REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų žūties atvejai visada būna sukrečiantys, tačiau Kanados žmonės liko apstulbinti itin neįprasto incidento, kai pasprukęs egzotinis pitonas užpuolė ir pasmaugė du miegančius berniukus.

Vaikų žūties atvejai visada būna sukrečiantys, tačiau Kanados žmonės liko apstulbinti itin neįprasto incidento, kai pasprukęs egzotinis pitonas užpuolė ir pasmaugė du miegančius berniukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios atakos aukomis tapę berniukai – penkiametis ir septynmetis – sekmadienio vakarą miegojo jų draugo bute rytiniame Kampbeltono miestelyje. To draugo tėvui priklauso aukštu žemiau po tuo butu įsikūrusi egzotinių gyvūnų parduotuvė.

REKLAMA

Kanados karališkosios raitosios policijos seržantas Alainas Tremblay nurodė, kad žuvę berniukai yra broliai Noah Barthe'as ir Connoras Barthe'as, pridūręs, kad jų palaikų tyrimas buvo atliktas antradienį.

A. Tremblay patikslino, kad hieroglifinis pitonas buvo laikomas bute antrame aukšte, o ne gyvūnų parduotuvėje, kaip anksčiau buvo pranešęs pareigūnai.

Policija nurodė, kad gyvatę užmigdė veterinaras. Pitonas buvo išsiųstas ištirti, kad būtų tiksliai patvirtinta jo rūšis, taip pat mėginant perprasti, kas išprovokavo jį pulti vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

A. Tremblay sakė, kad policija aiškinasi, ar parduotuvėje buvo laikomasi provincijos taisyklių dėl egzotinių gyvūnų laikymo.

„Tai baudžiamasis tyrimas, – pažymėjo A. Tremblay. – Ketiname patikrinti visus užkaborius.“

Naujojo Bransviko provincijos Gamtinių išteklių departamento atstovas Steve'as Benteau sakė, kad leidimas laikyti hieroglifinį pitoną, kurie natūraliai yra paplitę Afrikoje, nebuvo išduotas ir kad vietos pareigūnams nebuvo žinoma, jog tas roplys buvo laikomas bute.

Departamentas nurodė, kad šios rūšies pitonus paprastai leidžiama laikyti tik akredituotiems zoologijos sodams, o kitais atvejais būtina gauti specialų leidimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Tremblay, pitonas gyveno dideliame stikliniame terariume, kuris buvo sujungtas su buto lubomis. Roplys pabėgo per nedidelę angą lubose, sujungtą su ventiliacijos sistema.

Pareigūnas nurodė, kad tokiu būdu gyvatė nušliaužė į kambarį, kuriame miegojo berniukai. Ventiliacijos vamzdis įlūžo nuo jo svorio, ir pitonas iškrito.

Policija informavo, kad incidento kaltininku tapo hieroglifinis pitonas (Python sebae), o šios rūšies gyvatės yra stambiausios iš paplitusių Afrikoje. Šie ropliai nenuodingi, tačiau itin stiprūs ir pajėgūs pasmaugti gana stambius gyvūnus, tokius kaip antilopės.

REKLAMA

Atvejų, kad laisvėje gyvenantys pitonai būtų nužudę žmogų, beveik nežinoma, tačiau šios gyvatės laikomos pavojingomis.

Kaip praneša Kanados žiniasklaida, su incidentu Kambeltone susijęs pitonas buvo keturių ilgio ir svėrė apie 45 kilogramus.

Gyvūnų parduotuvės savininkas Jeanas Claude'as Savoie, kurio sūnus pasikvietė minėtus brolius pernakvoti jų bute, nurodė radęs berniukų kūnus pirmadienio rytą, o gyvatė gulėjo prie ventiliacijos vamzdžio.

„Negaliu patikėti, kad tai tikrai įvyko“, – sakė jis.

Vyras teigė, kad tie berniukai buvo jo geriausių draugų vaikai, kurie dažnai lankydavosi pas jo sūnų. J. Savoie sakė, kad pitonas, kurį jis augino bent 10 metų, buvo laikomas vienas savo terariume ir kad niekas kitas jo neprižiūrėjo.

REKLAMA

„Keista – mėginu suvokti, kas nutiko“, – sakė Ontarijuje įsikūrusio roplių zoologijos sodo „Reptilia“ direktorius Lee Parkeris.

Jis sakė televizijai CBC, kad pitonai smaugia tik grobį, kuriuo jie minta.

„Jų neapima žudymo karštligė ... Man tai atrodo nesuprantama“, – pridūrė L.Parkeris.

Ontarijuje įsikūrusio Indian Riverio roplių zoologijos sodo ekspertas Bry Loystas atkreipė dėmesį, kad berniukai keliomis valandomis anksčiau žaidė su kitais gyvūnais, todėl tikėtina, kad jų kvapas galėjo paskatinti pitoną pulti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Otavoje veikiančio roplių zoologijos sodo „Little Ray“ įkūrėjas ir vienas iš savininkų Paulis Goulet sakė, kad gyvatės žmogaus nelaiko grobiu, bet jeigu ant berniukų kūnų buvo išlikęs gyvūnų kvapas, tai galėtų paaiškinti šią neįprastą ataką.

„Jeigu gyvatė mato judantį gyvūną, skleidžiantį ir ožkos kvapą, kuo ji jį laiko? – Ožka, – aiškino P. Goulet. – Logiškas paaiškinimas, kaip tai galėjo nutikti – jog jie žaidė su ūkio gyvūnais, jie kvepėjo kaip grobis, ir gyvatė, kad ir kaip būtų liūdna, palaikė juos grobiu.“

REKLAMA

Aukų šeimos atstovas Dave'as Rose'as, kuris yra berniukų senelio brolis, sakė, kad vaikai kelios valandos prieš tą ataką žaidė su lamomis, ožkomis, arkliais ir katėmis.

Gyvačių ekspertas Johnas Kendrickas, turintis roplių parduotuvę Ontarijo mieste Hamiltone, sakė, kad iš paskelbtų pranešimų susidaro įspūdis, jog pitonas buvo laikomas ne visiškai sandariame terariume ir galėjo būti išgąsdintas.

Pasak jo, „labai neįprasta“, kad aukos buvo pasmaugtos, bet ekspertas pridūrė, kad hieroglifiniai pitonai agresyvesni už daugelį kitų.

REKLAMA

„Labai keista, kad jis iššliaužė ieškoti žmogaus. Jie mūsų nelaiko maistu“, – teigė J. Kendrickas.

Pitonai junta šilumą, o išgąsdinti gali apsivynioti apie kokį nors daiktą, aiškino jis.

„Tokio dydžio gyvatė galėjo tiesiog mėginti saugiai įsikibti, kad nenukristų; jo raumenys pakankamai stiprūs, kad sustabdytų kvėpavimą“, – pažymėjo J. Kendrickas.

Tikėtina, kad pitonas tiesiog mėgino įsikibti į berniukus, jeigu ant jų nukrito, spėliojo jis.

„Kai jie smaugia, bet kuri jų kūno dalis, kuri prisiliečia prie kažko judančio, apsivynios, – aiškino ekspertas. – Esu matęs gyvačių, vienu metu (smaugiančių) du grobius – vieną užpakaline, o kitą priekines kūno dalimi. Galėjo įvykti būtent toks incidentas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši nelaimė sulaukė didelio atgarsio tik 7 000 gyventojų turinčiame Kampbeltone, esančiame prie Šalero įlankos Naujojo Bransviko provincijos šiaurėje.

Miestelio vicemeras Ianas Comeau sakė sielvartaujantis dėl šio nelaimingo atsitikimo ir pažymėjo, kad tarp gyventojų buvo jaučiamas nepritarimas miestelyje veikiančiai egzotinių gyvūnų parduotuvei.

Jis pažadėjo, kad miestelio valdžia išleis potvarkį, kuris leis nedelsiant peržiūrėti tos parduotuvės saugumo sąlygas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų