REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gamtoje grobuonys būna visokių formų ir dydžių. Pastaruoju metu dokumentinių filmų kūrėjai linkę pabrėžti kai kurių plėšrūnų efektyvumą žudant (dažniausiai minimi rykliai, liūtai ir krokodilai, tituluojant juos „idealiomis žudymo mašinomis“ arba „efektyviausiais žudikais gamtoje“). Tačiau listverse.com šiame sąraše nusprendė informuoti apie grobuonis, kurie savo aukoms nužudyti naudoja žiaurius ir sadistiškus būdus.

REKLAMA
REKLAMA

10. Vabzdys maldininkas

Vabzdžiai maldininkai garsėja tuo, kad patelės paprastai suėda patinus poravimosi metu. Šie vabzdžiai taip pat nesivargina nužudyti savo aukų prieš pradėdami jas ėsti – kai tik patelė sugriebia nelaimingąjį patiną, ji iškart ima jį doroti. Nors žmonės nelabai domisi vabzdžiais, maldininkų brutalumas vertas išskirtinio dėmesio – negailestingais žudikais jie laikomi daugelyje pasaulio kultūrų.

REKLAMA

9. Photuris jonvabalis

Maldininkas patinas būna suėdamas per poravimosi procesą, bet jis bent gali perduoti savo genus. Kita fatališka patelė iš vabzdžių karalystės renkasi klastingesnę strategiją gauti maisto – šiuo atveju patinas praranda ir gyvybę, ir galimybę poruotis. Photuris jonvabalių patelė imituoja šviesos signalus, būdingus kitoms jonvabalių rūšims, siekdamos privilioti patinus. Patinėlis būna surytas anksčiau, negu suvokia apgaulę.

REKLAMA
REKLAMA

8. Žalčiai

Žalčiai laikomi pačiais nepavojingiausias gyvačių šeimos nariais, nors žmonės jų vis vien bijo. Pavojingomis žmogui laikomos tik nuodingos ir pasmaugti galinčios gyvatės. Tačiau kuomet kalbama apie žudymo metodus, nuodingosios ir pasmaugti galinčios gyvatės yra gana humaniškos savo aukų atžvilgiu. O štai žalčiai šioje srityje pasižymi žiaurumu: jie savo aukas praryja gyvas. Ir nors žalčių pamėgtos aukos – varlės, pelės, ropliai ir vabzdžiai – išvengia suplėšymo į gabalus, jie lėtai uždūsta gyvatės viduje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Juodakojis šeškas

Mustelidae šeimos atstovai garsėja žiaurumu ir gebėjimu sudoroti kelis kartus už juos didesnes aukas. Juodakojis šeškas tikrai nėra išimtis – jie puikiai moka sumedžioti savo mėgstamiausią auką – prerijų šunis. Šeškas įsliūkina į prerijų šunų urvą, primenantį labirintą, naktį ir letenomis ima daužyti prerijų šuns galvą. Smūgiai pažadina gyvūną ir jis iš nuostabos pakelia galvą taip atidengdamas žudikui pažeidžiamą gerklę. Nors auka miršta greitai, ji vis tik užpuolama „namuose“ ir mieganti.

REKLAMA

6. Jūrinė nėgė

Niekas nesiginčija, kad dėlės yra bjaurūs padarai. Dabar įsivaizduokite maždaug metro ilgio dėlę, kuri maitinasi didesnių gyvių krauju. Tokiu atveju galvosite apie jūrinę nėgę – primityvų stuburinį gyvūną. Jūrinė nėgė laikoma Didžiųjų ežerų Šiaurės Amerikoje parazitu, kadangi ji dažniausiai nužudo tas žuvis, kurių krauju mėgaujasi. Priežastis, kodėl jūrinė nėgė yra toks košmaras – jos aukos neturi galūnių, kuriomis pasinaudoję galėtų atsikratyti šio parazito, ir turi paprasčiausiai laukti, kol plėšrūnas pasisotins jų krauju arba paprasčiausiai mirties…

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų