikyti Z. Renkę bei pardavėją Editą Skrinskienę. Už šį nusikaltimą A. Poškus buvo nuteistas 9 metus kalėti, o S. Norkus slapstosi iki šiol.

Įtariami šilutiškiai

Pagal kitą Klaipėdos autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus atliekamą ikiteisminį tyrimą įtarimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo ir realizavimo įteikti 4 asmenims, siejamiems su Šilutės rajone veikiančiomis gaujomis.

REKLAMA

Nustatyta, kad tie įtariamieji atgabeno iš Kauno į Klaipėdos rajoną praeitų metų balandžio pabaigoje Klaipėdoje pavogtą 40 000 litų vertės automobilį „Toyota Prius“ ir už 7900 litų pardavė jį bendrovei, prekiaujančiai automobilių dalimis. Kol kas įtariamieji įpareigoti nuolat registruotis policijoje.

Tirdami šį nusikaltimą, uostamiesčio teisėsaugininkai Šilutėje dar aptiko 2011 metų pabaigoje Airijoje pavogtą „Mercedes-Benz’ą“.

Petras KURMELIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų