REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šios kadencijos Seime – rekordinis panaikintų teisinių neliečiamybių skaičius. Nors šis parlamentas dirba dar tik nuo praėjusių metų rudens, teisinis imunitetas panaikintas jau penkiems parlamentarams. Toks teisėsaugos „šefuojamų“ parlamentarų derlius politologų ir apžvalgininkų vertinamas skirtingai.

REKLAMA
REKLAMA

L.Bielinis: sistema valosi

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius politologas Lauras Bielinis įžvelgia demokratijos brendimą ir sistemos valymąsi.

REKLAMA

„Labiau būčiau linkęs manyti, kad tai ne kokia nors degradacija, o atidesnis sistemos žiūrėjimas į save pačią. Jei anksčiau parlamentaras priklausydavo valdančiajai daugumai, dažnai ta dauguma jį ir apgindavo. Dabar jau yra kitaip“, – sakė jis portalui balsas.lt ir pabrėždamas, kad šios kadencijos parlamentas neatmetė nė vieno prokurorų prašymo panaikinti teisinę neliečiamybę.

Pasak L. Bielinio, bręsta pati visuomenė. „Ir pati visuomenė, patys žmonės kitaip žiūri į nuodėmes, kurios anksčiau prasprūsdavo nepastebėtos. Net ta pati žiniasklaida atidžiau tai stebi negu prieš 10 ar 20 metų. Ir visoje visuomenėje mažiau pakantumo piktnaudžiavimams“, – džiaugėsi politologas.

REKLAMA
REKLAMA

G. Kiaulakis: dvaro intrigos, ir tiek

Politikos apžvalgininkas Giedrius Kiaulakis nėra toks optimistas. „Galima ir taip sakyti, jeigu nori sau uodegą pasikelti. Čia kaip su ataskaitų rašymu – tą patį galima interpretuoti kaip didžiulę pažangą, o galima ir kaip požymį, kad nusikaltėlių tik daugėja. Jei policija išgaudo daug nusikaltėlių, už tai ją gal ir galima pagirti, bet galima ir duoti velnių, kad nedirba prevencinio darbo. Aišku, yra ir pozicija, kad visi jie vargšai, nekalti, su kuriais susidorojama. Tiek „darbiečių“, tiek N. Venckienės gerbėjai taip ir mano. Tas pats Audrius Butkevičius kitados irgi rėkė apie provokaciją, kai buvo paimtas su tūkstančiais grynųjų. Aišku, kad teisingumas ir valymasis yra šiek tiek selektyvus – nepaneigsi. Kad labai jau valomasi, patikėsiu tada, kai bus „paimami“ ne tik tokių partijų, kaip „darbiečiai“ ar „drąsuoliai“, atstovai. Kai pamatysiu, kad tas pats laukia konservatorių ir socialdemokratų – patikėsiu, jog valdžia valosi. Kol kas tai – dvaro intrigos, kur visi sėkmingai naudoja juodąsias kasas ir net, spėju, panašiais mastais. Bet senoms nomenklatūrinėms partijoms šitokie konkurentai nereikalingi, „neįsipaišo“ į sistemą. Aš, aišku, nesakiau, jog vienus vagis reikia paleisti tik todėl, kad kiti irgi vagia, bet kalbėti apie apsivalymą per anksti“, – sakė G. Klaulakis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Kiaulakio, apie aukštą moralinės kartelės iškėlimą kalbėta jau per nušalintojo prezidento Rolando Pakso apkaltą. „Man irgi tada taip atrodė, džiaugiausi tuo, kas vyko, tikėjau, kad tai kažko svarbaus pradžia. Pasirodė, kad, kaip jau sakiau, dvaro intrigos, ir ne daugiau. Anos kadencijos Seimas irgi „apsivalė“ nuo vargšelio Ezopo (Lino Karaliaus – „balsas.lt), kuris turbūt buvo didelė grėsmė Lietuvos konstitucinei sistemai?“ – šaipėsi apžvalgininkas.

G. Kiaulakis teigė, kad nežinotų ką atsakyti į klausimą, kuri partija labiausiai kelią grėsmę Lietuvos nacionaliniams interesams? „Jei kalbėtume apie indėlį į totalią žmonių demotyvaciją, nusivylimą ir nepasitikėjimą, tai visos jos prisideda“, – mano jis.

REKLAMA

Trys beveik nuteisti, viena slapstosi

Trys iš jų – Darbo partijos (leiboristų) atstovai Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė ir Vytautas Gapšys – jau susilaukė pirmosios instancijos apkaltinamojo nuosprendžio dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo bei sukčiavimo.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Egidijus Vareikis imunitetą prarado ir į teisiamųjų suolą pateko dėl smurtavimo prieš žmoną. Tiesa, sutuoktinė jam atleido, ir pora susitaikė.

„Drąsos kelio“ partijos lyderė, buvusi teisėja Neringa Venckienė irgi yra netekusi teisinės neliečiamybės, o teisėsauga negali jos rasti, kad įteiktų šaukimą atvykti į apklausas.

Prokurorai pernai spalį N. Venckienei pareiškė įtarimus pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą. Balandį Seimas panaikino N. Venckienės teisinį imunitetą, o ji pati dingo ir yra nežinia kur.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų