REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 3 d. Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos IV kurso kariūnai baigė dvi savaites trukusias lauko taktines vertinamąsias pratybas – būrio vado kovos kursą. Būsimieji leitenantai po Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro Pabradės poligone vykusių pratybų pirmąkart į akademiją grįžo pėsčiomis, įveikę 32 kilometrų atstumą. Prie Karo akademijos vartų plojimais juos pasitiko pirmojo kurso kariūnai, akademijos vadovybė, instruktoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Būrio vado kovos kursas – tai intensyvios, nepertraukiamos lauko taktikos pratybos, kurių metu vertinamas kiekvieno kariūno individualus gebėjimas vadovauti padaliniui streso ir nuovargio sąlygomis, artimomis tikram mūšiui. Kurso metu vertinami ir kiti individualūs-komandiniai veiksmai vadovaujant būriui.

REKLAMA

Pratybų metu kariūnai buvo suskirstyti į mokomuosius būrius ir užduotis vykdė būryje pagal jiems paskirtas pareigas: būrio vado, jo pavaduotojo, skyriaus vado, būrio ryšininko, navigatoriaus ir kulkosvaidininko. Būsimam karininkui reikėjo pritaikyti visus gebėjimus – pradedant planavimo-padalinių valdymo procedūromis ir baigiant orientavimosi, ginklo valdymo įgūdžiais.

Geriausiai per bazinį vado kovos kursą įvertintas kariūnas Arnoldas Germanavičius pasakojo, kad jam labiausiai patiko būrio vienybė. „Mes vieningai užbaigėme šį kursą. Su skausmais, nuospaudomis, bet svarbiausia – draugiškai ir kartu.“

REKLAMA
REKLAMA

Vaikinui pritarė ir geriausiai iš merginų įvertinta kariūnė Viktorija Petrauskaitė. „Visi laikėmės kartu – visi už vieną ir vienas už visus. Per pratybas džiugino tai, kad vienas kitam padėjome – matydami, kad kitam sekasi sunkiau, imdavomės iniciatyvos. Šis kursas mus suvienijo į vieną būrį!“, – pabrėžė krn. V. Petrauskaitė.

Šiais metais, siekiant priartinti situaciją prie realybės, buvo sukurtas naujas pratybų scenarijus. Aktyvioji pratybų fazė – veiksmai – vyko tariamoje Afrikoje valstybėje, kariūnų kuopai priskirtame operacijos rajone. Siekiant užtikrinti pratybų realistiškumą, buvo organizuojami ir sprogdinimo veiksmai.

Kariūnai per lauko taktines vertinamąsias pratybas privalėjo atlikti visas jiems paskirtas užduotis. Tik sėkmingai baigę būrio vado kovos kursą, jie gali toliau laikyti egzaminus ir gauti pirmąjį karininko – leitenanto – laipsnį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų