REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaitytoja Evelina priversta kasdien namuose kvėpuoti cigarečių dūmais. Kai kam jos kiemas tapo tradicine rūkymo vieta. 

Skaitytoja Evelina priversta kasdien namuose kvėpuoti cigarečių dūmais. Kai kam jos kiemas tapo tradicine rūkymo vieta. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto savivaldybei uždraudus rūkyti pėsčiųjų bulvare, nemažai rūkančiųjų persikėlė į kiemus. Čia rūkyti nedraudžia jokie įstatymai, dažnai yra kur prisėsti, tylu, ramu. „Problema ta, kad cigarečių dūmai keliauja tiesiai į butus. Kas turi palaikyti kiemuose tvarką, kai apsilankius rūkantiesiems lieka nuorūkų ir kitokių šiukšlių krūvos?“ – savaitraščio „Šiauliai plius“ redakcijai rašo skaitytoja.

REKLAMA

Bausti gali tik už šiukšlinimą

Skaitytoja Evelina, neslėpdama ironijos, teigia nebežinanti, ko griebtis: „Kartais tikrai kyla minčių užgesinti jų cigaretes kibiru vandens. Nejaugi Savivaldybės darbuotojams nesiimant veiksmų bulvaras natūraliai taps nerūkymo, o kiemai – rūkymo zona?“

Pasak Gailutės Smagriūnienės, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai, Savivaldybė, nustatydama nerūkymo zonas, privalėjo numatyti ir specialias rūkymo zonas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi rūkymo zonų nėra įrengta, rūkaliai rūko namų kiemuose. Tai daryti nėra draudžiama, bet jei rūkalius nuorūką numeta ant žemės, jam gresia bauda už šiukšlinimą. Rūkalių ir šiukšlintojų kontrolė yra Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus kompetencija“, – teigė G. Smagriūnienė.

Rūkaliams – specialios vietos

Anot Jūratės Rauduvienės, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistės, rūkantiesiems nėra jokio reikalo eiti rūkyti į kiemus, nes bulvare yra įrengtos trys rūkyti skirtos vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savivaldybė miestiečių skundų dėl rūkymo kiemuose nėra gavusi. Viešosios tvarkos skyrius ketina ateityje surengti reidą ir patikrinti, kaip laikomasi reikalavimų“, – teigė J. Rauduvienė.

Sveikatos skyriaus vedėja Ieva Andriuškevičiūtė išvardijo tris vietas, kur galima rūkyti Vilniaus gatvės bulvare: prie Šiaulių apylinkės teismo, viešbučio „Šiauliai“ ir netoli miesto archyvo.

Rūkymo vietos įrengtos ir Dainų bulvare, Zubovų parke. Vietose, kurios yra skelbiamos nerūkymo zonomis, būtinai turi būti ir specialios vietos rūkaliams. Jos pažymimos tam tikrais ženklais, įrengiamos peleninės, specialios šiukšliadėžes“, – teigė I. Andriuškevičiūtė.

REKLAMA

Kauno patirtis – švelnesnė

Atrodo, Šiaulių savivaldybės darbuotojai ir policijos pareigūnai neranda bendros kalbos. Vieni teigia, kad rūkančiųjų priežiūra – Viešosios tvarkos skyriaus reikalas, kiti – kad mieste tvarką palaikyti turėtų ir policija. Be to, ir informacija apie bulvare jau įrengtas rūkymo zonas kažkur užstrigo.

Neseniai Kauno miesto savivaldybė paskelbė dar tris nerūkymo zonas, tačiau garsiai tam prieštaraujančiųjų nebuvo.

Tomas Daranda, Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistas, teigia, kad šiame mieste istoriškai nusistovėjo tam tikros nerūkymo zonos, pavyzdžiui, Laisvės alėja. Vėliau, pasikeitus valdžios pozicijai, šis klausimas buvo liberalizuotas.

REKLAMA

„Būtent todėl kauniečiams draudimas rūkyti reprezentacinėse Kauno vietose nebuvo labai netikėtas ar šokiruojantis. Neseniai patruliavimo metu buvo nubausta keletas jaunuolių, rūkiusių Kauno valstybinio muzikinio teatro skvere. Paaiškinus situaciją, jie prisiėmė atsakomybę dėl pažeidimo ir jokių nesutarimų nekilo. Tai tik įrodo, kad net ir jaunesnioji karta gana palankiai vertina rūkymo apribojimus reprezentacinėse miesto vietose“, – apie tai, kaip Kaune buvo sprendžiamos rūkymo problemos, pasakojo T. Daranda.

Anot Kauno miesto savivaldybės, praėjusiais metais kauniečių skundų dėl rūkymo kiemuose gauta nebuvo. Dėl rūkymo neleistinose vietose šiemet buvo surašyti septyni administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal ATPK 185(1) straipsnį. „Reikėtų paminėti, kad šį klausimą kontroliuoja ir viešoji policija“, – apie savivaldybės bendradarbiavimą su pareigūnais pasakojo T. Daranda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, anot jo, Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius užsiima ne tik kontrole, bet ir prevencija. „Bendradarbiaujame vykdant administracinių teisės pažeidimų prevenciją su AB „Autrolis“ ir UAB „Kauno autobusai“. Autobusuose ir troleibusuose pakabinami plakatai, leidžiami įspėjamieji informaciniai garsiniai takeliai dėl draudimo rūkyti tam tikrose miesto teritorijose“, – teigė T. Daranda.

Šiauliečiai iš Kauno galėtų šio to pasimokyti, bet svarbiausia pradėti nuo savęs, juk sykį ir po savo langais gali sulaukti rūkančios kompanijos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų