REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edita KARKLELIENĖ

Laisvės atėmimo vietose ranka rašyti laiškai tebėra tokie pat populiarūs, kaip ir senais laikais. Kaliniai rašo artimiesiems, draugams. Norėdami užsimiršti, išsikalbėti jie rašo bet kam. Rašo ir laukia laiškų.

REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie laisvėje, taip pat rašo ir laukia. Ryšys, kurį skiria kalėjimo grotos, nenutrūksta.

Pilni emocijų

Nuteistųjų ir suimtųjų laiškų „Šiaulių kraštas“ sulaukia vos ne kiekvieną savaitę. Ne pagalbos juose dažniausiai prašoma, tik išsikalbama.

REKLAMA

Nuteistieji rašo, ką jaučia: ilgisi, gailisi, piktinasi, didžiuojasi.

Keletas ištraukų iš laiškų, parašytų nelaisvės vietose (kalba netaisyta).

„Pirmi mėnesiai kalėjime yra sunkiausi. Netikėjau. Rita (vardas pakeistas) nerašydavo man laiškų, mane erzina, kad jis negali atsakyti į mano parašytus laiškus. Nesąmonė, kad ji neturi laiko parašyti – juk aš ne į kokį Amerikos kalėjimą sėdau...“

“...Sugalvojau puikų saviapgaulės būdą: skaičiuoju iki laisvės likusius mėnesius. Juk 23 mėnesiai skamba gražiau nei 2 metai. Tapau klaikiai sentimentalus.“

REKLAMA
REKLAMA

„Kai laisvėje buvau nuėjęs į koncertą, mačiau, kokie nuo sunkaus gyvenimo prislėgti žmonės ir mažai linksmų veidų. Netikri jie dėl savo ateities...“

„Aš, būdamas kunigaikščio Jono Bielskio proproanūkiu, gailiuosi, kad mes baigiame nulietuvėti, nes matau, kad ant prekių kodas ne Lietuvos...“

Šimtai laiškų

Šiaulių tardymo izoliatoriaus (ŠTI) Vidaus tyrimų skyriaus viršininkės Jūratės Lekiatienės teigimu, iš ŠTI kas dieną iškeliauja apie pustrečio šimto nuteistųjų ir suimtųjų laiškų. Panašiai tiek jų kasdien ir sulaukiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per šventes – Kalėdas, Velykas, kovo 8-ąją – išsiunčiamų ir gaunamų laiškų skaičius išauga dvigubai ar net trigubai.

Kelios dienos iki didžiųjų metų švenčių įkalintiesiems pats darbymetis – sveikinimo atvirukai mamoms, mylimosios, draugams arba atsitiktinai rastu adresu iš izoliatoriaus kamerų plaukia šimtais.

Vokų, pašto ženklų, popieriaus ar atvirukų įsigyjama Izoliatoriaus parduotuvėje. Kitas, išradingesnis, sveikinimo atviruką nupiešia ir apipavidalina sava kūryba.

Cenzūra – dešimčiai asmenų

Visi laiškai, skirti giminėms, draugams, pažįstamiems, iš kamerų surenkami ir pristatomi į Izoliatoriaus Laiškų tikrinimo ir pristatymo tarnybą. Skirtieji oficialioms institucijoms registruojami jau kitame įstaigos skyriuje.

REKLAMA

Kiekvienas laiškas užregistruojamas apskaitos kortelėje, antspauduojamas Tardymo izoliatoriaus antspaudu „Išsiųsta“ arba „Gauta“. Greta antspaudo būtinai užrašoma laiško gavimo–išsiuntimo data.

Laiškus siunčiantys kardomieji vokų neužklijuoja. Tokia taisyklė tam, kad pareigūnai galėtų įsitikinti, jog voke neįdėta nieko draudžiamo.

J. Lekiatienė prisimena, kuomet vienoje šalies kalinimo įstaigoje kalintis asmuo buvo sugalvojęs būdą pagąsdinti proceso dalyvį – į pašto voką prigrandė baltų miltelių nuo kameros sienos.

REKLAMA

Išsiunčiamuose laiškuose, anot darbuotojos, randama ir narkotikų.

Nuo 2001 metų vasaros laiškų tekstai nebeskaitomi. Išskyrus atvejus, kai teismo nutartimi, prokuratūros ar bylą tiriančio pareigūno nutarimu paskiriama konkretaus kalinamojo laiškų cenzūra.

Tokių suimtųjų Šiaulių tardymo izoliatoriuje šiuo metu apie dešimtį. Jei jų parašytuose laiškuose randama reikšmingos informacijos, ji perduodama bylą tiriančiam pareigūnui.

Kelionė ratu

Laisvę praradusieji laiškus gali siųsti bet kam ir bet kur, išskyrus kalinimo įstaigas.

Tačiau sugalvota, kaip šį draudimą apeiti: į vieną voką įdedami du skirtingiems adresatams skirti laiškai. Juk laiškų pareigūnai neskaito! Viename laiške, skirtame artimiesiems ar draugams, paprašoma nurodytu adresu išsiųsti kitą laišką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip vieno kalinio laiškas gali nesunkiai pasiekti kad ir kitoje kameroje kalintį sėbrą.

Buvę, kad suimtieji ar nuteistieji išsiuntė grasinančio pobūdžio laiškus advokatui, prokurorui ar liudytojui. Dėl grasinimo pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Narkotikai – po pašto ženklu

Atsiųstą laišką perduodant į kamerą suimtojo arba nuteistojo akivaizdoje taip pat privalu atplėšti ir įsitikinti, ar jame neįdėta ko nors draudžiamo.

„Kalinčiam asmeniui skirtame laiške gali būti tik laiškas, atvirukas, nuotrauka, ir daugiau nieko. O randama ir narkotinių medžiagų, ir SIM kortelių, ir pinigų“, – sako Vidaus tyrimų skyriaus vadovė J. Lekiatienė.

REKLAMA

Laiškų tikrinimo ir pristatymo tarnybos darbuotojos perkandusios siuntėjų, siunčiančių laiškus į kalinimo įstaigas, gudrybes. Kvaišalų miltelių ne kartą rasta ne tik vokuose, bet ir po pašto ženklu.

Buvo aptiktas ir narkotinėse medžiagose išmirkytas bei išdžiovintas atvirukas. Laukiančiam kvaišalų tereikėjo jį dar kartą išmirkyti.

Dėl rastų narkotinių medžiagų visuomet iškeliama baudžiamoji byla. Tyrimai, pasak J. Lekiatienės, pradedami ir dėl kitų radinių. Taip pat ir dėl grynųjų, kuriuos kamerose laikyti draudžiama – Izoliatoriaus parduotuvėje nuteistasis ar suimtasis gali atsiskaityti tik pavedimu iš sąskaitos.

REKLAMA

Pradėtų tyrimų metu ieškoti kvaišalus siuntusio asmens – beprasmiškas reikalas, jo duomenys, rodo praktika, visada būna pakeisti. Tuo tarpu siunčiantieji kalintiesiems pinigus nustatomi. Dažniausiai tai būna nuteistųjų ar suimtųjų mamos, močiutės, kurios apie draudimą turėti grynųjų nežino.

Ryšys su artimaisiais būtinas

Suimtieji ar atliekantieji bausmę labai laukia laiškų iš artimų žmonių – iš savo motinų, žmonų, iš draugų ir giminių. Nesvarbu, kas ką turi – laukia visi, klausia, teiraujasi, ar dar nėra atsiųsto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Raimondas Klimantavičius, Šiaulių tardymo izoliatoriaus Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas, įsitikinęs, kad laiškai – vienas iš svarbiausių dalykų palaikyti socialinius ryšius su artimaisiais, arba atkurti juos, jei yra prarasti.

„Artimųjų palaikymas labai reikšmingas. Tai svarbu būnant nelaisvėje, bet dar svarbiau, kai nuteistasis išeina į laisvę. – sakė R. Klimantavičius. – Jei artimas ryšys nenutrūkęs, bus lengviau integruotis jau vien dėl to, kad nuteistasis turės, kur grįžti, žinos, kad yra laukiamas.“

REKLAMA

Anot R. Klimantavičiaus, nuteistajam neretai nedrąsu parašyti artimiesiems, nuo kurių jis nutolęs arba jo išsižadėta dėl tam tikrų jo poelgių. Tokį žmogų pareigūnai skatina barjerą peržengti ir bandyti suartėti.

„Čiulbuonėliai“ už grotų

Izoliatoriaus pareigūnai žino: laiškai iš kalinimo įstaigų keliauja ne tik artimiausiems žmonėms. Kartais laiškas išskrenda atsitiktiniu adresu.

Būna, kad kuris nors kameros kaimynas išsitaria pažįstantis vienišą moterį. Dėl naujos pažinties nuteistasis rašydamas sutelkia visą savo fantaziją – svarbu sudaryti gerą pirmą įspūdį ir būtinai pabrėžti, kad kalėjime jis sėdi be kaltės.

REKLAMA

Socialinės reabilitacijos skyriaus vadovo teigimu, kai kurie „saldūs“ laiškai, skirti pažinčiai užmegzti, pasiekia tikslą.

„Kartą atėjo mergina ir pareiškė, kad nori tuoktis. Pasirodo, ji būsimo vyro net nėra mačiusi. Kažkas davė jos adresą, jis parašė, bendravo laiškais“, – su šypsena neseną atvejį prisiminė R. Klimantavičius.

Anot pareigūnų, iki 2001 metų vidurio, kai pagal įstatymą reikėdavo cenzūruoti visus laiškus, galima buvo jausti, kad dalis jų parašyti vieno žmogaus ranka, tuo pačiu stiliumi gal penkioms moterims. Greičiausiai rašydavo raštingiausias, geriausia fantaziją turintis. Raštininkais nelaisvės įstaigose greičiausiai dirbama ir šiandien.

„Laiškai kalint – tai laiko praleidimas, pramoga, kartais, deja, ir aukų (kalbant apie sukčiavimus) paieška, – sakė R. Klimantavičius. – Manau, gal tie pareigūnai, kurie turi teisę skirti cenzūrą, kartais per mažai ją taiko.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų