REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos ir grožio kelrodžiai pagal metus

Kiekvienas moters amžiaus tarpsnis – gražus. Svarbiausia mokėti atsirinkti dalykus, kurie skirtingame gyvenimo etape padeda jaustis geriausiai!

Kiekvienas moters amžiaus tarpsnis – gražus. Svarbiausia mokėti atsirinkti dalykus, kurie skirtingame gyvenimo etape padeda jaustis geriausiai!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amžius: 20–30

Savarankiško gyvenimo pradžia, daugybė naujų, nepatirtų dalykų. Šio amžiaus merginoms bei moterims tenka spręsti įvairiausias dilemas, kurios nulems tolimesnį gyvenimą: išsirinkti profesiją, gyvenimo partnerį, kurti šeimą, išsikelti prioritetus. Besirūpindama grožiu, dvidešimtmetė dar atvira eksperimentams, dažniausiai tik pradeda pažinti save. Kuo daugiau pozityvių minčių ir pasitikėjimo savimi bei išvaizda, tuo sėkmingesnis bus jūsų gyvenimo kelias. Todėl ne tik rinkite aplinkinių komplimentus, bet ir pati sau kas rytą priminkite, kad jūs – nuostabi!

REKLAMA

Oda – svarbiausia prevencija

Dėl raukšlelių kol kas galima nesukti galvos: rūpinkitės tik jų prevencija, bet ne veido odos patempimu ar raukšlelių maskavimu. Naudokite kremą, atitinkantį odos tipą, pasirūpinkite drėkinimu. Lengvas dieninis kremas su apsauga nuo UV spindulių ir vos pastebimu rusvu atspalviu suteiks jūsų veidui gaivos. Jei T zonos oda riebi, kas vakarą prauskite ją specialiu prausikliu, kartą per savaitę atlikite odos šveitimą.

REKLAMA
REKLAMA

Makiažas – tinka daugelis spalvų

Jūsų makiažo esmė – atskleisti jaunatvišką veržlumą ir natūralų grožį. Galite drąsiai rinktis produktus su šviesą atspindinčiomis dalelėmis, perlamutrinius akių šešėlius. Ryškių, sodrių spalvų akių apvadai ir šešėliai – taip pat puikiausiai tiks. Galite eksperimentuoti ir su blakstienų tušo spalvomis.

Stilius: įvaizdžio paieškos

Jums vis dar puikiai tinka paaugliško stiliaus rūbai, tačiau palengva papildykite garderobą ir klasikinio stiliaus komplektais – švarku, pieštuko silueto sijonu, klasikiniu kostiumėliu. Jų prireiks vis dažniau: ir einant laikyti egzamino, ir į pokalbį dėl darbo, ir kai tiesiog norėsis pasirodyti solidesnei. Galite pasilikti ir keletą ekstravagantiškų, pašėlusių rūbų: plėšytų džinsų, mini sijoną ar sportinį kostiumą su blizgučiais. Svarbiausia – išmokite pajusti, koks drabužis tinka. Maištauti biure ir mūvėti džinsus, kai vyresnės kolegės vilki kostiumėlius, – tikrai ne pats geriausias sprendimas: atrodysite mažiau solidi ir ne tokia perspektyvi. Papuošalams griežtų reikalavimų kol kas nėra: galite rinktis ir ryškiaspalvę bižuteriją, ir prabangią juvelyriką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikata – ugdykite sveikus įpročius

Šio amžiaus moterys pradeda aktyvų seksualinį gyvenimą, todėl svarbu susirasti gerą ginekologą, kuris parinktų tinkamą kontracepcijos metodą, atsižvelgdamas į jūsų gyvenimo būdą bei pasaulėžiūrą. Taip pat būtina reguliariai lankytis pas odontologą. Su šeimos gydytoju aptarkite, ar jums nereikia kokių nors skiepų: nors iš vaikystės jau išaugote ir skiepų kalendoriaus niekas nebeseka, galbūt jums aktualu pasvarstyti apie apsaugą nuo hepatito B, erkinio encefalito ar žmogaus papilomos viruso.

REKLAMA

Mityba: daugiau vaisių, mažiau saldumynų

Jūsų medžiagų apykaita šiame amžiuje – maksimali. Kūną sudaro mažiausiai riebalų ir daugiausiai raumenų masės. Tiesa, tai tikrai nereiškia, kad galite valgyti viską iš eilės ir atsisakyti fizinio krūvio – raumenys taps neaktyvūs vos per kelerius metus, ims sunaudoti per mažai energijos, o jos perteklius kaupsis. Jūsų valgiaraštyje turėtų netrūkti šviežių vaisių, daržovių (ypač žalios ir oranžinės spalvos), viso grūdo, pieno produktų. Venkite per daug cukraus ir riebalų, o greitojo maisto patiekalai, bandelės ir gazuoti vaisvandeniai telieka paauglystės prisiminimuose!

REKLAMA

Amžius: 30–40

Šio amžiaus sulaukusi moteris naudojasi visais gyvenimo malonumais, todėl kyla pavojus pamesti iš akiračio pagrindinius tikslus. Gyvenimas sukasi pašėlusiu greičiu, o diena atrodo tarsi nesibaigiantis privalomų darbų ir pareigų sąrašas. Šiame amžiuje psichologai pataria atlikti paprastą užduotį: surašyti 20 dalykų, kuriuos mėgstate veikti. Ir po vieną šių dalykų padaryti kiekvieną dieną! Jokių pasiteisinimų ir išsisukinėjimų. Jums būtina suvartoti po šaukštelį laimės kasdien!

Oda – saugokite skaistumą

Jei tik neatsispirsite pagundai užmigti nenusivaliusi makiažo ar iki paryčių pasiausti triukšmingame vakarėlyje, veido oda veikia primins, kad jai tai nepatinka. Oda greitai papilkėja, praranda skaistumą. Todėl svarbiausia reguliariai ją valyti. Jums į pagalbą skuba produktai su vaisių rūgštimis, kurie pašalina negyvų odos ląstelių sluoksnį ir skatina naujų augimą. Daugiau dėmesio skirkite ir paakių sričiai, naudokite vėsinamąją paakių želę, kad išvengtumėte paburkimo ir tamsių ratilų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Makiažas: mažiau blizgesio, daugiau subtilumo

Makiažo spalvos turėtų būti švelnesnės, minkštesnės, rinkitės natūralius atspalvius, priemonių turėtumėte naudoti kiek mažiau nei prieš dešimt metų. Saikingiau naudokite blizgių makiažo priemonių: jei blizga vokų šešėliai, tai skaistalai ir pudra – matiniai. Ir atvirkščiai. Kad akys būtų išraiškingesnės, nepamirškite akių apvadų – tik jie turėtų būti neryškūs, vos pastebimi, kuo arčiau natūralios blakstienų linijos.

Stilius – praktiškas ir elegantiškas

Nors vis dar galite skolintis šį bei tą iš jaunimo garderobo, jūsų spintoje vis daugiau vietos turėtų užimti praktiški ir elegantiški drabužiai. Jei figūra įgijo daugiau apvalumų, neskubėkite slėpti apdarais. Pabrėžkite moteriškumą, rinkitės prigludusius, bet iš storesnio audinio pasiūtus drabužius. Galite dėvėti ryškiaspalvius, margus rūbus, tačiau jei norite atrodyti aukštesnė ir lieknesnė – verčiau pasikliaukite vienspalviais. Tiesa, jų spalvų paletė beveik neribojama. Beje, jei jūsų figūra neatrodo idealiai – galite ją pakoreguoti tikslingai parinktais apatiniais rūbais: krūtinę pakeliančiomis liemenėlėmis, juosmenį ir šlaunis liekninančiomis kelnaitėmis ir kt.

REKLAMA

Sveikata – tikriname ir saugome

Dažniausiai šio amžiaus sulaukusi moteris patiria tikrų tikriausias hormonų audras, kurias sukelia nėštumas, gimdymas, kūdikio maitinimas krūtimi. Dėl hormonų disbalanso gali atsirasti ir kitų sveikatos sutrikimų. Nepamirškite pasitikrinti skydliaukės, paprašykite gydytojo atlikti reikiamus hormonų tyrimus. Ir būtinai reguliariai tikrinkitės krūtis, apsilankykite pas mamologą.

Mityba: stipriname kaulų sistemą, rūpinamės vitaminų kiekiu

Vaikų auginimas, sėdimas darbas, nuolatinis skubėjimas – visi šie veiksniai lemia, kad mitybai skiriama vis mažiau dėmesio. Organizmo medžiagų apykaita po truputį pradeda lėtėti, nepanaudota energija greičiau virsta kūno riebalais. Šiame amžiuje taip pat gali atsirasti kaulų tankio mažėjimo požymių. Taigi labai svarbu reguliariai mankštintis, stebėti, kad maiste netrūktų jums reikalingų vitaminų ir mineralų. Patariama valgyti daugiau viso grūdo produktų, taip pat daržovių ir vaisių. Papildykite valgiaraštį neriebiais pieno produktais, kurie užtikrins reikiamą kalcio kiekį organizme. Kuo mažiau riebalų – tuo geriau. Išimtis – alyvuogių aliejus. Bet ir jo užtenka vos šaukšto per dieną.

REKLAMA

Amžius: 40–50

Šis amžius susijęs su vienu dideliu atradimu: paprastai moterys išvysta save tarsi kitoje šviesoje. Susitaiko su išvaizdos pokyčiais, įvykusiais per pastarąjį dešimtmetį, jau būna išmokusios paslėpti savo trūkumus, atsikračiusios perfekcionistinių idėjų. Puiku, jei išmokote mylėti save tokią, kokia esate. Dabar beliko tinkamai susidėlioti prioritetus, ir pati pajusite, kad esate neprilygstama!

Oda – maitiname papildomai

Perkopus 40 metų, odai reikia papildomo maitinimo. Dėl organizme vykstančių hormoninių pokyčių oda praranda daug drėgmės, todėl labai svarbu užtikrinti nuolatinį jos maitinimą ir drėkinimą. Būtinai pradėkite naudoti priemones nuo raukšlių, skatinančias odos regeneraciją. Kad ties akių kampučiais nesiformuotų mimikos raukšlelės, naudokite priemones su vitaminu E ir kolagenu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Makiažas: itin kruopštus

Makiažas turi būti itin kruopštus, ne minimalistinis, bet ir ne akivaizdus. Labiau akcentuokite akis, kurioms jaunatviško spindesio suteiks tamsesni vokų šešėliai, galite išmėginti ir padūmavusių akių makiažą. Idealiai tiks slyvos, šokolado, samanų žalumo spalvos, derinamos su santūriais šampano, persikiniais atspalviais. Lūpoms geriau nesirinkite spindinčių, blizgių lūpų dažų, teikite pirmenybę rausviems dažams.

Stilius – su jaunatviškais elementais

Švarko ir džinsų derinys šio amžiaus moteriai tampa itin aktualus. Gerai parinktas siluetas padeda paslėpti kai kuriuos figūros defektus, o džinsai ar džinsinis sijonas suteikia įvaizdžiui jaunatviško veržlumo, žavaus nerūpestingumo. Jei tik norite, dabar galite eksperimentuoti su skrybėlaitėmis, suteiksiančiomis jūsų išvaizdai rafinuotos elegancijos. Nesižavėkite pigiais, nepatvariais daiktais, prieš įsigydama drabužius atkreipkite dėmesį į audinio kokybę, pasiuvimą – jūsų amžiaus tam keliami didesni reikalavimai. Rinkdamasi aksesuarus taip pat leiskite sau būti kaprizinga: pigi bižuterija jums nebetinka, verčiau įsigykite brangiųjų metalų papuošalų arba stilingų autorinių aksesuarų.

REKLAMA

Sveikata: skiriame dėmesio profilaktikai

Perkopusi 40 metų slenkstį jau galite pajusti pirmuosius artėjančios menopauzės signalus. Todėl reguliariai lankykitės pas ginekologą, pasidarykite mamogramą, tikrinkitės cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Organizmo medžiagų apykaita ir toliau lėtėja, todėl atidžiai stebėkite savo racioną. Pasidomėkite, kuo sirgo jūsų tėvai ir užsiimkite šių ligų profilaktika.

Mityba: dar mažiau riebalų

Organizme vykstant hormoniniams pokyčiams oda ir plaukai tampa kaprizingesni, juos būtina maitinti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Todėl į valgiaraštį įtraukite alyvuogių aliejų, kuriame gausu antioksidantų, taip pat kasdien suvartokite po 3–5 nedideles porcijas įvairių vaisių bei daržovių. Svarbu stiprinti raumenis ir kaulus, vartoti produktų, kuriuose yra kalcio. Geriau atsisakykite aukšto glikemijos indekso produktų.

REKLAMA

Amžius: 50–60

Perkopus auksinio jubiliejaus slenkstį prisimenami vaikystėje ir jaunystėje patirti kompleksai. Su amžiumi susiję pakitimai, užauginti vaikai, nebereikalaujantys nuolatinės priežiūros ir atsidavimo, bei suvokimas, kad didesnių karjeros pokyčių jau vargu ar verta tikėtis, daugeliui moterų tampa sunkiu psichologiniu išbandymu. Kaip nuvyti bręstančius vidinius konfliktus? Laikas dar kartą peržiūrėti savo prioritetus ir susirašyti ne tik dalykus, teikiančius malonumą, bet ir tikslus, kurių šiuo metu norėtumėte pasiekti. Savęs vertinimas – tiek teigiamas, tiek neigiamas – kur kas labiau priklauso nuo jūsų, o ne nuo aplinkos.

REKLAMA
REKLAMA

Oda – kasdienis kruopštus rūpinimasis

Drėgmė, maitinimas ir ląstelių atsinaujinimas – štai kokios papildomos stimuliacijos šiuo metu reikia jūsų odai. Oda kiekvienais metais vis labiau praranda elastingumą, slopsta ląstelių gebėjimas atsinaujinti. Rinkitės brandžiai odai skirtus preparatus, padėkite jai atsinaujinti reguliariai lankydamasi kosmetikos salone, kur specialistai parinks jūsų odai tinkamiausius produktus ir procedūras. Namuose odą keletą kartų palepinkite aliejaus ir vitaminų kaukėmis, serumais.

Makiažas: švelni elegancija

Jūsų koziris – elegancija. Venkite rudų atspalvių – jie gali sukurti nuovargio ir senatvės įspūdį. Geriau rinkitės švelnių, šviesių atspalvių akių šešėlius, jie gali būti šiek tiek blizgūs. Lūpų dažai turėtų kiek paryškėti. Makiažo priemonėmis galite akcentuoti ir lūpas, ir akis. Tiesa, nepersistenkite: makiažas neturėtų būti pernelyg ryškus. Pudra su mineralais suteiks odai jaunatviško švytėjimo. Akių apvadams tiks ne tik juoda, bet ir tamsiai mėlyna – atrodysite žavi ir pasitikinti savimi, o akių baltymai – ryškesni.

Stilius – nuo dramatiško iki ekstavagantiško

Jūs puikiai pažįstate savo kūną ir žinote, kas jums tinka, o kas – ne. Tiesa, šiame etape įvaizdžiui galite suteikti šiek tiek dramatizmo: renkitės klasikinio silueto, bet pakankamai ryškių, sodrių spalvų drabužiais. Jei mėgstate ekstravagantišką stilių, drąsiai rinkitės ir gyvūnų odos raštus imituojančius audinius: tigro, leopardo, zebro, gyvatės. Jei pasitikite savo skoniu, galite derinti sportišką ir prabangų stilių. Šio amžiaus moterims netiks nei pernelyg aptempti, nei per laisvi rūbai. Atradusi tinkamiausią siluetą rinkitės prabangių audinių apdarus, efektingai įrėminančius jūsų figūrą: ten, kur reikia, prigludusius, o tose vietose, kurias norėtumėte paslėpti, lengviau krentančius. Nors sakoma, kad moters amžių pirmiausia išduoda kaklas ir rankos, nevenkite trijų ketvirčių rankovių ir V formos iškirptės: šio amžiaus rekomenduojamas sijono ilgis nepakyla aukščiau kelių, todėl atviresnės rankos ir iškirptė suteiks įvaizdžiui daugiau laisvumo ir žavesio.

REKLAMA

Sveikata: būtina mankšta, grynas oras

Lytinių hormonų kiekis organizme sumažėja. Jų trūkumas veikia kraujotakos sistemą ir kaulus. Galite dažniau jausti įvairius negalavimus, sąnarių skausmus. Todėl labai svarbu reguliariai tikrintis sveikatą ir atlikti reikiamus tyrimus – jie padės užbėgti už akių tokioms ligoms kaip diabetas, hipertonija, sklerozė. Labai svarbu reguliariai mankštintis ir būti gryname ore.

Mityba – viskas, kas geriausia

Kuo įvairesnių spalvų vaisių ir daržovių vartosite, tuo žvalesnė ir sveikesnė jausitės. Taip pat nepamirškite viso grūdo produktų – kasdien, bet nedidelėmis porcijomis. Venkite maisto, kuriame gausu cukraus, riebalų. Jei iki šiol nesidomėjote jūros gėrybėmis, pats laikas pradėti: jums būtinos bent 2 porcijos žuvies, jūros kopūstų, kitų jūros gėrybių patiekalų per savaitę.

Amžius: 60+

Tai amžius, kai tiek išvaizda, tiek žmogaus charakteris labiausiai išduoda, kaip gyvenote iki šiol: ar rūpinotės savo grožiu, teigiamomis nuostatomis, sveikata? Kai kas pasakytų, jog tai – gyvenimo ruduo. Tačiau ne paslaptis, kad šešiasdešimtmetės prieš šimtmetį ir šiandien – visiškai skirtingos moterys. Gerėjanti gyvenimo kokybė, grožio industrija ir sveikatos priežiūra lėmė, kad daugelį vyresnių moterų labai sunku pavadinti močiutėmis, nors anksčiau tai atrodė natūralu. Dabartinėms brandaus amžiaus moterims itin svarbu rūpintis savo emocine savijauta, daugiau laiko praleisti su mylimais žmonėmis, pagal galimybes – keliauti, plėsti akiratį. Puikus humoro jausmas ir skvarbus protas – jūsų ištikimiausi pagalbininkai tiek bendraujant, tiek atliekant kasdienę veiklą. Svarbiausia – neužsiblokuokite ir atsikratykite nuostatos „aš tam per sena“. Moderniąsias technologijas veikiai perpranta net kūdikiai. Paprašykite anūko, kad pamokytų jus žaisti keletą internetinių žaidimų, kepkite firminius pyragus pagal internete rastus receptus – ir apie jus tikrai visa šeima pasakys: „Mūsų senelė – jauna.“

REKLAMA

Oda – valome, mažiname pigmentaciją

Oda tampa plonesnė, mažomis poromis. Prižiūrėti ją šiuo metu – tai labiau rūpintis sveikata, o ne grožiu. Naudokite riebų dieninį kremą, mažinantį odos pigmentaciją. Kad lūpos nesausėtų ir neskeldėtų, nuolat patepkite jas vazelinu. Odos regeneracija vyksta vangiau, todėl šveiskite ją 2–3 kartus per savaitę, taip ją nuvalysite ir pašalinsite negyvų ląstelių sluoksnį.

Makiažas: pakoreguokite pamėgtas spalvas

Rinkitės kreminės konsistencijos kosmetiką, pakankamai riebią, drėkinamąją. Su amžiumi kinta melanino kiekis odoje, todėl šiame etape turėtumėte dar kartą atidžiai pasitikrinti, kokios spalvos jums tinka labiau – gali būti, kad tai bus visai kiti tonai, nei prieš dešimtmetį. Venkite blizgių makiažo priemonių – jos gali paryškinti suplonėjusią odą.

Stilius – nepamirškite atsinaujinti!

Reikalavimai stiliui mažai keičiasi, palyginti su praėjusiu dešimtmečiu: privalumai ir trūkumai išlieka tie patys, nepaisant to, kad gali šiek tiek svyruoti svoris, keistis kūno proporcijos. Tačiau dažniausiai pasitaikanti šio amžiaus moterų stiliaus klaida – tai, kad jos pernelyg retai atnaujina savo garderobą ir dėvi tai, ką įsigijo prieš keliolika metų. Nepamirškite kiekvieną sezoną įsigyti bent po vieną kitą naują drabužį, klasikinį, bet kartu ir savaip modernų, naujovišką. Net ir mažučiai stiliaus pokyčiai leis jums atrodyti ir jaustis geriau!

REKLAMA

Mityba: daug žuvies ir daržovių

Kaip ir anksčiau, jūsų valgiaraščio pagrindą turėtų sudaryti vaisiai, daržovės ir grūdų produktai. Keletą dienų per savaitę – nedidelė porcija mėsos, ne rečiau kaip du kartus per savaitę – riebios žuvies, kurioje gausu omega-3 rūgščių. Maisto, kuriame daug riebalų ir cukraus, atsisakykite. Vartokite daugiau skaidulų, kurios padeda normalizuoti virškinimą ir saugo nuo virškinimo sutrikimų. Energijos suteiks geležies turintis maistas – pavyzdžiui, nedidelė porcija raudonos mėsos, žuvies, kiaušinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų