REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sutrikusio elgesio ar nusikalsti linkusius vaikus į socializacijos centrus nukreipiančios savivaldybių komisijos ir teismai negali užtikrinti uždaroje erdvėje esančių nepilnamečių apsaugos nuo bendraamžių patyčių, smurto ir prievartos.

Praėjusią savaitę Biržų rajono policijai, savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriui pranešta apie nepilnamečių patirtą seksualinę prievartą. Redakciją pasiekusiomis žiniomis, penki Kučgalio socializacijos centro auklėtiniai esą vertė du silpnesnius berniukus atlikti vienas kito atžvilgiu seksualinius veiksmus. Buvo teigiama, kad jaunieji egzekutoriai aukas tą daryti vertė naudodami smurtą, o palaužtų ir įbaugintų bendraamžių veiksmai neva buvo filmuojami mobiliuoju telefonu ir tvirtinama, jog seksualinės prievartos vaizdai atsidurs internete. Vienas iš nukentėjusių – ne tik elgesio, bet ir sveikatos problemų turintis auklėtinis.

„Vyksta ikiteisminis tyrimas, įvykio komentuoti neturiu teisės“, - „Šiaurės rytams“ sakė Vaikų socializacijos centro „Širvėna“ direktoriaus pareigas laikinai einanti direktoriaus pavaduotoja Violeta Davidonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Direktorė Laima Vaičienė šiuo metu atostogauja. Įvykis užfiksuotas praėjusį ketvirtadienį.

Centro vadovė V. Davidonytė teigė apie tai pranešusi Biržų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriui, informavusi steigėją – Švietimo ir mokslo ministeriją.

REKLAMA

„Atlikome viską, kad įvykis nebūtų nuslėptas“, - sakė direktorės pareigas einanti pavaduotoja.

Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Giedra Gedvilienė patvirtino gavusi pranešimą iš socializacijos centro ir ją perdavusi Biržų policijai, kuri ir atlieka tyrimą.

Apie smurto požymius pedagogai ir vaiko teisių sargai nekalba – esą žymių nematyti. Ką sako galimo smurto ir prievartos aukos, užfiksuos įvykio tyrėjai.

Šiuo metu vaikų socializacijos centre „Širvėna“ yra 15 auklėtinių, dar 3 netrukus turi grįžti iš atostogų.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikus prižiūrėti ir auklėti turi 48 sąrašiniai darbuotojai, iš kurių ne visi dirba visu etatu. Šiuo metu daug žmonių atostogauja. Pasak šį pirmadienį kalbintos V. Davidonytės, dabar yra dvi auklėtinių grupės, kurias prižiūri 2 auklėtojai, 1 sargas, socialinis pedagogas, psichologas.

Redakcijos žiniomis, iki minėto įvykio socializacijos centre buvo tik viena auklėtinių grupė, kurią prižiūrėti teko vienam auklėtojui ir prie durų budėti turinčiam sargui.

Psichologas į centrą atvyksta ne kasdien, o seksualinės patyčios vyko po 17 valandos, kai centre su penkiolika sunkiai auklėjamų paauglių esą tebuvo tik auklėtojas ir sargas.

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų