REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors elektroninis bilietas sostinės viešajame transporte galioja jau nuo praėjusių metų rugpjūčio 15-osios, keleiviams vis dar kyla klausimų, kaip juo naudotis.

REKLAMA
REKLAMA

Pardavimo vietose nelikus popierinių važiavimo bilietų, vilniečiai pratinasi aktyviau naudotis 30 ar 60 minučių galiojančiais bilietais.

REKLAMA

Šįkart pabandysime atsakyti į keletą dažniausiai sostinės viešojo transporto keleivių užduodamų klausimų apie Vilniečio kortelę bei naudojimosi ja būdus.

Kortelės įsigijimas ir papildymas

Keletą metų sostinės viešajame transporte galiojusį elektroninį bilietą praėjusių metų vasaros pabaigoje pakeitė Vilniečio kortelė.

Šiuo metu kortelę įsigyti ir papildyti galima bet kurioje pardavimo vietoje, pažymėtoje Vilniečio kortelės ženklu. Tai gali būti „Lietuvos spaudos“ ar „Spaudos“ kioskas, taip pat prekybos centro „Maxima“ XX ir XXX informacijos skyriai arba Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Klientų aptarnavimo centras, esantis Gedimino pr. 9A. Netrukus tai bus galima padaryti ir Lietuvos pašto skyriuose.

REKLAMA
REKLAMA

Įsigydamas kortelę, kuri kainuoja keturis litus, keleivis kartu su ja gauna ir Vilniečio kortelės aprašą. „Aprašo paskutiniame puslapyje užsirašykite įsigytosios kortelės numerį, esantį prie brūkšninio kodo. Jo prireiks, jei pamesite ar kitaip prarasite kortelę“, - pataria Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktorius Gintas Bliuvas. Įsigytąją Vilniečio kortelę galima papildyti vienos dienos ar ilgesnės trukmės terminuotuoju bilietu, tam tikru 30 ar 60 minučių bilietų kiekiu ir/arba norima pinigų suma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vienu metu Vilniečio kortelėje galite turėti nuo 1 iki 200 litų elektroninių pinigų, taip pat nuo vieno iki penkiasdešimties 30 minučių arba 60 minučių bilietų ir/arba 1 dienos ar ilgesnės trukmės tos pačios rūšies terminuotuosius bilietus. Kortelėje galima turėti ir du terminuotuosius bilietus, tačiau vienas iš jų privalo būti aktyvintas“, - sako G. Bliuvas. Pavyzdžiui, jei keleivis turi aktyvinęs 30 dienų terminuotąjį bilietą, galima iš karto įsigyti ir dar vieną ir jį panaudoti tuomet, kai pasibaigs jau turimo aktyvinto bilieto galiojimas.

REKLAMA

Iš Vilniečio kortelės pirmiausia nuskaitomas kortelėje esantis terminuotasis bilietas, jei jo nėra - 30 ar 60 minučių bilietai. Jei bilietai baigiasi arba jie nebuvo įkelti, galima naudotis kortelėje turimais pinigais.

„Jei keleivis turi įsigijęs tam tikrą kiekį pusvalandį ar valandą galiojančių bilietų ir kortelę papildęs tam tikra pinigų suma, pinigus jis galės naudoti tik tada, kai pasibaigs bilietai. Pirkti kitos rūšies bilieto už turimus pinigus nėra galimybės“, - aiškina G. Bliuvas.

Autobuse ar troleibuse kiekvienas keleivis su savimi privalo turėti Vilniečio kortelę, papildytą galiojančiu elektroniniu bilietu. Jei bilietas – lengvatinis, kartu būtina turėti dokumentą, patvirtinantį teisę į transporto lengvatą.

REKLAMA

Nuolaidos

Kuomet keleivis turi teisę važiuoti viešuoju transportu su vienokia ar kitokia nuolaida, pirmą sykį įsigydamas Vilniečio kortelę, privalo nurodyti, kokia nuolaida jam taikoma. „Kitą kartą pildant Vilniečio kortelę nuolaida jau bus taikoma automatiškai“, - aiškina G. Bliuvas.

Jei pasikeičia nuolaidos tipas – tarkim, studentas baigia studijas ir nuolaida jam nebepriklauso, jis turėtų atvykti į Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Klientų aptarnavimo centrą ir pakeisti nuolaidą, tik išnaudojus visus e. bilietus ir pasibaigus terminuotojo bilieto galiojimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bilietų rūšys bei pildymas

Jei kortelę keleivis pasipildo elektroniniu terminuotuoju bilietu, naujas bilietas gali būti aktyvintas tik tuomet, kai baigia galioti jau esantis kortelėje.

„Aktyvindami naują bilietą, palieskite Vilniečio kortele komposterį ir laukite garsinio signalo. Komposterio ekrane pasirodys informacija apie sėkmingą kelionės apmokėjimą, bilieto galiojimo laiką, bilietų ir pinigų likutį. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į bilieto galiojimo laiką, kad būtų įsitikinta, ar bilietas tikrai aktyvintas. Jei kortele paliesite komposterį anksčiau nei baigiasi turimo terminuotojo bilieto galiojimo laikas, komposteryje jokio signalo neišgirsite, matysite tik informaciją apie turimą bilietą”, - aiškina G. Bliuvas.

REKLAMA

Vilniečio kortelę galima papildyti 30 arba 60 minučių bilietais. Tokiu atveju, įlipus į transporto priemonę, tereikia paliesti kortele komposterį ir jis automatiškai nuskaitys vieną bilietą. „Jei kortele dar kartą paliesite komposterį anksčiau nei baigiasi turimo 30 ar 60 minučių bilieto galiojimo laikas – komposteryje jokio signalo neišgirsite, matysite kiek dar galioja bilietas”, - kalba G. Bliuvas.

Jei kortelė papildyta tam tikra suma pinigų, juos galima panaudoti transporto priemonėje perkant 30 arba 60 minučių bilietus. „Prilieskite kortele geltonąjį komposterį ir pasirinkite norimą bilietą – 30 arba 60 minučių. Kai ekrane pasirodys pasirinkimo informacija, išsirinkite bilietą ir dar kartą prilieskite kortelę po ekranu. Tuomet laukite garsino signalo, kol bus nuskaitytas pasirinktas bilietas. Pasigirdus garsiniam signalui, ekrane pasirodys pažymėto bilieto informacija – jo galiojimo laikas“, - aiškina G. Bliuvas.

REKLAMA

Pasak jo, garsinis signalas komposteryje pasigirsta tik aktyvinant naują bilietą. „Jokio signalo negirdėsite tikrindami, iki kada galioja anksčiau aktyvintas bilietas. Jei Jūsų kortelė tuščia ar joje yra per mažai pinigų, komposteryje pasigirs įspėjamasis signalas, bei patarimas įsigyti bilietą iš vairuotojo“, - vardija G. Bliuvas.

Galiojimas

Bilietas Vilniečio kortelėje pradeda galioti vos jį aktyvinus. „Kol pasibaigs bilieto galiojimo laikas, galite persėsti iš vienos transporto priemonės į kitą neribotai ir važiuoti nemokant papildomai iki bilieto galiojimo pabaigos. Papildomai aktyvinti ar nuskaityti Vilniečio kortelėje esančio bilieto tokiu atveju nereikia“, - sako G. Bliuvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, 30 ir 60 minučių bilietams yra taikomas dešimties minučių tolerancijos laikotarpis persėdimui. „Jei transporto priemonė užtruktų maršrute dėl nepriklausančių nuo keleivio aplinkybių, kontrolieriai reaguos atsižvelgdami į susidariusią situaciją“, - sako „Susisiekimo paslaugų“ atstovas.

Vilniečiams dažnai kyla klausimas – ką daryti, jei autobuse neveikia nė vienas komposteris? „Tokiu atveju kontrolieriai keleivių nebaus, tačiau keleivis privalo įsitikinti, ar kortelės negalima nuskaityti nė prie vieno transporto priemonėje esančio komposterio“, - tikina G. Bliuvas.

REKLAMA

Kaip sužinoti kelionės trukmę?

Patogiausias būdas sužinoti kelionės trukmę – pasitikrinti ją „Greičiausio maršruto paieškos“ įrankiu internete: www.vilniustransport.lt.

„Jeigu įsigijote 30 minučių bilietą ir neįvertinote, kad kelionė truks ilgiau – visuomet galėsite įsigyti kitą bilietą pasibaigus ankstesnio bilieto galiojimo laikui“, - aiškina G. Bliuvas.

Be to, vienkartinį bilietą, galiojantį iki maršruto pabaigos, galima įsigyti ir iš transporto priemonės vairuotojo. Šiuo metu jo kaina – 2,5 lito arba 1,25 lito su 50 proc. nuolaida.

Lina Jakubauskienė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų