REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kūdikiai savo miego įpročius paprastai įtvirtina per pirmuosius keletą mėnesių, taigi jeigu pamatėte, kad kūdikis daug miega pirmaisiais metais, tikriausiai taip bus ir antraisiais.

REKLAMA
REKLAMA

Kažkuriuo metu einant pirmiesiems 12 mėnesių jis jau išmiegos visą naktį (nors kai kuriems kūdikiams tas metas ateina vėliau), o kai tik pradės ropinėti, per dieną sunaudos tiek daug energijos, kad gali nepertraukiamai miegoti dešimt ar vienuolika valandų.

REKLAMA

Tačiau kūdikis, nors ir norėdamas miego, gali neužmigti, nes trokšta pabūti su jumis. Jis gali verkšlenti ar rėkti, karščiuotis, nerimauti - ir galų gale bus toks įsitempęs ir nelaimingas, kad užmigdyti jį bus neįmanoma. Jeigu kūdikis glaudžiasi prie jūsų, yra neramus ir jaučiasi nesaugiai, geriausia pagalba jam esate jūs.

Pabūkite su vaiku, priglauskite, pasupkite, padainuokite jam, nuraminkite, panešiokite, kol pajus, kad nesirengiate jo palikti, ir jų nuramins jūsų artumas. Tai gali užtrukti pusvalandį, tačiau paprastai kūdikis ant rankų užmiega per dešimt ar penkiolika minučių, paskui jį paguldykite atgal į lovelę.

REKLAMA
REKLAMA

 

Budrūs kūdikiai

Kai kuriems kūdikiams užtenka labai mažai miego. Budrūs kūdikiai, kaip jie vadinami, paprastai būna gabūs, smalsūs, sumanūs ir labai prieraišūs. Jie greitai supranta, kad esate šalia kiaurą parą ir kad gali atkreipti jūsų dėmesį verkdami ar jus kviesdami.

Tvirtai tikima, kad joks kūdikio verksmas negali būti paliktas be dėmesio. Kūdikis, kuris paliekamas verkti vienas, greitai supranta, kad suaugusieji neatsiliepia į jo pagalbos ir meilės šauksmą. Jis nustos prašyti dėmesio ir gali tapti atsiskyręs ir užsisklendęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stenkitės nenusiminti, jeigu jūsų kūdikis būdrauja; jis ugdo savo draugiškumą ir sumanumą, nes visą laiką mokosi, ir pamatysite, kad vėliau jis turės daug draugų. Jeigu vaikas nubunda dar jums nenuėjus miegoti, panešiokite jį nešyklėje ar įstatykite į šokliuką, kad pats labiau nuvargtų.

 

Sprendimas

Būdraujančiam kūdikiui reikia daugiau pramogų, todėl kai tik gali atsisėsti, palikite jam lovelėje mėgstamų minkštų žaislų ar minkštų knygučių. Prie lovelės šono pastatykite veidrodį, kad jis galėtų pasižiūrėti ir pasikalbėti su savimi. Taip pat gana ilgam laikui jūsų kūdikio dėmesį patrauks virš lovos pakabintas garsą skleidžiantis žaisliukas.

REKLAMA

Jeigu jūsų kūdikis tik verkšlena, iš karto nesikelkite, nes galbūt jis vėl užmigs be jokio raminimo. Tačiau jeigu verkšlenimas virsta tikru verksmu, turite eiti pasižiūrėti.

Iš pradžių pabandykite švelniai pakalbinti glostydami nugarytę. Jeigu nepadeda, reikia kūdikį iškelti ir nuraminti, o paskui vėl paguldyti atgal į lovytę ir išeiti iš kambario. Jeigu kūdikis vis dar verkia, galite grįžti kas penkias minutes jo nuraminti. Tuomet bandykite raminti kūdikio neiškeldami - pasupkite lovelę ar pakalbėkite su juo.

 

Ruošimasis miegui

Kai kūdikis paauga, jam reikia skirti daugiau dėmesio rengiantis miegoti ir galbūt tai virs tam tikru padedančiu užmigti ritualu, pavyzdžiui, tai gali būti pasaka, daina ar koks nors ramus žaidimas. Darykite tai, kas padeda kūdikiui nurimti, atsipalaiduoti ir laimingam užmigti.

REKLAMA

Jeigu nėra būtina, nebarkite už smulkius nusižengimus - juk nenorite, kad vaikas užmigtų ašarotas ir nusiminęs. Visada buvo manyta, kad valandą prieš miegą reikia praleisti su vaikais kuo smagiau ir maloniau, kad vaikai eitų miegoti ramūs ir saugūs.

Kiekvienas vaikas turi įprasti miegoti savo lovelėje ir nuo pat ankstyvo amžiaus jis turi mokytis pats nusiraminti. Tačiau vyresnis vaikas kartais gali labai norėti miegoti su jumis. Vos tik jis užmigs, turite jį pernešti į jo lovelę - tuomet vaikas nesijaus vienišas, nelaimingas ir nešauks jūsų, o jausis smagiai, ramiai ir tikriausiai išmiegos visą naktį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūsų vaikas gali prisirišti prie tam tikrų daiktų: lėlės, mažos nosinaitės, seno apkloto skiautės. Rengimosi miegoti dalimi gali tapti tokie įpročiai kaip supimas, nykščio čiulpimas, plaukų sukimas. Nė vienas iš šių miego meto ritualų nėra blogas.

Pasitelkdamas šiuos padedančius užmigti įpročius jūsų kūdikis atskleidžia savo vidines jėgas ir ima labiau savimi pasitikėti.

Šis tekstas yra paremtas išsamiausia knyga apie vaikus “Viskas apie vaiko priežiūrą”, kurią parašė garsi daktarė, Miriam Soppard. Ši knyga išleista ir Lietuvoje, tuo pasirūpino “Alma Littera” leidykla.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų