REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Kalvarijos savivaldybės taryba nepritarė bendrovės „Saerimner“ planuojamai kiaulių auginimo veiklai Jusevičių kiaulių komplekse. Vietos bendruomenės atstovai, teismuose kovoję dėl komplekso skleidžiamos smarvės, sveikina tokį tarybos sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Danijos kiaulių augintojai žada mažinti blogus kvapus.

Sausį Aukščiausiasis Teismas nutarė, kad Jusevičių kaime kiaulių komplekse veikla vykdoma neteisėtai. Šis sprendimas tenkino šešerius metus su danų bendrove dėl smarvės besibylinėjusias kaimo bendruomenes.

REKLAMA

Kad danai verslininkai galėtų tęsti veiklą, reikalingas naujas taršos leidimas. Tam reikia poveikio aplinkai vertinimo ir gauti Kalvarijos savivaldybės sutikimą.

Penktadienį prie savivaldybės piketavo ir gyventojai, prieštaraujantys kiaulidėms, ir komplekso darbuotojai, reikalaujantys nenaikinti darbo vietų.

„Mes, 25 darbuotojai, prašome savivaldybės, kad nenaikintų darbo vietų. Bendrovė juk nebankrutuoja, matome, kad stengiasi susitvarkyti dokumentus, o mes norime dirbti“, – kalbėjo Jusevičių kiaulių auginimo padalinio administratorė Vilma Zigmantienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyvename kaimo vietovėje. Kęsti smarvę yra sunku. Tai yra blogai“, – tikino Kvietkinės kaimo bendruomenės narys Paulius Buterlevičius.

Kalvarijos savivaldybės taryba Danijos bendrovės „Saerimner“ įtraukta į teismus. Nuomonę, pritarti ar ne ūkinei veiklai, kad ši gautų naują taršos leidimą, gali išreikšti tik vieną kartą – prieš poveikio aplinkai vertinimo programos patvirtinimą. Poveikio aplinkai vertinimą atlieka taip pat danų bendrovė.

„Jeigu taryba galimybės, kurią šiuo metu jai suteikia įstatymai, neišnaudos, man atrodo, vėliau jai neužteks lėšų apginti viešąjį interesą. Ši įmonė skundė visus galimus sprendimus – nė karto neparodė geranoriškumo“, – komentavo kaimo bendruomenių advokatas Saulius Dambrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį verslininkai Kalvarijos tarybai pažadėjo mažinti blogus kvapus – įrengti tvartų biofiltrus. Politikai sako, kad šešerius metus dirbanti bendrovė tai privalėjo padaryti jau anksčiau.

„Kalbėjome apie filtrus, tačiau tik balandžio 30 d. buvo pateiktas prašymas filtrų projektavimui. Mes raginome, kad kažką darytų“, – aiškino Kalvarijos meras Valdas Aleknavičius.

„Teismas pasakė, kad turime susitvarkyti dokumentus. Be abejo, turime nesmirdėti. Toks ir yra mūsų tikslas: atlikti poveikio aplinkai vertinimą ir dirbti teisėtai. Norime atgauti pasitikėjimą bendraudami, darydami tai, ką pažadame. Ir jei nebūtume padarę klaidų, nebūtume atsidūrę tokioje situacijoje“, – LRT televizijos naujienų tarnybai kalbėjo bendrovė „Saerimner“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

Bendrovė „Saerimner“ per metus kiaulių komplekse užaugina apie 110 tūkst. kiaulių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų