REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiriant baudžiamąją bylą dėl Policijos departamento pareigūnų galbūt netinkamai atliktų pareigų, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo reaguojant į įvykius Kaune, kai buvo nužudyti teisėjas Jonas Furmanavičius ir Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė, buvo atliktos kratos įtariamųjų teisėsaugininkų darbo ir gyvenamosiose vietose.

REKLAMA
REKLAMA

Kratų metu kriminalistų vedamuose darbo užrašuose rasta įvairių įrašų su vardais ir pavardėmis: Mindaugas Žalimas, Neringa Venckienė, Aidas Venckus, Raimundas Ivanauskas ir kt.

REKLAMA

Tai paaiškėjo ketvirtadienį bylą nagrinėjančiam Vilniaus miesto apylinkės teismui pradėjus skelbti bylos medžiagoje esančius rašytinius įrodymus.

M. Žalimas yra valstybės saugomas liudytojas, kuris tikina, kad policijai iš anksto pranešė apie D.Kedžio planus, N.Venckienė ir A.Venckus yra D.Kedžio giminaičiai, o R.Ivanauskas – galbūt D.Kedžio bendrininkas.

Krata 2011 metų lapkritį buvo atlikta pas abu tuometinius policijos generalinio komisaro pavaduotojus Algirdą Stončaitį ir Visvaldą Račkauską. A. Stončaitis šias pareigas eina iki šiol, V. Račkauskas policijoje nebedirba.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamai teismo nagrinėjamoje byloje pateikti buvusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui, buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojui T. Ulpiui, Kriminalinio policijos biuro pareigūnams, operatyvinius veiksmus atlikusiems Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui bei jų vadovui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui.

Teismas posėdyje paskelbė byloje esančius dokumentus, iš kurių matyti, kad 2011 metų lapkritį prokurorai kreipėsi, o teismai sankcionavo kratas visų pareigūnų darbo vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pačioje bylos dokumentų pradžioje yra Kauno prokurorės tarnybinis pranešimas, kad 2011 metų lapkričio 4 dieną, liudytoju apklausiant Mindaugą Žalimą, jis parodė, kad Policijos departamento pareigūnams atskleidė Drąsiaus Kedžio planus nužudyti Andrių Ūsą, Violetą Naruševičienę, Albertą Milinį, Saulių Velečką.

Byloje taip pat yra Policijos departamento Imuniteto valdybos pranešimas Generalinės prokuratūros prokurorui Arūnui Vereniui, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo. Liudytojas M.Žalimas teigia 2009 metų rugsėjį kreipęsis į Policijos departamentą, informacija buvo surašyta į lapus ir ji buvo atiduota su juo bendravusiems pareigūnams.

REKLAMA

Šiame rašte nurodyta, kad su M.Žalimu galbūt bendravo A.Stončaitis, T.Ulpis, E. Damukaitis, V. Vitkovskis.

Prokuratūros raštuose teismui nurodoma, kad 2009 metais T.Ulpis buvo susitikęs ir gautą informaciją pranešė Algirdui Matoniui ir V.Rackauskui, todėl tikslinga atlikti kratas.

2011 metų lapkričio 11 dieną krata buvo pas policijos generalinį komisarą Algirdą Stončaitį. Nei pareigūno namuose, nei darbe nieko reikšmingo tyrimui nepaimta.

Krata buvo atlikta ir policijos pareigūno Sigito J. darbo vietoje. Darbo vietoje buvo rasta ir peržiūrėta darbinių užrašų knyga. Rasta ranka įrašytas įrašas – Raimundas Ivanauskas, Šarkuvos gatvė, toje pat užrašų knygoje rastas galimai Eglės Barauskaitės telefono numeris ir jos asmens kodas, taip pat nurodomas Mindaugo vardas.

REKLAMA

Krata buvo atlikta ir įtariamoji T.Ulpio darbo ir gyvenamojoje vietoje – jos metu nieko tyrimui reikšminga nepaimta. Tuo metu T.Ulpis jau dirbo Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate, krata buvo atlikta tuometinėje jo darbovietėje.

Kratos metu pas įtariamą policijos pareigūną D.Sinkevičių darbo vietoje kabinete rasti užrašai – „Drąsius Kedys, dirba teisme sesuo, Raimundas Ivanauskas, sugyventinė Eglė, Ūsas, Furmanavičius", rastas užrašytas R. Ivanausko asmens kodas, L. Stankūnaitės asmens kodas.

Kito įtariamojo V. Vitkovskio 2009 metų darbo kalendoriuje rasti įrašai Violeta, Drąsius Kedys, Mindaugas Žalimas, nurodomas numeris, taip pat parašyta „sodo namelis, spalio 7 nuimti „Aro“ pasalą, įstatyti priemonę". M.Žalimas teigia pasakęs, kad D.Kedys ketina slapstytis sodo namelyje Vilniuje. Policija slapta buvo sumontavusi apsaugos sistemą, kad, į namelį kam nors patekus, ji tuoj pat per GSM ryšį žinute informuoja apie patekimą į patalpas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kratos metu pas tuometinį policijos generalinį komisarą V.Račkauską darbo kalendoriuje rasti užrašai Redas Savickas, Vitalijus Keršis, nurodoma, kad jj reikia saugoti.

Tyrimo metu iš policijos seifų buvo paimti apie 40 dokumentų – rastas nubraižytas D.Kedžio giminės geneologinis medis. Iš paskelbtų duomenų matyti, kad policija sudarinėjo asmenų bendravimo schemas.

Policija taip turėjo iš šaltinio „A“ gautą informaciją, kad advokatas, D. Kedžio svainis Aidas Venckus draugauja su Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroru Mariumi Foku. Pareigūnai įtarė, kad D. Kedžio slapstymosi vietą žino ne tik A.Venckus, bet gali žinoti ir rašte nurodomas M.Fokas.

REKLAMA

Teismas paskelbė, kad krata buvo atlikta ir M.Žalimo gyvenamojoje vietoje Vilniuje, paimt šeši telefonai.

Byloje yra galbūt M.Žalimo perduoti rašteliai su pareigūnų vardais.

Kaltinamieji policijos pareigūnai kol kas nėra davę parodymų. Ketvirtadienį teismui paprašius paaiškinti kai kuriuos byloje esančius raštus, jie atsakė, kad į klausimus atsakys duodami parodymus.

Šioje byloje teismui liko apklausti kelis liudytojus. Po to parodymus duos kaltinamieji.

Antradienį paaiškėjo, kad poligrafu buvo tirtas esą apie planuojamas žudynes pranešęs M. Žalimas. Pastarasis, jį tyrusio specialisto nuomone, yra „patologinis melagis“.

REKLAMA

Teismas posėdyje antradienį apklausė poligrafo specialistą Vitą Saldžiūną. Specialistas tyrė psichofiziologines tiriamojo M. Žalimo reakcijas.

M.Žalimas šiuo metu yra valstybės saugomas liudytojas. Žiniasklaidoje skelbta, kad prieš žudynes apie planuojamus D.Kedžio veiksmus esą buvo įspėta policijos vadovybė. Apie tai žiniasklaidai pranešė M. Žalimas. Jo teigimu, prieš žudynes Kaune 2009 metų spalį, kai buvo nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas J. Furmanavičius ir V. Naruševičienė, apie planuojamus D. Kedžio veiksmus jis esą įspėjo Policijos departamento vadovybę. Tačiau pareigūnai neva nesiėmė jokių veiksmų, kad užkirstų kelią žudynėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį teisme apklaustas vienas iš žudynių Kaune, kurių metu nužudyti teisėjas J. Furmanavičius ir V. Naruševičienė, tyrimo grupės narių Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas sakė, kad, iškilus į viešumą M.Žalimo pavardei, jis yra klausęs policijos pareigūnų, kodėl jie anksčiau nieko nepranešė apie šio asmens egzistavimą.

Prokurorai sako nustatę, kad du žmones nužudė kaunietis D.Kedys, kurio buvusi sugyventinė L.Stankūnaitė yra V.Naruševičienės sesuo.

D.Kedys kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir A.Ūsą D.Kedys kaltino pedofilija. Teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų