REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pažeidimų krūva, bet nėra ką bausti?

Arit­me­ti­nė­se klai­do­se – mi­li­jo­nai li­tų

Rūta JANKUVIENĖ Šiaulių miesto taryba vakar patvirtino ataskaitas, kaip pernai naudotos Savivaldybės biudžeto lėšos, valdytas turtas. Auditas nustatė daugybę pažeidimų: nuo aritmetinių klaidų iki galimo piktnaudžiavimo. Pirmą kartą Savivaldybės audito ataskaita keliaus ir į Valstybės kontrolę, ir į Seimą.

Pernykščio sniego girgždesys

Tarybai pirmą kartą teiktas konsoliduotųjų ataskaitų rinkinys, o prie jo – kontrolės ir audito išvados dėl biudžeto lėšų, turto valdymo ir naudojimo teisėtumo. Audito ataskaita keliaus į Valstybės kontrolę ir į Seimą kaip sudėtinė pirmą kartą savivaldybėse ir valstybėje atliekamo nacionalinio biudžeto audito dalis.

Į audito ataskaitą gilinosi tik Kontrolės komitetas ir atskiri politikai.

Per Tarybos posėdį ataskaitos vadintos ir „pernykščiu sniegu“, ir „skaičių kratiniu“. Įvardyti pozityvūs pokyčiai: Savivaldybės turtas padidėjo nuo 159 milijonų iki 173 milijonų litų (galbūt dėl skirtingų vertinimo būdų), o skolos sumažėjo nuo 130 milijonų iki 113 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitose – 97 biudžetinių įstaigų, 7 viešųjų įstaigų finansinės veiklos ir turto naudojimo, pernai metų biudžeto vykdymo situacija.

Galutinė išvada – valdoma, naudojama, disponuojama patenkinamai.

Aritmetinėse klaidose – milijonai litų

Kontrolės komitete, kuris audito ataskaitą svarstė prieš pat Tarybos posėdį, aštriai diskutuota dėl nustatytų pažeidimų.

REKLAMA

Finansinis turtas apskaitytas blogai – padidintas 12 milijonų litų.

Devyni milijonai litų rinkliavos už atliekas pervedama Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui, nepaskirstant, kam gali būti naudojamos lėšos.

Neapskaitytos arba neteisingai apskaitytos Savivaldybės investicijos į kontroliuojamus ir asocijuotus subjektus, viešąsias įstaigas. Reorganizuojant įstaigas turtas pirma nurašytas, paskui perduotas.

Skyrių vedėjai politikams aiškino: finansinis turtas padidintas dėl aritmetinės klaidos – jau ištaisyta, įstaigos teikė informaciją, o patikrinti nėra pajėgų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių kraštas“ jau ne kartą rašė, kad biudžetinėse įstaigose pažeidimų daugybė: nuo maisto produktų neteisėto nurašymo iki darbo užmokesčio, išeitinių kompensacijų, atostoginių apskaitos klaidų.

Kliūva viešieji pirkimai

Perkant gatvių tvarkymo paslaugą Andrius Androsovas, Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas, nenusišalino, nors jo sutuoktinė dirba įmonėje, kuri dalyvavo konkurse.

Konkurso laimėtoju paskelbtas didžiausią kainą pasiūlęs dalyvis, o kitų pasiūlymai atmesti. Laimėtojo automobilių keliamoji galia neatitiko konkurso reikalavimų, bet automobiliai perregistruoti, kad galia atitiktų reikalavimus.

„Prašėme patikslinti, jie „nuginklavo“ automobilius ir įregistravo pagal bazinę galią“, – aiškino Arūnas Adomaitis, Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketverius metus Savivaldybėje nebaigiamas atliekų vežėjų paslaugos viešojo pirkimo konkursas.

Tikinta, jog įstatymas palankesnis paslaugos teikėjams nei jos užsakovui. Pretenzijos teikiamos, jas reikia nagrinėti, konkursą stabdyti. 22 paklausimai, 8 pretenzijos, o iš jų tik 3 buvusios pagrįstos.

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius aiškino, jog vėl konkursą stabdo, nes keičiasi rinkliavos skaičiavimo metodika.

Dėl pastarojo konkurso Kontrolės komiteto pirmininkas Vytautas Juškus grasino kreiptis į prokuratūrą.

„Parodysime tik savo neįgalumą, – prieštaravo komiteto narys Jonas Bartkus. – Geriau patys išsiaiškinkime kaltus valdininkus.“

REKLAMA

„Vis tiek eisite į prokuratūrą, – sakė V. Juškus, kai jo siūlymas buvo atmestas balsavimu. – Esu ir Antikorupcinės komisijos narys, pasinaudosiu ta teise.“

Skaičių nepakeisi

V. Juškus siūlė nepritarti ataskaitoms: „Šiurkščiausi pažeidimai, o viskas gerai?“

Tačiau buvo įtikintas, jog „skaičiai vis tiek nepasikeis“. Esą klaidas lemia žmogiškasis faktorius, apskaitininkams dėl naujovių reikia mokytis ne dieną, o mėnesius.

“ O vogti moka nuo pirmos darbo dienos, – priminė V. Juškus lopšelio- darželio „Bangelė“ buhalterės, galėjusios pasisavinti 150 tūkstančių litų, pavyzdį.

Kontrolės komitetas nurodė Savivaldybės administracijai jau rugsėjį teikti sprendimo projektą dėl biudžetinių įstaigų apskaitos centralizavimo.

Apskaitos skyriaus darbuotojų kompetenciją rekomenduota įvertinti neeilinėje atestacijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų