REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policininkų byloje pradingo svarbaus liudijimo įrašas

Kur dingo kompaktinis diskas su Tomo Ulpio (vieno iš kaltinamųjų – red. past.) apklausa, kurią atliko Policijos departamente įkurtos Imuniteto tarnybos pareigūnai? – tokia aplinkybė sukėlė nemažą sumaištį Vilniaus apylinkės teisme, kuriame toliau nagrinėjama buvusių ir esamų Policijos departamento vadovų, darbuotojų Visvaldo Račkausko, Tomo Ulpio, Emilijaus Damukaičio, Vitalijaus Vitkovskio ir Dariušo Sinkevičiaus baudžiamoji byla dėl esą neužkirsto kelio Kauno žudynėms 2009-ųjų spalio 5-ąją, kai tariamai garliaviškis Drąsius Kedys įvykdė dvigubą žmogžudystę.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę vykusiame teismo posėdyje kaltinamuosius ir jų gynėjus pribloškė žinia, kas teismui nepavyko rasti ir išklausyti prie bylos prijungtos kompaktinės plokštelės, kurioje įrašytas praeityje garsaus kriminalinės policijos darbuotojo T. Ulpio pasakojimas. Kai kuriems kaltinamiesiems susidarė įspūdis, kad tai nėra atsitiktinumas, veikiau tyčia sąmoningai nuslėpta ar net pradanginta svarbi bylos medžiaga.

REKLAMA

Tai kvepia baudžiamąja atsakomybe

Įdomu, kad paslaptingai pranykusio buvusio Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo T. Ulpio apklausos garso įrašas skiriasi nuo byloje esančios stenogramos.

Byloje prisegtoje apklausoje trūksta kai kurių asmenų pavardžių, aplinkybių, vietovių, o kai kas neva ir nutylėta.

„Na, tokie dalykai kvepia baudžiamąja byla, nes elitine save laikančios Imuniteto tarnybos pareigūnai nesugebėjo išsaugoti svarbaus įkalčio“, – per teismo posėdžio pertrauką ironizavo vienas iš kaltinamųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Arūnas Verenius teisme pareiškė, kad surašyti tarnybiniai prašymai, užklausos dėl kompaktinėje plokštelėje įrašyto T. Ulpio liudijimo paieškos.

Prokuroro prašymu antradienį teisme toliau buvo garsinama baudžiamosios bylos medžiaga.

Šioje byloje apklausti visi liudininkai. Liko tiktai vienas – Andžejus Roginskis, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas. Šį aukšto rango pareigūną žadama apklausti rudenį.

Antradienį šioje byloje vyko paskutinis teismo posėdis prieš vasaros atostogas.

Buvusių ir esamų kriminalistų bylos nagrinėjimą teisėjas Valerijus Paškevičius tęs tik po dviejų mėnesių – spalio 10 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyko atkurti Kauno žudynių paveikslą

Balsas.lt primena, kad V. Račkauskas, buvęs Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas T. Ulpis ir iki šiol dirbantys šio biuro pareigūnai E. Damukaitis, V. Vitkovskis yra kaltinami piktnaudžiavimu tarnybinėmis pareigomis, dokumento suklastojimu ir disponavimu juo.

Vilniaus apygardos teisme neseniai atverstoje Kauno žudynių byloje kaltinamaisiais patraukti buvę D. Kedžio bičiuliai – Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė.

Prokurorai nustatė tikslų D. Kedžio judėjimą 2009 metų spalio 5-ąją. Kai kurie liudytojai patvirtino vyrą matę vieną ir kartu su bendrininku tai vienoje, tai kitoje Kauno vietoje. Kai kuriose šių vietų žudikai buvo pakeitę savo išvaizdą, jie yra užfiksuoti ir su perukais.

REKLAMA

Tyrimo metu nustatyta, kad į Kauno teisėjo Jono Furmanavičiaus žudynių vietą V. Sladkevičiaus gatvėje D. Kedys atvyko baltos spalvos „Volkswagen Transporter” mikroautobusu.

Rugpjūčio pabaigoje įsigytą automobilį „Volkswagen Golf” jis anksčiau buvo palikęs prie antrąja auka tapusios D. Kedžio sugyventinės Laimutės Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės namų.

Nušovęs J. Furmanavičių, D. Kedys nuvyko prie V. Naruševičienės namų, nušovė ją ir persėdęs į „Volkswagen Golf” kažkur važiavo, bet Panemunėje pateko į nedidelę avariją, todėl grįžo atgal į Piliuonos gatvę ir persėdo į „Volkswagen Transporter” mikroautobusą.

REKLAMA

Grįžęs prie nužudytos L. Stankūnaitės sesers namo, jis sėdo į „Volkswagen Transporter” ir išvažiavo. Nors tuo metu, kai D. Kedys atvyko pasiimti „Volkswagen Transporter” mikroautobuso, kriminalistai jau darbavosi prie V. Naruševičienės namų, įtartino žmogaus jie nepastebėjo, nes mikroautobusas buvo paliktas ne prie namo, o gerokai toliau, prie parduotuvės.

Ankstų spalio 5-osios rytą palikdamas tėvų namus Garliavoje, Klonio gatvėje D. Kedys pasiėmė ir seife laikytus ginklus – savigynai išduotą pistoletą „Beretta” ir 12-ojo kalibro dvivamzdį šautuvą „Winchester”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu niekas nežinojo, kad D. Kedys dar turi ir iš dujinio į kovinį perdirbtą pistoletą „Iž Baikal”. Šis ginklas buvo rastas šalia jo kūno 2010-ųjų balandį, praėjus beveik septyniems mėnesiams po žmogžudysčių.

Šioje byloje kaltinami buvę ir esami kriminalistai tvirtina, kad nieko nežinojo apie planuojamas D. Kedžio žudynes, o į juos besikreipusio buvusio garliaviškio bičiulio, šiuo metu valstybės saugomo liudytojo Mindaugo Žalimo informacija daugeliui, kaip ir anksčiau, pasirodė ne itin patikima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų