REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Rudeninė dovana vilniečiams – Bernardinų sodas

Kvietė vilniečius melstis už taiką Sirijoje

Nuo šiandien vilniečiai ir sostinės svečiai gali mėgautis dar viena jaukia vieta poilsiui ir pramogoms miesto centre – po daugiau nei metus vykusios restauracijos vartus atvėrė gražiausias sostinės parkasBernardinų sodas.

REKLAMA
REKLAMA

Iškilmingoje parko atidarymo ceremonijoje dalyvavo sostinės meras Artūras Zuokas, kuris gana ankstų sekmadienio rytą į naująjį parką besirenkančius vilniečius ragino nesijausti kaip kosminėje stotyje t.y. būti punktualiai įsitempusiems, o atsipalaiduoti ir mėgautis išskirtinai gražia diena.

REKLAMA

Mero teigimu, vykdant parko atkūrimo projektą buvo iškilę nemažai sunkumų: „Būta daug diskusijų dėl medžių kirtimo, pats sakiau, kad jūs (projekto rengėjai – aut. past.) esate medkirčiai, bet iš tiesų kai kurie darbai buvo būtini. Sunkumų turėjo ir darbus atlikusi bendrovė, mat čia neatvažiuosi su traktoriumi, čia dirbti reikia daug žinių ir meilės“, - kalbėjo meras ir pridūrė, kad parko atnaujinimui vien iš ES paramos lėšų buvo gauta dešimt milijonų litų. Anot mero, ši pagalba labai svarbi, bet tai nėra pakankama suma parko atnaujinimui.

REKLAMA
REKLAMA

Naujai atgijusiame ir atgavusiame savo istorinį pavadinimą – naudojamą nuo XV a. pabaigos iki pat Antrojo pasaulinio karo – parke sukurta autentiška XIX a. aplinka.

Anksčiau ketinta parką atidaryti vasarą, bet šiuos planus teko pakoreguoti dėl netikėtų archeologinių radinių ir techninių problemų. Devynių hektarų teritoriją užimantis Bernardinų sodas yra pačiame Vilniaus senamiesčio branduolyje, šalia Neries ir Vilnios upių slėnių sankirtos, Gedimino pilies ir kalnų parko kalvyno papėdėje.

Bernardinų sode per rekonstrukciją archeologų rasti XVI-XVII amžiaus statiniai atskleidžia, kad Vilnius tuo metu buvo didesnis nei manyta iki šiol. Rastieji pastatymai konservuoti ir užkasti. Nuo XV amžiaus pabaigos iki Antrojo pasaulinio karo parkas buvo vadinamas Bernardinų sodu, vėliau – Sereikiškių parku.

Bernardinų sodo darbo laikas 7 – 22 val.

Parko atidarymo ceremonijoje dalyvę bernardinų dvasininkai parko atidarymo ceremonijos metu kvietė vilniečius sukalbėti maldą už taiką pasaulyje ir priminė, kad šiuo metu ir Šventasis tėvas popiežius Pranciškus kviečia melstis už taiką Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų