REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gamtoje grobuonys būna visokių formų ir dydžių. Pastaruoju metu dokumentinių filmų kūrėjai linkę pabrėžti kai kurių plėšrūnų efektyvumą žudant (dažniausiai minimi rykliai, liūtai ir krokodilai, tituluojant juos „idealiomis žudymo mašinomis“ arba „efektyviaudsiais žudikais gamtoje“). Tačiau „Listverse.com“ šiame sąraše nusprendė informuoti apie grobuonis, kurie savo aukoms nužudyti naudoja žiaurius ir sadistiškus būdus.

5. Kiauštakių parazitinis šamukas (candiru)

Candiru yra žuvis, kuri gali įplaukti į šlaples žmonių, kurie šlapinasi vandens telkiniuose. Tokie atvejai, žinoma, yra reti incidentai, nes žuvis tokiais atvejais, manoma, supainioja žmogaus šlaples su žuvų žiaunomis, kuriose jie maitinasi. Candiru įsikabina į Amazonės žuvų žiaunas ir siurbia jų kraują. Žmogaus atveju, tai būtų tarsi kirminas, prisisiurbęs prie plaučių ir siurbiantis kraują tol, kol asmuo miršta.

4. Komodo drakonas

Komodo drakonas žinomas kaip vienas didžiausių ir pavojingiausių roplių. Jų burnos pilnos nuodingo bakterijų mišinio, kuris aukos žaizdose sukelia gangreną. Nuodai veikia greitai, o štai Komodo drakono seilių sukelta gangrena prailgina skausmą ir agoniją. Mokslininkai įrodė, kad Komodo drakonų nuodai savo stiprumu prilygsta nuodingiausios pasaulyje gyvatės nuodams.

REKLAMA
REKLAMA

3. Mesėdžiai augalai

Kalbant apie ilgą agoniją, būtina paminėti mėsėdžius augalus, kurie, galima sakyti, šioje srityje yra tikri specialistai. Į jų pinkles patekę vabzdžiai yra suvirškinami gyvi per kelias agonijos valandas. Vabzdžiai paprastai prilimpa prie šių augalų išskiriamų klampių skysčių jų „taurių“ kraštuose ir vėliau įkrenta į „taurių“ dugne esantį virškinantį skystį. Jautrusis musėkautas paralyžuoja savo aukas tarsi narve ir tada pradeda virškinti. Saulašarė naudojasi musgaudžiu. Visi šio tipo augalai paprasčiausiai ištirpdo savo aukas gyvas.

REKLAMA

2. Parazitinė vapsva

Parazitinės vapsvos yra tokie baisūs padarai, kad Charlesas Darwinas jas naudojo kaip argumentą prieš mielaširdingo Dievo egzistavimą. Šios vapsos naudojasi įvairiais organizmais – vorais, vikšrais ar kitų vabzdžių lervomis. Vapsva sugelia auką ir į ją padeda kiaušinėlius. Išsiritę vapsvos lervos lėtai suvartoja auką iš vidaus ir taip garantuoja lėtą ir skausmingą mirtį.

1. Protą kontroliuojantys kirminai

Pirmoji vieta šiame sąraše priklauso parazitui, kuris gali pakeisti savo „šeimininko“ elgesį – šeimininkas turi mirti ir taip užtikrinti parazito išgyvenimą ir galimybę daugintis. Lacentinė siurbikė gali būti randama tam tikrų skruzdėlių rūšių atstovuose. Parazitas kontroliuoja apsikrėtusias skruzdėles – jos palieka skruzdėlynus naktį ir lipa į žoles. Tai reiškia, kad jas netyčia gali suėsti avys ar kiti žolėdžiai, kuriuose parazitas gali gyvuoti toliau. Keista tai, kad dienos metu apsikrėtusios skruzdėlės grįžta į skruzdėlyną ir atlieka įprastas funkcijas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų