REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdama, kad valstybės tarnyboje dirbtų tik kompetentingi darbuotojai, Vyriausybė posėdyje patvirtino naują Konkursų į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos aprašą, numatantį naujus reikalavimus valstybės tarnautojų atrankai nuo birželio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

„Realybė tokia, kad valstybės tarnyboje jau nepakanka būti  siauros profesinės srities žinovu – specializaciją keičia užduočių įvairovė. Todėl atrenkant kandidatus į valstybės tarnautojus bus tikrinamos ne vien jų žinios, bet ir kompetencijos, gebėjimai. Bus vertinama, kaip žmogus moka pritaikyti žinias praktikoje, priimti sprendimus, spręsti problemas, dirbti komandoje, ar jis kūrybingas, iniciatyvus, geba kritiškai mąstyti“, – sako premjeras A. Butkevičius.

REKLAMA

Iš dalies centralizuota valstybės tarnautojų atranka vyks 2 etapais. Pirmajame etape atranka vyks centralizuotai Valstybės tarnybos departamente Vilniuje. Šiuo metu ieškoma galimybių bendrųjų gebėjimų tikrinimą vykdyti ir apskrityse, siekiant pritraukti kuo daugiau kandidatų į konkursus. Specialiai valstybės tarnautojų atrankai sukurtas kompiuterinis testas padės nustatyti pretendentų bendruosius mąstymo gebėjimus. Taip pat bus vertinami kandidatų komunikaciniai, analitiniai gebėjimai ir pagrindinės teisės aktų žinios. Testas parengtas atsižvelgus į kitų šalių (Belgijos, Airijos, Olandijos) gerąją patirtį, remtasi žymiausių psichologų testų rengimo metodologija.

REKLAMA
REKLAMA

Visi pretendentai į padalinių ir įstaigų vadovus privalės ne tik spręsti testą, bet ir interviu metu Valstybės tarnybos departamente pasitikrinti gebėjimus vadovauti įstaigai ar jos padaliniui. Šiuos gebėjimu vertins profesionalūs personalo atrankos ekspertai.

Asmenys, įveikę pirmąjį atrankos etapą, galės dalyvauti konkrečiame konkurse įstaigoje. Interviu metu įstaiga vertins kandidatų tinkamumą eiti konkrečias pareigas. Taip pat pretendentams galės būti pateikiamos praktinės užduotys, kurios padės įvertinti, kaip asmuo elgsis konkrečiose darbo situacijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės tarnautojų atranka taps lankstesnė – testavimo Valstybės tarnybos departamente rezultatai galios 3 metus, taip sudaroma galimybė per šį laikotarpį dalyvauti konkursuose įstaigose kiekvieną kartą iš naujo nelaikant testo. Pirmą kartą neišlaikiusiems bendrųjų gebėjimų testo, bus sudaryta galimybė pakartotinai spręsti šį testą. Be to, registravimas testavimui Valstybės tarnybos departamente, informacijos teikimas konkursui bus vykdomas per informacinę sistemą.

Nauja valstybės tarnautojo atranka taip pat siekiama užtikrinti didesnį atrankos objektyvumą ir skaidrumą, pirmąjį atrankos etapą vykdant Valstybės tarnybos departamento specialistams, taip pat atsisakant konkursą organizuojančių įstaigų rengiamos teisės aktų dalies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų