REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos ekspertai pateikė savo įžvalgas ir pasiūlymus, kaip koreguoti Lietuvos mokesčių sistemą.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos ekspertai pateikė savo įžvalgas ir pasiūlymus, kaip koreguoti Lietuvos mokesčių sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir anksčiau, TVF atkreipė dėmesį į Lietuvos mokesčių sistemos ydas. Anot ekspertų, Lietuvos biudžetas yra pernelyg priklausomas nuo vartojimo mokesčių ir mokesčių, gaunamų apmokestinant darbo jėgą. Turtui taikomi mokesčiai lieka nuošalyje.

REKLAMA

42 proc. visų mokestinių pajamų biudžetas gauna iš vartojimo mokesčių. ES vidurkis šiuo atžvilgiu siekia tik 29 proc. Kapitalo ir turto mokesčių indėlis į bendrą biudžetą tesiekia vos 9 proc., o ES vidurkis svyruoja ties 20 proc. TVF nuomone tokie skirtumai skatina pajamų nelygybę visuomenėje. Tai įrodo ir „Gini“ indeksas, pagal kurį pajamų nelygybė Lietuvoje yra viena didžiausių tarp ES narių.

Darbo jėgos apmokestinimo srityje Lietuva neišsiskiria iš bendro ES konteksto. Šių mokesčių indėlis į bendrą biudžetą Lietuvoje siekia 49 proc, o ES – vidutiniškai 51 proc. Vis dėlto TVF atkreipia dėmesį į tai, kad nemaža dalis darbinių pajamų tebėra šešėlyje, todėl padidėjus skaidrumui šioje srityje darbo jėgos apmokestinimo indėlis taptų didesnis nei ES vidurkis. Tai savo ruožtu leidžia daryti išvadas apie pernelyg didelę mokesčių naštą, tenkančia darbo pajamoms.

REKLAMA
REKLAMA

Trūksta progresyvumo

TVF manymu, tokia mokesčių struktūra rodo progresyvumo stoką, nes didžiausia mokesčių našta tenka mažesnes pajamas gaunantiems asmenims, o turto ir kapitalo apmokestinimas yra itin ribotas.

Nepaisant neapmokestinamojo pajamų dydžio egzistavimo visos kitos gyventojų pajamos yra apmokestinamos vienodu tarifu. Panaši padėtis ir socialinio draudimo srityje. Progresyvumo stoką taikant mokesčius įrodo ir beveik neveikiantis prabangaus turto apmokestinimas.

TVF siūlo pasitelkiant mokesčius mažinti pajamų nelygybę ir didinti perskirstymą, nes tyrimais yra įrodyta, kad egalitarinės valstybės pasiekia tvaresnį ekonomikos augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fondo ekspertai siūlo sutelkti dėmesį į turto ir kapitalo apmokestinimą. Jų teigimu, šie mokesčiai suteikia galimybę apmokestinti dalį šešėlio, užtikrina stabilias biudžeto pajamas, kurioms ne itin stiprią daro ekonomikos ciklai ir sudaro prielaidas kurtis progresinei mokesčių sistemai.

Būstas ir automobiliai

TVF įvardino konkrečias turto rūšis, kurias derėtų apmokestinti.

Fondo ekspertai siūlo apmokestinti visus automobilius. Anot TVF, taikant mokestį automobiliams derėtų atsižvelgti į variklio tūrį arba transporto priemonės svorį.

REKLAMA

TVF neatsisako siūlymo praplėsti nekilnojamojo turto mokesčio bazę ir siūlo apmokestini visus gyvenamuosius būstus.

Be to, ekspertai ragina apmokestinti pajamas, gaunamas iš palūkanų, ir taikyti gyventojų pajamų mokestį visoms pensijų išmokoms. Taip būtų praplečiamos gyventojų pajamų mokesčio taikymo galimybės.

TVF ataskaitoje siūloma išplėsti ir pelno mokesčio taikymą naikinant įvairias išimtis, lengvatas bei įstatymų spragas.

TVF misija, vadovaujama TVF Europos departamento atstovės Julie Kozack, Lietuvoje dirbo nuo 2013 m. sausio 31 d. iki vasario 11 d. TVF ir Lietuvos bendradarbiavimo pagrindas yra ekonominės konsultacijos pagal TVF steigimo sutarties IV straipsnį. TVF narė Lietuva yra nuo 1992 m. Šiuo metu TVF priklauso 188 šalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų