REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trijų vaikų šeima – įstatymo pinklėse

Už motinystę – tik 700 litų

Panevėžio darbo biržos vadovą Viktorą Trofimovą „išmaudė“ įstatymų leidėjai. Vos poros mėnesių trečiąją atžalą sūpuojantis politikas apstulbo sužinojęs, kad žmona už vaiko auginimą iš valstybės tegaus 700 Lt, tai yra perpus mažiau, nei „Sodra“ jiems buvo apskaičiavusi prieš devynis mėnesius. Ar į įstatymų pinkles patekęs politikas išdrįs bylinėtis su valstybe, domėjosi Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ.

REKLAMA
REKLAMA

Motinystė neverta nė minimumo

Panevėžio darbo biržos vadovą Viktorą Trofimovą „išmaudė“ įstatymų leidėjai.

Vos poros mėnesių trečiąją atžalą sūpuojantis politikas apstulbo ir pasipiktino, kai prieš porą dienų su žmona prisijungę prie „Sodros“ duomenų bazės sužinojo, kad pirmus vaiko auginimo metus tegaus 700 Lt. Tai yra perpus mažiau, nei „Sodra“ jiems buvo apskaičiavusi maždaug prieš devynis mėnesius.

REKLAMA

„Valstybė vaiko auginimą įkainojo mažiau nei minimalus darbo užmokestis. Tai yra absurdas“, – pasipiktino tėtis.

Kiek valstybė parems daugiavaikę jauną šeimą, Trofimovai ėmėsi domėtis vos žmonai pastojus.

Pasak V. Trofimovo, tąkart juos konsultavusi „Sodros“ specialistė patikino, kad mama galės pati pasirinkti laikotarpį, pagal kurio pajamas bus apskaičiuojama vaiko auginimo išmoka. Valstybinėje įstaigoje dirbanti moteris pasirinko laikotarpį iki krizės, kai jos uždarbis buvo gerokai didesnis nei prieš pastojant. Tokia skaičiavimo metodika šeimai turėjo užtikrinti apie 1500 Lt valstybės paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkiau nei pensininkams

V. Trofimovas teigia pasitikėjęs, kad tuomet, kai šeima bus labiausiai socialiai pažeidžiama, valstybė užtikrins bent minimaliai pragyventi būtinas pajamas. Kai gimė dabar jau 14-os ir 7-erių metų dukros, panevėžiečio teigimu, „Sodra“ nemalonių pokštų nebuvo iškrėtusi.

Dabar sužinojęs apie daugiau nei perpus sumažintą išmoką V. Trofimovas kreipėsi į „Sodrą“. Jam buvo paaiškinta, kad pateko į įstatymų pinkles – tėvams per kišenę kirto liepos 1-ąją įsigalioję teisės aktų pakeitimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Trofimovo, netgi jo kaimynas pensininkas tebedirba, nes per gyvenimą susikūręs buitį ir pastatęs ant kojų vaikus vis tiek neįstengia išsiversti iš 600 Lt senatvės pensijos. Tėčio nuomone, juo labiau neteisinga, kad iš tiek verčiamos išgyventi jaunos šeimos, kurioms reikia pasirūpinti ne tik mažo žmogučio komfortu, bet ir sukaupti lėšų jo ateičiai.

„Auginant du vaikus ir laukiantis trečiojo planuoti pajamas būtina. Natūralu, kad ir mums tai svarbu. Žinoma, mano pajamos didesnės nei vidutinis atlyginimas Lietuvoje ir be valstybės paramos pakankamai vaikus aprūpintume, bet šokiruoja valstybės požiūris į šeimas“, – „Sekundei“ pasakojo tėtis.

REKLAMA

Į gimdyklą – su laikraščiu

Nuoskaudą jis jaučia ir dėl tėvystės atostogų išmokos, gautos ne išeinant atostogauti, o grįžus į darbą. V. Trofimovas pripažįsta, kad dėl to jo šeimai pirmąjį mažylio gyvenimo mėnesį teko lįsti ir į skolas.

Tačiau labiausiai jį nustebino, kad žmonai pritaikyti įstatymo pakeitimai, įsigalioję po gimdymo praėjus maždaug porai savaičių.

„Jei valstybė nori stabilumo, įstatymai neturėtų keistis bent dešimt metų. Šeimos savo finansines galimybes turėtų žinoti dar planuodamos kūdikį, o dabar jos negali būti garantuotos, kad įstatymų pakeitimai nebus pritaikyti atgaline data. Ko gero, kiekviena jauna moteris, būsima ir esama mama, turėtų prenumeruoti „Valstybės žinias“ ir turbūt net gimdymo dieną pasiskaityti, ar nepasikeitė įstatymai“, – ironizavo V. Trofimovas.

REKLAMA

Tarybos narys neslepia, jog labai norėtų paduoti į teismą ne valstybę, o Seimo narius, balsavusius už nelogišką įstatymą.

„Ne valstybė kalta, kad kažkurie Seimo nariai „neapsižiūrėjo“, – teigia tėtis.

Jis prognozuoja, kad tokia politika atsigręš prieš pačią valstybę – dirbanti ir mokesčius mokanti visuomenės dalis susitrauks iki kritinės ribos.

Per pastaruosius penkerius metus vien Panevėžyje gyventojų sumažėjo daugiau nei 9000. Daugiausia, per 14 proc., mažėjo vaikų iki 15-os metų. Tuo metu pensinio amžiaus panevėžiečių padaugėjo 4,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mamoms rinktis nebeleidžia

„Sodros“ Panevėžio skyriaus direktoriaus pavaduotoja Irena Lebiodienė patvirtino, kad išmoka pagimdžiusiai mamai drastiškai sumažėjo dėl jai bebūnant nėštumo atostogose priimtų įstatymo pataisų.

„Mes net patys nežinojome, kad įstatymas bus pakeistas“, – teigė I. Lebiodienė.

Anksčiau galiojusiame buvo numatyta galimybė mamai pasirinkti laikotarpį, pagal kurį būtų apskaičiuota motinystės išmoka.

„Galima buvo skaičiuoti pagal uždarbį, gautą už daug ankstesnį laikotarpį, pagal kurį buvo apskaičiuota pašalpa už anksčiau gimusį vaiką. Kai kurios mamos pageidaudavo skaičiuoti pagal net prieš dešimtmetį gautą uždarbį“, – teigė I. Lebiodienė.

REKLAMA

Tačiau geri laikai ne pirmą kūdikį gimdančioms mamoms baigėsi gegužę Seimui priėmus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas.

Naujasis įstatymas numato, kad iš ankstesnio vaiko pajamų pašalpa skaičiuojama tik tada, jei per pastaruosius 12-a mėnesių moteris buvo jo nėštumo, gimdymo ar motinystės atostogose. Jei ką tik gimusį kūdikį ir vyresnį vaiką skiria daugiau nei metai, motinai vaiko auginimo išmoka apskaičiuojama iš pastarųjų 12-os mėnesių uždarbio.

*****

Komentaras: Įstatymų leidėjai neapsižiūrėjo

Rimantas Dagys

Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas

Manyčiau, kad įstatymas iš tiesų iki galo neišdiskutuotas ir prie pataisų reikėtų sugrįžti. Juo labiau kad nėra tiek daug mamyčių, patekusių į tokią situaciją.

REKLAMA

Logiška, kad įstatymas turėtų būti taikomas ne jam įsigaliojant jau besilaukusioms mamoms, o pastojusiosioms po įsigaliojimo. Šiuo atveju, manau, neapsižiūrėta ir prie to Seimas turėtų sugrįžti.

*****

Komentaras: Valstybei apsimoka bylinėtis

Rasa Paulavičienė

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio valdybos narė

Dėl liepos 1-ąją įsigaliojusių Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisų dar nesulaukėme skundų. Tačiau matome, kad panevėžiečių šeimos lūkesčiai pažeisti. Jie turi teisinį precedentą kreiptis į teismą ir siekti prisiteisti kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, dirbantys tėvai neturi nei laiko, nei pinigų advokatams, kad galėtų kovoti su valstybe.

O šioji su vaikus auginančiomis šeimomis elgiasi drastiškai ir kategoriškai. Dirbantys tėvai nebalsuoja rinkimuose, todėl politikams neįdomūs, priešingai nei senoliai, sudarantys didžiausią rinkėjų dalį. Šeimų su vaikais interesai apginami tik krauju ir stulbinančiais įvykiais.

Valstybės biudžetas nuolat dėliojamas taip, kad šeimos politika orientuojama tik į socialiai remtinuosius. O dirbantys tėvai įdomūs tol, kol moka mokesčius.

Politikai mums netgi atvirai yra pasakę, kad labiau apsimoka su mumis teistis nei tenkinti šeimų interesus: iš 40 tūkst. apgautųjų į teismą kreipsis gal vos 10 proc. ir net joms pralošusi valstybė sutaupytų.

*****

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų