REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kylant oro temperatūrai vis dažniau galima išvysti prieš saulę besišildančias gyvates. Neretas išsigąsta, miške ar sodyboje sutikęs besirangantį roplį, tačiau, kaip ekspertai teigia, dažnai be reikalo. Gyvatė žmogų puola tuo atveju, jei ji priversta gintis.

REKLAMA
REKLAMA

„Netikėtai susidūrus su gyvate didelė tikimybė, kad ji pirmoji bandys slėptis ir kuo greičiau pasitraukti žmogui iš akiračio. Jei taip nenutinka, rekomenduojama kuo greičiau palikti gyvatės teritoriją ir jokiu būdu jos neliesti“, – pataria UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

REKLAMA

Nuodai pavojingi vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms

Neretai žmogus, paskatintas smalsumo, bando paliesti ar paimti gyvatę į rankas. Pašnekovas tikina, kad to daryti nereikėtų. Gyvatę į rankas gali imti tik specialistai – išsigandusi, pasprukti negalinti gyvatė greičiausiai kąs.

„Lietuvoje gyvena vienintelis nuodingas roplys – paprastoji angis. Jos įkandimas nėra mirtinas, tačiau vaikams, senyvo amžiaus, sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms jis gali būti itin pavojingas. Bet kokiu atveju, įkandus ropliui, žmogus skubiai turėtų būti apžiūrimas medicinos specialistų, jam turėtų būti suteikta pirmoji pagalba“, – įspėja L. Grigaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei gyvatė įšliaužė į namus...

Kenkėjų kontrolės ekspertams tenka susidurti su atvejais, kai gyvatės apsigyvena netoli nuosavų namų. Pašnekovas, paklaustas, kaip elgtis tokiu atveju, perspėja, kad jokiu būdu gyvatė neturėtų būti žalojama ar užmušama.

„Vis tik, jei netikėtai gyvatė įšliaužė į gyventojo namus, ar susirangė netoli durų, namų, reikėtų paimti ilgą lazdą, ja užkabinti gyvatę, įdėti į orui pralaidų maišą ir jį užrišti. Šaltakraujis gyvūnas turėtų būti išgabentas į kitą jam palankią vietą ir paleistas“, – teigia biologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo gyvatė skiriasi nuo žalčio

Dažnai kyla klausimų, kaip gyvatę atpažinti nuo žalčio. L. Grigaliūnas dalinasi žiniomis ir pabrėžia, kad gyvatės nugarą puošia besidriekiantis zigzagas – žaltys ryškių ornamentų neturi, jis tiesiog būna pilkas arba juodas. Be to, iš arčiau stebint, žalčio galvos šonuose galima įžiūrėti geltonas ar oranžines dėmeles.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų