REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiemet Panemunės pilyje penktą kartą istorijoje rengiamas menų festivalis „Pilies aidas“ pasiūlys gausią kultūros renginių programą – liepos 5-6 d. vyksiančiame renginyje bus ne tik apstu įvairių žanrų muzikos ir meninių-kultūrinių apraiškų. Pasak organizatorių, šiais metais ypatingu laiku – per Valstybės dieną – rengiamas festivalis turės ir valstybingumo koncepciją.

Šiemet Panemunės pilyje penktą kartą istorijoje rengiamas menų festivalis „Pilies aidas“ pasiūlys gausią kultūros renginių programą – liepos 5-6 d. vyksiančiame renginyje bus ne tik apstu įvairių žanrų muzikos ir meninių-kultūrinių apraiškų. Pasak organizatorių, šiais metais ypatingu laiku – per Valstybės dieną – rengiamas festivalis turės ir valstybingumo koncepciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors šiais metais festivalis „Pilies aidas“ vyks šiek tiek trumpiau nei įprastai, jo dalyvių laukia įdomi ir gausi programa – parodos, kūrybinės dirbtuvės, akademinės valandos, koncertai, kurie tęsis iki pat aušros.

REKLAMA

Liepos 5 d. Panemunės pilies kieme planuojama festivalio įžanga – šiuolaikinių šokių muzikos fiesta su DJ: Jurbarko radijo merginomis, Enriso, Andriumi M ir ZIP FM Radistais. „Ši įžanginė fetivalio dalis skirta susirenkančiam į festivalį jaunimui pabendrauti, atsipalaiduoti po darbo savaitės ir radus naujų draugų pasirengti šeštadienį numatytiems pagrindiniams renginiams“ – teigia vienas iš festivalio organizatorių Jaunimo centro- klubo „Geras“ prezidentas Darius Kalinauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinę dieną, liepos 6-ąją, festivalis prasidės nuo ankstyvo ryto. Po iškilmingos atidarymo ceremonijos tradiciškai Panemunės pilies menėje bus rengiamos akademinės valandos, kuriose žinomi šalies žmonės žiūrovus kvies intymiam pokalbiui ir dalinsis profesine patirtimi. Šiais metais akademines valandas pradės dainuojamosios poezijos atlikėjas, vilnietis Povilas Girdenis (sulauksime unikalių žemaitiška tarme parašytų dainų), o tęs – atlikėja kaunietė Eglė Gelažiūtė (dainų bei tekstų kūrėja ir atlikėja), bardas, poezijos ir prozos kūrėjas, anykštėnas Kazimieras Jakutis (pristatysiantis savo DVD „Aukštaitijos dangui“), taip pat – bardas, vaikiškų dainų autorius, klaipėdiškis Jonas Baltokas su dukra Magdalena ir rokiškietė Vilija Urbonienė (dainų autorė ir atlikėja).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemažai festivalio užsiėmimų bus skirta saviraiškai, naujų talentų pasireiškimui ir lavinimui. Tačiau šiais metais kūrybiniai stendai bus orientuoti į naujų talentų pristatymą, o ne vien į aktyvią festivalio dalyvių veiklą.

Panemunės pilies kieme visi galės apžiūrėti Česlovo Lukensko asmeninę parodą „Mumifikatai“, užsukti į Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedros studentų darbų fonoteką, aplankyti Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Metalo plastiko studentų kūrybines dirbtuves. Festivalio metu prisistatys ir Kauno kolegijos J. Vienožinskio fakulteto studentai. Jie ketina surengti kūrybines dirbtuves ir pristatyti Aprangos dizaino katedros studentų kolekcijas.

REKLAMA

Festivalio metu pirmą kartą kūrybines dirbtuves rengs ir moksleiviai – į jas kvies Jurbarko Antano Sodeikos meno mokyklos Dailės skyrius. Kartu su šia iniciatyva, bus rengiama ir kita – Agnės Banytės vadovaujama Jurbarko Konstantino Glinskio teatro Vaikų ir jaunimo studija demonstruos teatrines improvizacijas.

Festivalio „Pilies aidas“ pagrindinės dienos popietę vyks „Koncertas be pertraukos“. Tai puikus laikas tiems, kurie nenorės aktyvios veiklos. „Koncerte be pertraukos“ pasirodys grupės „Varnos“ (Klaipėda), „Intro“ (Šiauliai), „Kreizas“ (Vadžgirys), atlikėjai Ignas Lapienis (Raudondvaris), Almantas Tamošaitis (Jurbarkas), Adas Adolfas Nausėda (Šilutė), Žydrė Adomaitienė ir Liuda Kašėtienė (Šilutė), Kristina Kasperaitytė (Kaunas), „Matrica“ Marta Kriščionaitytė ir Patricija Baužaitė (Jurbarkas) bei Kastytis Petryla (Raseiniai).

REKLAMA

Liepos 6 d. 21.00 val. visi turės galimybę iškilmingai su visu pasauliu sugiedoti Lietuvos valstybės himną. Po šios ceremonijos – apdovanojimų įteikimas nusipelniusiems asmenims, padėkos menų festivalio rėmėjams ir dalyviams.

Festivalyje „Pilies aidas“ koncertuos ir profesionalai – „Aktorių trio“, grupės „Midula“ ir „Rebelheart“. Vidurnaktį šalia Panemunės pilies tvenkinio Jurbarko kultūrizmo ir fitneso klubas „Progresas“ bei šokių studija „Era“ seks įspūdingą „Ugnies ir šešėlio sakmę“.

Pasak vieno iš renginio organizatorių Sauliaus Lapėno, šiuo reginiu festivalis nesibaigs – norintys linksmintis iki aušros bus kviečiami į palapinių stovyklavietėje surengtą „Bardų kaimelį“, kuriame prie laužo, pritariant gitarai, kiekvienas galės atlikti savo pageidaujamus kūrinius. „Tiesa, norintys pasinaudoti šia galimybe turėtų iš anksto užsiregistruoti“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Jurbarko rajono savivaldybės vadovai kartu su Vilniaus dailės akademijos atstovais dar birželio mėnesio pradžioje apžiūrėjo menų festivalio vietą, išklausė informaciją apie organizatorių atliktą darbą ir esant galimybėms padės tinkamai pasirūpinti būtina infrastruktūra. „Jurbarko savivaldybė džiaugiasi, kad savivaldybės ribas peržengęs festivalis tapo patrauklus visos Lietuvos gyventojams, meno bei muzikos kūrėjams, todėl tikimasi, kad vieningai su Vilniaus Dailės akademija palaikoma festivalio idėja, duos laukiamų rezultatų“ – teigė Jurbarko rajono savivaldybės meras Ričardas Juška.

REKLAMA

Menų festivalis „Pilies aidas” pradėtas rengti 2007 m. Festivalio centras – Vilniaus akademijai priklausanti rekonstruota Panemunės pilis, Jurbarko rajono savivaldybėje.

Šių metų gegužės mėnesio pradžioje Panemunės pilyje įvyko Vilniaus dailės akademijos surengtos Panemunės pilies vakarinio korpuso atidarymo iškilmės po ilgai trukusių restauravimo ir renovavimo darbų.

Daugiau nei 400 metų skaičiuojanti Panemunės pilis, dar vadinama Gelgaudų arba Vytėnų pilimi, yra vienas iš žymiausių Lietuvos architektūros ir kultūros paminklų. Vengrų kilmės dvarininko Jonušo Eperješo 1604 m. pastatyta pilis yra ryškiausias renesansinės rezidencinės pilies pavyzdys Lietuvoje. Tai ne krašto gynybai skirta tvirtovė, o tipiška XVII a. didiko pilis su gynybiniais įrengimais, gyvenamaisiais ir ūkiniais pastatais. Manoma, kad pilį statė architektas Petras Nonhartas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų