REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

Ketvirtadienio popietę Rusijos ir Baltarusijos ginkluotės kontrolės specialistai lėktuvu AN-30B atliko apžvalginį skrydį virš Lietuvos pagal tarptautinės Atviros oro erdvės sutartį (Open skies). Lėktuvas kilo ir leidosi Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Skrydžio tikslas – patikrinti, kaip šalyje laikomasi galiojančių ginkluotės kontrolės susitarimų.

REKLAMA

Kartu su vienuolika rusų ir vienu baltarusiu skrido penki Lietuvos kariuomenės atstovai. Su specialia įranga pagal nustatytus parametrus jie registravo, ar nepažeidžiamas skrydžio maršrutas, ar laikomasi skrydžiui atlikti nustatytų taisyklių.

Pasak majoro Tomo Germanavičiaus, priimančios šalies komandos vado, skrydis truko 2 valandas 35 minutes, skrydžio nuotolis – maždaug 710 kilometrų. Skrydžio aukštis – apie 1400 metrų.

Maršrutas nuo Šiaulių driekėsi virš Kauno, Kazlų Rūdos, Vilniaus, Ignalinos atominės elektrinės. Šiaurine Lietuvos dalimi lėktuvas grįžo į Šiaulius.

REKLAMA
REKLAMA

T. Germanavičiaus teigimu, lėktuve veikia vienas fotoaparatas. Juosta į fotoaparatą įdedama prižiūrint Lietuvos atstovui – kad atitiktų deklaruotąją.

Pagal sutarties taisykles nuotraukose neturi matytis daiktų, mažesnių kaip 30 centimetrų, todėl išlaikomas atitinkamas skrydžio aukštis.

„Šiokia tokia paslaptis lieka. Pavyzdžiui, iš nuotraukos būtų galima pasakyti, kad stovi lėktuvas An-30 , bet tikslios modifikacijos neišeitų nustatyti“, – sakė T. Germanavičius.

Juosta, procesą prižiūrint Lietuvos atstovams, bus ryškinama Maskvoje. Jos kopija bus parvežta į Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvirosios oro erdvės sutarties Rusijos ir Baltarusijos šalių grupės nariai iš Lietuvos išvyksta šiandien. Prieš atskrisdami į Šiaulius, jie pagal minėtą sutartį skrido virš Latvijos.

Pastarąjį kartą skrydį virš Lietuvos teritorijos Rusijos ir Baltarusijos inspektorių grupė atliko praėjusių metų balandžio mėnesį.

Tokie skrydžiai atliekami visose prie Atviros oro erdvės sutarties prisijungusiose Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų