REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lenkijoje atliekami paskutinieji darbai, ruošiantis atidengti velionį popiežių Joną Paulių II vaizduojančią statulą, kuri, kaip teigia jos mecenatas, bus aukščiausia pasaulyje šio lenko pontifiko statula.

 Lenkijoje atliekami paskutinieji darbai, ruošiantis atidengti velionį popiežių Joną Paulių II vaizduojančią statulą, kuri, kaip teigia jos mecenatas, bus aukščiausia pasaulyje šio lenko pontifiko statula.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

13,8 metrų aukščio balta statula iš stiklo audinio iškils Lenkijos pietiniame Čenstakavos mieste, kuriame yra pagrindinė katalikų piligriminių kelionių vieta šioje šalyje - Jasna Guros vienuolynas.

REKLAMA

Lenkijoje gimusio pontifiko statula, statoma vieno privataus investuotojo lėšomis jam priklausančiame žemės sklype, vaizduoja Joną Paulių II besišypsantį ištiesusį rankas pasauliui. Antradienį darbininkai montavo atskiras šios statulos dalis ir jas dažė, ruošiantis oficialiai atidengimo ceremonijai šeštadienį, kurioje dalyvaus Bažnyčios ir miesto valdžios atstovai.

Šį projektą finansuojantis Leszekas Lysonas (Lešekas Lysonas) Joną Paulių II laiko "didžiu ir geru žmogumi, kuris daug nuveikė dėl viso pasaulio: nutraukė komunistinę epochą ir atvėrė sienas Europoje, atsigręžė į žmones per savo piligrimines keliones po visą pasaulį".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, naujoji statula "turėtų visus paskatinti stabtelėti ir susimąstyti apie gyvenimą".

Ši statula atsiras tuo metu, kai Lenkijoje tradiciškai gerbiama Katalikų Bažnyčia yra griežtai kritikuojama dėl savo konservatyvaus požiūrio į šeimą ir etiką, taip pat dėl priešinimosi abortams, dirbtiniam apvaisinimui ir gėjų santuokoms.

Lenkijos katalikų bendruomenė tebėra labai didelė, tačiau Bažnyčios statistika rodo, kad aktyviai pamaldas lankančių žmonių nuolat mažėja. Praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje jie sudarė apie 50 proc. parapijų narių; 2005-aisiais, Jono Pauliaus II mirties metais jie sudarė apie 45 proc., o 2010-aisiais - tik 41 procentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jonas Paulius II, kuris prieš išrenkant Katalikų Bažnyčios vadovu buvo žinomas kaip Karolis Wojtyla (Karolis Voityla), gimė Lenkijos pietiniame Vadovicių miestelyje. Jis buvo išrinktas popiežiumi 1978 metais, kai beveik niekas nesitikėjo, jog Bažnyčios vadovu taps dvasininkas iš komunistinės Rytų Europos.

Lenkijoje laikomasi nuomonės, kad šis pontifikas įkvėpė susikurti "Solidarumo" judėjimą, padėjusį nuversti komunistinį režimą 1989 metais. Jonui Pauliui II mirus, jo tėvynėje buvo paskelbtas nacionalinis gedulas.

L.Lysonas sakė naujienų agentūrai "The Associated Press" norintis, kad naujoji statula primintų ateities kartoms apie lenką popiežių.

REKLAMA

Tačiau 22 metų Ewelina Gozdek (Evelina Gozdek), stebėjusi parengiamuosius darbus kartu su savo draugais, buvo nusiteikusi skeptiškai. "Dabar tai atrakcionas mieste, kuriame niekada nieko nevyksta, tačiau jis pakankamai greitai bus užmirštas", - teigė ji.

Statula bus atidengta minint trejų metų sukaktį nuo incidento, per kurį L.Lysonas išgelbėjo savo skęstantį sūnų. Šis projektas tapo jo padėkos Dievui ženklu.

Mecenatas taip pat siekia, kad ši statula būtų įrašyta į Guinnesso (Gineso) pasaulio rekordų knygą kaip aukščiausias paminklas Jonui Pauliui II.

REKLAMA

Ši statula yra lyginama su kitomis, pastatytomis šio popiežiaus garbei kitose šalyse.

Pernai Romoje buvo atidengta prieštaringai vertinamos 5,5 metrų aukščio bronzinės Jono Pauliaus II statulos pataisyta versija. Originalas supykdė daugelį Italijos sostinės gyventojų, kurie teigė, kad ta statula bjauri ir nepanaši į jų mylimą popiežių.

Tuo tarpu Čilės sostinėje Santjage ant San Kristobalio kalvos 2011 metais buvo pastatyta nedidelė Jono Pauliaus II statula, kai buvo atmestas pasiūlymas pastatyti 13 metrų aukščio paminklą, kuris buvo pripažintas per dideliu.

Lenkija jau gali pasigirti viena iš aukščiausių Jėzaus Kristaus statulų, kuri 2010 buvo atidengta vakariniame Svebodzino mieste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų