REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialistų teigimu, ieškantiems kokybiškesnių, skanesnių bulvių patartina dairytis ūkininkų turgeliuose ir atkreipti dėmesį į bulvių veislę, mat kai kurie augintojai renkasi produktyvesnes veisles, deja, nepasižyminčias geriausiomis skonio savybėmis. Tačiau, anot agronomijos mokslų daktarės Ritos Asakavičiūtės, vartotojas niekada negali būti tikras dėl to, ką perka: „Sužinoję, jog kuri nors veislė tapo paklausi, prekeiviai pardavinėja bet kokią, teigdami, kad pardavinėja populiariąją“.

Specialistų teigimu, ieškantiems kokybiškesnių, skanesnių bulvių patartina dairytis ūkininkų turgeliuose ir atkreipti dėmesį į bulvių veislę, mat kai kurie augintojai renkasi produktyvesnes veisles, deja, nepasižyminčias geriausiomis skonio savybėmis. Tačiau, anot agronomijos mokslų daktarės Ritos Asakavičiūtės, vartotojas niekada negali būti tikras dėl to, ką perka: „Sužinoję, jog kuri nors veislė tapo paklausi, prekeiviai pardavinėja bet kokią, teigdami, kad pardavinėja populiariąją“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistas Francas Komarovskis rekomenduoja rinktis lietuviškas bulves iš turgelių: „Bulvė ant prekystalio turgelyje patenka tiesiai iš ūkininko daržo. Čia retai rasite importuotų bulvių. O štai prekybos centrų produkcija dažnai yra nelietuviškos kilmės“.

REKLAMA

Anot F. Komarovskio, bulvės prekybos centruose dažniau būna pažeistos mechaniškai, paveiktos nepastovios temperatūros. „Bet kuriuo atveju rekomenduočiau pirkti lietuviškas, nes tai – šviežesnė produkcija, kuri yra visapusiškai kontroliuojama“, – tikina pašnekovas.

Lietuvos ekologinės žemdirbystės asociacijos „Gaja“ prezidentė Vanda Žekonienė nėra tiek kritiška prekybos centrų produkcijos atžvilgiu: „Prekybos centrų produkcija taip pat yra kokybiška. Tai lemia konkurencinė kova. Prastos produkcijos pasitaiko, tačiau apie tokius atvejus greitai pasklinda žinia, tad stengiamasi to išvengti“.

REKLAMA
REKLAMA

Į turgelių šalininkų gretas stoja Žemės ūkio kooperatyvo direktorius Mindaugas Maciulevičius. „Turgeliai yra pranašesni prieš bet kurį prekybos centrą tuo, kad juose galima tiesiogiai pabendrauti su daržovės augintoju“, – teigia pašnekovas.

Savybės priklauso nuo veislės

„Nuo auginimo technologijos bulvių skonis priklauso kur kas mažiau nei nuo veislės“, - sako Lietuvos žemdirbystės instituto agronomijos mokslų daktarė R. Asakavičiūtė. Anot pašnekovės, reikėtų rinktis lietuviškas veisles, nes jos yra labiausiai prisitaikiusios prie augimo sąlygų, tad yra ir kokybiškesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors lietuviškų veislių skonio savybės – geresnės, derlingumas yra mažesnis. Kadangi mūsų ūkininkai yra suinteresuoti užauginti kuo didesnį derlių, jie renkasi užsienietiškas veisles“, - apgailestauja specialistė.

Žemės ūkio kooperatyvo direktoriaus teigimu, ūkininkai, bulves auginantys tiesioginiam pardavimui, dažniau renkasi ne tokias našias, tačiau patikrintas, geras skonio savybes turinčias veisles. „Jie žino, kad patys prekiaus daržovėmis, taip atstovaudami savo produkcijai. Tie, kurie tiekia produkciją prekybos centrams, dažniau pasirenka produktyvesnes veisles“, – sako M. Maciulevičius.

REKLAMA

Pašnekovų teigimu, vartotojas turėtų konsultuotis su ūkininku, kam tinka bulvės, kokios yra jų veislės ypatybės, skonio savybės. Taip pat reikėtų skirti laiko išbandyti kelių rūšių bulves ir pasirinkti tinkamas. Tačiau vartotojai, deja, negali būti tikri, kad nusipirks pageidaujamos veislės daržovę. „Ūkininkai kartais manipuliuoja tuo, kad vartotojas nepažįsta veislių. Sužinoję, jog kažkokia veislė tapo paklausi, prekeiviai tiesiog pardavinėja bet kokią, teigdami, kad pardavinėja populiariąją“, - sako R. Asakavičiūtė.

REKLAMA

Reikia pažinti ūkininką

Vandos Žekonienės nuomone, daržoves perkančiam žmogui labai svarbu pažinti savo ūkininką: „Seniausių laikų tradicija pamažu sugrįžta, kai turgeliuose su prekeiviu buvo bendraujama labai artimai. Žmonės nuolat perka iš tų pačių augintojų, pažįsta juos ir jų produkciją“.

Šiai minčiai pritaria ir Žemės ūkio kooperatyvo direktorius M. Maciulevičius: „Labai svarbu turėti „savą“ ūkininką. Vis dažniau pirkėjai paprašo daržovių augintojų telefono numerių, susitaria, kad produktus jiems atvežtų į namus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Maciulevičius pastebi ir tai, kad vartotojai vis dažniau apsilanko ūkiuose, patys pamato, kokiomis sąlygomis yra auginamos daržovės. „Ryšys tarp augintojo ir pirkėjo yra pats didžiausias kokybės garantas“, – sako pašnekovas.

Ekologiški produktai neturėtų būti daug brangesni

M. Maciulevičius sako, kad ekologiškas produktas gali būti šiek tiek brangesnis už įprastą, tačiau kaina kardinaliai neturėtų skirtis: „Asmenims, užsiimantiems ekologiniu ūkininkavimu, Europos Sąjungos išmokos yra didesnės, todėl kaina natūraliai netūrėtų būti dviguba ar triguba, lyginant su įprasta“.

REKLAMA

„Turgelyje parduodamos ekologiškos produkcijos kainos yra nustatomos pagal tai, kiek augintojas jaučiasi įdėjęs darbo bei pastangų. Savaime kaina nėra itin iškalbingas kokybės orientyras“, – tikina Vanda Žekonienė.

Anot Žemės ūkio kooperatyvo direktoriaus, kaina labiausiai priklauso nuo derliaus, pardavėjų konkurencingumo. Mažieji augintojai taip pat stebi ir didžiųjų pardavėjų rinkos kainas. „Signalų, skelbiančių, kad šiųmetis derlius turėtų būti brangesnis, kol kas nėra, – teigia pašnekovas. – Bulvių kainų tendencijos labiau išryškės rudeniop“.

Vilija ANDRULEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų