REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lina ABROMAVIČIENĖ

Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės direktoriaus Algirdo Gauronskio, rūkančius žmones ypač masina cigaretės su skoniais ir tam tikrais kvapais, kurios kenkia sveikatai žymiai labiau, o sudaromas švelnaus poveikio įspūdis skatina rūkyti daugiau ir dėl to išsivysto įvairios plaučių ligos.

REKLAMA
REKLAMA

Rūkaliams – nespjaudymo zonos

Rūkymas – opi ir visiems gerai žinoma problema. Pasak A. Gauronskio, šiauliečiams rūkyti kur tik norisi netrukdo net mieste įrengtos nerūkymo zonos, kurias dar norima plėsti. „Rūkantys gatvėje atrodo neestetiškai. Žmonės spjaudosi kur papuola, todėl drįsčiau pasiūlyti, kad kartu su nerūkymo zonomis mūsų mieste būtų įrengtos ir nespjaudymo zonos. Pasaulyje tokia naujovė jau yra“, – sako A. Gauronskis. Pasak jo, einant pėsčiųjų bulvaru atrodo, kad Šiauliai yra nevalų ir labai nekultūringų žmonių miestas, nes kas trečias sutiktas rūko ir spjaudosi visai to nesigėdydamas.

REKLAMA

Prilygsta nuodams

Europos Komisijos duomenimis, rūkoriai vidutiniškai praranda 14 savo gyvenimo metų, o 94 procentai rūkančiųjų pradeda rūkyti jaunesni nei 25– erių. Siekiant žalingą rūkymo įprotį daryti nepatraukliu vaikams ir jaunimui, Europoje numatoma drausti būdingo kvapo ar skonio tabako gaminius.

„Cigaretėse yra daug kenksmingų medžiagų, kurios kenkia sveikatai. Žinomiausi cheminiai preparatai, kurie naudojami tabako pramonėje: amoniakas, naftalinas, fenolis ir kitos medžiagos. Šios medžiagos pagerina kvapą ir skonį, tačiau dvigubai daugiau kenkia sveikatai, o rūkantieji apie tai nė negalvoja, priešingai – mano, kad kvapnios cigaretės mažiau kenkia“, – nuogąstauja A. Gauronskis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak gydytojo, ta pati situacija yra ir su silpnesniais gėrimais, kuriais neretai mėgaujasi jaunimas. „Silpni alkoholiniai gėrimai pripratina žmogų prie alkoholio. Taip ir cigaretės, kurios prisotintos kvapų ir skonių, pripratina žmogų prie rūkymo. Visi žino, kad rūkymas ir alkoholis kenkia, tačiau visi ir geria, ir rūko. Nėra recepto, kuris galėtų pakeisti šią situaciją“, – sako A. Gauronskis.

Ketina uždrausti

Tabako produktų direktyvoje, kurią šiuo metu peržiūri Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos Taryba, numatyta drausti būdingo kvapo ar skonio, pavyzdžiui, vaisių ar šokolado, tabako gaminius. Norima uždrausti priedus, susijusius su energija ir gyvybingumu, pavyzdžiui kofeiną ir tauriną, arba sudarančius įspūdį, kad produktai naudingi sveikatai. Direktyvoje taip pat numatyta neleisti kvapiųjų medžiagų naudoti filtruose, popieriuje arba pakuotėse, o gaminių, kurių toksiškumas ar priklausomybės sukėlimo geba yra padidėję, neleisti pateikti rinkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rūkymo malonumas – sveikatos sąskaita

Dėl jau šiuo metu tabako gaminiuose naudojamų priedų degimo ir paties tabako degimo, tabako dūmuose randama daugiau nei 4000 cheminių medžiagų, įskaitant 90 kancerogenų ir daugiau nei 400 kitų toksinų. Cigaretėms pagaminti reikalingi rišikliai, dažikliai bei įvairios drėkinimo medžiagos, kurias rūkydami žmonės ne tik patys nuolat įkvepia, bet ir verčia tai daryti aplinkinius. Mentolis, vanilė, kofeinas – medžiagos toli gražu nebūtinos cigarečių gamybai. Jų tikslas – padidinti cigarečių patrauklumą jauniems vartotojams ir sustiprinti priklausomybę. Cukrus ir jo priedai pagerina skonį, sumažina tabako dūmo aštrumą padidina priimtinumą, yra rišamoji medžiaga, drėkiklis. Rūkant tabako gaminius su tokiais priedais, pagaminamos kancerogeninės ir genetiškai žalingos medžiagos. Mentolis turi šaldomąjį poveikį, mažina skausmą, sumažina jautrumą nikotinui, galimai slopina nikotino metabolizmą, leidžia tabako dūmui giliau patekti į plaučius, galimai slopina kancerogeninių medžiagų pasiskirstymą. Taigi cigaretės su mentolio priedu maskuoja erzinantį tabako dūmų skonį ir leidžia lengviau įkvėpti, padidina priklausomybės ir vėžinių susirgimų riziką.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų