REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pasaulinės animacijos šedevrai iš smėlio susibūrė Palangoje

Interviu su parodos autoriumi A. Petkumi

Po pasaulį kelerius metus klajojęs skulptorius Andrius Petkus nutarė atiduoti duoklę Lietuvai. Menininkas sukūrė įspūdingą smėlio skulptūrų parodą, kurioje lankytojai galės pamatyti visiems puikiai žinomus personažus iš įvairiuose pasaulio kraštuose kurtų animacinių filmų.

Po pasaulį kelerius metus klajojęs skulptorius Andrius Petkus nutarė atiduoti duoklę Lietuvai. Menininkas sukūrė įspūdingą smėlio skulptūrų parodą, kurioje lankytojai galės pamatyti visiems puikiai žinomus personažus iš įvairiuose pasaulio kraštuose kurtų animacinių filmų.

REKLAMA

Apie lovoje kiurksantį Homerį Simpsoną su alaus skardine rankoje, žaliąjį žmogėdrą Šreką ir jo šeimą bei kitas animacinių personažų skulptūras, jų gimimo istorijas pasakoja parodos autorius A. Petkus.

- Kaip kilo mintis surengti smėlio skulptūrų parodą?balsas.lt paklausė A. Petkaus.

- Tokia paroda po stogu Lietuvoje organizuojama pirmą kartą. Jau septynerius metus dirbu su smėliu, daug keliavau po pasaulį. Todėl pastaraisiais metais pradėjau galvoti, kad reikia kažką padaryti ir Lietuvoje. Brandinau tą mintį ir pagaliau galime išvysti rezultatą.

- Kaip pasaulyje buvo priimamos tokios parodos?

- Kitose šalyse sulaukiau didelio populiarumo. Todėl keista, kad pas mus, Lietuvoje, žmonės yra gana apatiški. Ledo ir smėlio skulptūros nėra tokios populiarios. Nors Latvijoje tokios parodos vyksta gal 7–8 metus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai gal per daug rimti, klasikiniai. Jiems labiau rūpi sportas, teatras ir kiti įprasti renginiai, o naujovių yra vengiama ir jos atmetamos.

- Papasakokite plačiau apie šią savo parodą?

- Šios parodos tema – pasaulinė animacija. Buvo sukurtos tiek JAV, tiek Rusijos, tiek kitų šalių animacinių herojų skulptūros.

REKLAMA

- Kiek užtrunka padaryti tokią vieną skulptūrą?

- Vidutiniškai ties viena skulptūra tenka padirbėti vieną–dvi dienas. Bet toks tempas įmanomas tik tada, kai esi įgudęs. Visoms parodos skulptūroms buvo panaudota apie 100 tonų smėlio. Nors pasižiūrėjus atrodytų, kur tiek galėtų tilpti, bet taip yra. Smėlis yra presuojamas formose.

Smėlio skulptūros, priešingai nei ledo, yra daromos principu nuo viršaus į apačią. Viskas atliekama tam tikrais etapais. Didžiausia bėda ta, kad padaręs klaidą ir ją pastebėjęs per vėlai – gali sugadinti visą skulptūrą. Viską reikia apskaičiuoti tiksliai. Jeigu pabaigei vieną sluoksnį ir perėjai prie kito, tai sugrįžti prie ankstesnio nebeturi galimybės. Tada skulptūra gali tiesiog sugriūti.

REKLAMA
REKLAMA

- Prisiminkite pirmąsias skulptūras. Ar dažnai tekdavo viską pradėti iš naujo?

- Pirmoji skulptūra, kuri buvo demonstruojama parodoje, šios pabaigoje tiesiog sugriuvo. Buvome blogai suspaudę smėlį. Arba kažką padarėme ne taip. Skulptūra tiesiog nuslinko iš apačios.

Bet iš esmės stengiuosi viską tiksliai paskaičiuoti. Tačiau iš praktikos galiu pasakyti, kad nuolat vyksta apsiskaičiavimas, to neišvengsi. Tiek savo, tiek kolegų darbuose matau tas klaidas, kurias, nesant galimybei grįžti atgal, buvo bandoma užglaistyti.

- Kaip galima įvertinti, kokia yra smėlio skulptūros kaina?

- Dažnai žmonės mato tik smėlį arba tik ledą. Bet yra nematoma pusė. Pavyzdžiui, smėlio atvežimas. Transportas kainuoja itin daug. Pats smėlio suspaudimo procesas kainuoja itin daug. Arba su ledu, visiems atrodo, kad tas nieko nekainuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jeigu tu pjauni ledo kubą iš ežero. Turi ten nuvažiuoti, būti nusisamdęs specialią įrangą, kuri padėtų daug sveriantį ledo luitą ištraukti ir pervežti į vietą. Net neįsivaizduojate, kiek tas kainuoja. Juk reikia specialių įrankių.

- Kuri skulptūra iš šios parodos jums yra arčiausiai prie širdies?

- Menininkui visi kūriniai yra tarsi vaikai, kurie yra labai mieli. Kiekviena skulptūra yra kažkuo įdomi, ypatinga nes joje įdėta daug širdies.

- Kiek ilgai šios skulptūros gali išstovėti ir nesugriūti?

- Šios skulptūros laikomos viduje. Jos taip galėtų stovėti metų metus. Jeigu gamybos proceso metu niekas nesugriuvo, tai reiškia, kad laikysis tikrai ilgai. Smėlyje esantis molis sukabina skulptūrą ir padaro ją tvirtą bei ilgalaikę.

REKLAMA

- Kada prasidėjo paroda ir kiek laiko ji tęsis?

- Paroda startavo prieš mėnesį. Planuojame, kad ji veiks mažiausiai iki Kalėdų. Nors neatmetame galimybės, kad ją pratęsiame ir 2014-aisiais. Tokiu atveju, būtume išskirtiniai Europoje. Būtų įdomu, nes žiemą planuotume pastatyti ledo skulptūrų tarpuose. Būtų gražus susižaidimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų