REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Narkotikų konfiskavimo atvejų Europoje pastebimai daugėja, teigiama ES narkotikų stebėsenos centro (EMCDDA) ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

"Ilguoju laikotarpiu neteisėtų narkotikų konfiskavimo atvejų Europoje pastebimai daugėjo, o 2011 metais pranešta apie maždaug 1 mln. tokių atvejų", - tvirtinama dokumente, apžvelgiančiame narkotikų paplitimo ir vartojimo tendencijas Europoje.

REKLAMA

Dažniausiai konfiskuojamas nedidelis narkotikų kiekis iš vartotojų.

EMCDDA duomenimis, 2011 metais Europoje konfiskuotos 483 tonos kanapių dervos, 92 tonos džiovintų kanapių. Manoma, kad šių produktų per metus Europoje gali būti suvartojama maždaug 2500 tonų.

Prieš trejus metus taip pat konfiskuotos 62 tonos kokaino, 6,1 tonos heroino, 5,9 tonos amfetamino, 4,3 tonos ekstazio, 0,7 tonos metamfetamino.

Ataskaitoje atkreiptas dėmesys, kad kokaino vartojimas neseniai pradėjo mažėti. Tai rodo ir faktas, jog šių kvaišalų konfiskuota perpus mažiau nei 2006 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ataskaitą, pamažu pozicijas užleidžia ir ekstazis. Prieš trejus metus paimta 4,3 mln. šių kvaišalų tablečių, 2002 metais šis skaičius siekė 23 mln. tablečių.

Tuo metu Lietuvoje minėtu laikotarpiu rasta ir paimta 168 kilogramų kanapių dervos, 43 kilogramai džiovintų kanapių, 11 kilogramų heroino, 10 kilogramų kokaino, 13 kilogramų amfetaminų, 303 tabletės ekstazio.

Ataskaitoje teigiama, kad vis lengviau prieinamas darosi metamfetaminas, kai kuriose šalyse šis narkotikas pamažu keičia amfetaminą.

"Amfetaminas ir metamfetaminas gaminami Europoje ir skirti vartoti vietoje bei eksportuoti į Artimuosius Rytus", - konstatavo EMCDDA tyrėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, kad daug šių medžiagų gaminama Belgijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Baltijos šalyse, laboratorijų aptikta Bulgarijoje, Vokietijoje.

Baltijos šalyse pagamintas metamfetaminas daugiausia skirtas eksportuoti į Skandinavijos valstybes.

Lietuvoje konfiskuojamo metamfetamino kreivė smarkiai pradėjo kilti nuo 2008 metų.

Europoje galima aptikti vis daugiau naujų psichoaktyviųjų medžiagų, dažnai skirtų kontroliuojamųjų narkotikų poveikiui imituoti.

Pernai ES ankstyvojo perspėjimo sistemoje (APS) oficialiai pirmą kartą užregistruotos 73 naujos psichoaktyviosios medžiagos. Trisdešimt iš šių medžiagų buvo sintetiniai kanabinoidai, kurių poveikis labai panašus į kanapių.

REKLAMA

Pasak EMCDDA mokslininkų vadovo Paulo Griffiths'o (Polo Grifito), šiuo metu stebimi apie 300 vadinamųjų naujų narkotikų.

Agentūros vadovas Wolfgangas Gotzas (Volfgangas Giocas) šią savaitę per spaudos konferenciją taip pat atkreipė dėmesį, kad kvaišalų vartotojai vis labiau linkę maišyti psichoaktyviąsias medžiagas - nelegalias su legaliomis.

"Pastebime, kad žmonės, ypač vartojantys stimuliantus, vis labiau prisitaiko prie aplinkybių, rinkdamiesi, kuo svaigintis. Jie atsižvelgia į prieinamumą, kainą, kokybę", - sakė jis.

"Šiandien narkotikų rinka, regis, yra permainingesnė ir dinamiškesnė, taip pat sutelkta į augalinės kilmės iš tolimų kraštų gabenamas į Europos vartotojų rinkas", - rašoma ataskaitoje.

REKLAMA

W.Gotzas savo ruožtu pabrėžė, kad tyrimas rodo, jog šalys susiduria su panašiomis problemomis, todėl būtina bendradarbiauti, keistis patirtimi, dalytis praktika.

Šią savaitę Lisabonoje EMCDDA pristatė "Europos 2013 m. narkotikų vartojimo paplitimo ataskaitą: Tendencijos ir pokyčiai". Ji parengta remiantis informacija, kurią pateikė Europos Sąjungos valstybės narės, Norvegija, Kroatija ir Turkija. Narkotikų konfiskavimo duomenys pateikti be Turkijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų