REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija ir CERN susitarė remti SESAME, vieno iš plačiausių užmojų mokslinių tyrimų įrenginių Artimuosiuose Rytuose, statybą. SESAME yra vadinamasis sinchrotroninis šviesos šaltinis, kuris praktiškai veikia kaip milžiniškas mikroskopas.

REKLAMA
REKLAMA

Juo naudodamiesi regiono mokslininkai galės tirti pažangių medžiagų, biologinių procesų ir kultūros vertybių savybes. SESAME yra unikali bendroji įmonė, įsikūrusi Jordanijoje, vienijanti mokslininkus iš jos šalių narių – Bahreino, Kipro, Egipto, Irano, Izraelio, Jordanijos, Pakistano, Palestinos Administracijos ir Turkijos. Projektu siekiama ne tik mokslinių tikslų, bet ir propaguoti taiką regione per mokslinį bendradarbiavimą.

REKLAMA

Už mokslinius tyrimus, inovacijas ir mokslą atsakinga Europos Komisijos narė Máire Geoghegan-Quinn sakė: „Labai džiaugiamės, kad suvienysime jėgas su CERN ir remsime vieną įdomiausių mokslinių projektų Artimuosiuose Rytuose. SESAME įrenginys – ne tik moderniausia įranga regiono mokslininkams, juo taip pat bus atkreiptas dėmesys į tai, kokią didelę pažangą galima padaryti regione taikiai bendradarbiaujant.“

CERN generalinis direktorius Rolfas Heueris pareiškė: „Šiuo metu SESAME yra vienas svarbiausių pasaulio projektų. Matant daug panašumų su CERN pradžia, man labai malonu, kad galime reikšmingai prisidėti prie naujos laboratorijos sėkmės.“

Pagal paskelbtą susitarimą EK skirs 5 mln. eurų, kad CERN, dirbdama su SESAME, galėtų tiekti magnetus visiškai naujam elektronų kaupimo žiedui – įrenginio šerdžiai. Tikimasi, kad SESAME galės pradėti veikti 2015 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų