REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šv.Velykoms artėjant šeimininkės laužo galvą, kokiu nauju šventiniu patiekalu nustebinti šeimos narius?

Šv.Velykoms artėjant šeimininkės laužo galvą, kokiu nauju šventiniu patiekalu nustebinti šeimos narius?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavasarį skelbianti šventė neįsivaizduojama be kiaušinių, tad siūlome išbandyti keletą įdarytų kiaušinių receptų ir tikimės, kad bent vieno jų nesate bandžiusi. Kiaušiniai ne tik skanu, bet ir naudinga. Tiesa, piktnaudžiauti jais nereikėtų, tačiau per Velykas net persivalgyti – ne nuodėmė.

REKLAMA

Vištų kiaušiniuose yra daug vertingų vitaminų ir mineralinių druskų. Kiaušinio baltymo ir trynio cheminė sudėtis skirtinga: baltyme riebalų nėra, tačiau yra visos nepakeičiamos gyvūninės kilmės aminorūgštys, o angliavandenių ir vandens – net dvigubai daugiau negu trynyje. Vienas kiaušinio trynys turi net 250 mg cholesterolio. Svarbu atminti, kad cholesterolio, gaunamo su maistu, paros norma yra 300 mg. Iš suvalgyto kiaušinio organizmas pasisavina net 97 proc. naudingųjų jo medžiagų. Geriau suvirškinami ir geriausiai pasisavinami yra vitaminai iš skystai virto kiaušinio, tačiau valgydami tokį kiaušinį rizikuojate apsikrėsti salmonelioze, todėl reikėtų būti atsargesniems ir įsitikinti, kad vištos, kurių kiaušinius valgote, yra sveikos.

REKLAMA
REKLAMA

Retas šv.Velykų stalas apsieina be krienų, kurie tinka prie kiaušinių patiekalų. Krienuose gausu maistinių skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Krienai slopina uždegimą ir ramina nervų sistemą. Jie turi organizmą valančių savybių, yra puikus antioksidantas, skatina apetitą, gerina virškinimą ir kt. Krienuose gausu vitamino C, kuris saugo nuo virusinių infekcijų ir stiprina imunitetą.

Svogūnais įdaryti kiaušiniai

Kiaušiniai, svogūnai, pipirai, druska, majonezas, aliejus.

Kietai išvirkite kiaušinius. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir kepinkite aliejuje ant mažos ugnies, kol jie taps traškūs. Išimkite kiaušinių trynius ir sudėkite į atskirą dubenį. Ten pat sudėkite kepintus svogūnus, įberkite druskos ir pipirų, įkrėskite majonezo. Viską išmaišykite ir gautą masę sudėkite į kiaušinių baltymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ikrais įdaryti kiaušiniai

10 kiaušinių, 150 g fermentinio sūrio, 150 g sūdytos lašišos, 1 svogūnas, majonezo, druskos, pipirų, krapų, ikrų.

Kaušinius kietai išvirkite, perpjaukite pusiau ir atskirkite trynius nuo baltymų. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite keptuvėje. Į sutrintus trynius sudėkite lašišą, tarkuotą sūrį, pakepintą svogūną, druską, pipirus, krapus ir įmaišykite majonezo. Viską gerai sutrinkite smulkintuvu. Gauta mase įdarykite kiaušinio baltymo puseles ir papuoškite ikrais.

Aštrūs įdaryti kiaušiniai

12 kiaušinių, pusė šaukštelio garstyčių, pusė šaukštelio majonezo, pusė šaukštelio aitriųjų pipirų padažo, druskos, juodųjų pipirų, 0,25 šaukštelio maltų paprikų, juodųjų alyvuogių.

REKLAMA

Kietai išvirtus kiaušinius perpjaukite per pusę ir išimkite trynius. Juos sudėkite į nedidelį indelį, sumaišykite su majonezu, garstyčiomis, aštriųjų pipirų padažu, druska ir pipirais. Maišykite tol, kol masė taps vientisa. Kiekvieną kiaušinį prikimškite pagaminto įdaro, ant viršaus uždėkite griežinėliais pjaustytų alyvuogių, apibarstykite maltomis paprikomis. Paruoštus kiaušinius padėkite į šaldytuvą ir palaikykite 20 minučių. Patiekite atšaldytus.

Menkės kepenėlėmis įdaryti kiaušiniai

5 kiaušiniai, indelis menkių kepenėlių aliejuje, gabalėlis agurko, svogūno laiškų, krapų, pipirų, druskos, majonezo.

REKLAMA

Kiaušinius kietai išvirkite ir atšaldykite. Perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Juos dubenėlyje sutrinkite šakute. Ten pat dėkite ir sutrinkite nuvarvintas menkių kepenėles. Smulkiai supjaustykite agurko gabalėlį, svogūnų laiškus ir krapus. Viską sudėkite į dubenėlį, įkrėskite majonezo, įdėkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Šio įdaro pridėkite į kiaušinių puseles, papuoškite agurku ar salotų lapais.

Žemaitiški naminiai krienai

Krienų šaknys, druska, cukrus, citrinų rūgštis, šaukštas burokėlių sulčių.

Krienų šaknis nuplaukite, nuskuskite ir per naktį palaikykite šaltame vandenyje. Ryte vandenį nupilkite, o krienų šaknis sutarkuokite smulkia tarka. Ant krienų pamažu barstykite druską, cukrų ir lašinkite citrinos rūgštį. Darykite tai tol, kol krienų skonis jums patiks. Krienai bus rausvi, jei ant jų užpilsite burokėlių sulčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karštas krienų padažas

40 g sviesto, 2 šaukštai tarkuotų krienų, 1 šaukštas miltų, 1 stiklinė sultinio, pusė stiklinės grietinės, pusė citrinos, cukraus, druskos.

Miltus truputį pakepinkite svieste. Į juos sudėkite krienus, atskieskite sultiniu, įspauskite citrinos sulčių, pasūdykite ir užvirinkite ant silpnos ugnies, tada supilkite grietinę ir išmaišykite.

Konservuotas krienų padažas

500 g krienų, 1 kg morkų, 1 kg obuolių, 1 l vandens, 5 šaukštai druskos, 5 šaukštai cukraus, 5 g citrinos rūgšties.

Nuskustas morkas 4 min. plikykite verdančiame vandenyje, paskui stambiai sutarkuokite. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Nuskustus krienus labai smulkiai sutarkuokite. Viską sluoksniais sudėkite į stiklainius ir užpilkite karštu sūrymu. Stiklainius pridenkite ir kaitinkite verdančiame vandenyje: 1 l stiklainius – 12 min., o 0,5 l stiklainius – 8 min. Sandariai uždarykite, apklokite ir lėtai atvėsinkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų