REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kalvariją šiurpinę nusikaltėliai nuteisti po 7 metų

Buvo kaltinami šeši vyrai, dabar nuteisti du iš jų, kiti du iš teismo salės išėjo triumfuodami, o kitų dviejų teismo verdiktas dar laukia. Taip baigėsi prieš 7 metus Kalvarijos ir jos apylinkių gyventojus šiurpinusios nusikaltėlių gaujos teismas.

Amžiaus byla

Kauno apygardos teismas išnagrinėjo didelės apimties baudžiamąją bylą, kurią Kalvarijos policininkai, rinkę įrodymus ir kitą medžiagą, vadino amžiaus byla. Mat nusikaltimai, dėl kurių buvo apkaltinti šeši Kalvarijos ir Marijampolės gyventojai, buvo įvykdyti dar 2006 - 2007 metais, o teismo nuosprendis paskelbtas tik dabar, praėjus 7 metams.

Iš pradžių ilgokai truko ikiteisminis tyrimas, reikėjo „surankioti“ visus įtariamuosius, apklausti daugybę liudytojų, kurių ne visi buvo linkę būti atviri, nes irgi buvo „nešvarūs“ – užsiėmė kontrabandinių cigarečių prekyba, kuri iki šiol yra populiari Lietuvos ir Lenkijos pasienio miestelyje. Vėliau laiką iki teismo nuosprendžio vilkino įvairūs kaltinamųjų skundai, nauji jų teistumai, byla buvo grąžinta iš teismo atgal į policiją, kad būtų papildyta, paskui vėl būta naujų skundų dėl suėmimo sankcijų ir kitokių. Be to, ši byla Kauno apygardos teisme buvo nagrinėjama tris kartus, nes dėl įvairių priežasčių buvo keičiama teismo sudėtis. Štai vienu metu bylą nagrinėjo ir vadinamojo Garliavos skandalo išgarsintas teisėjas Jonas Furmanavičius, bet jau buvo belikę tik paskelbti nuosprendį, kai šis teisėjas 2009-ųjų spalį buvo nušautas Kaune, prie savo namų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimų „puokštė“

Šioje byloje dėl sukčiavimo, turto prievartavimo, neteisėto disponavimo narkotikais, ginklais ir kontrabandinėmis prekėmis, dėl plėšimo, grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą, taip pat dėl žmogaus terorizavimo buvo kaltinami vyrai, kuriuos Kalvarijos policininkai vadino nusikaltėlių gauja. Bene visus kaltinamuosius šie pareigūnai gerai pažįsta dar nuo jų paauglystės, nes visi teisti.

REKLAMA

Štai kalvarijietis Linas Galinis (31 m.), dviejų mažamečių sūnų tėvas, dabar teistas jau 8 kartus – už vagystes, plėšimus, pasipriešinimą policijos pareigūnams. Ne kartą sėdėjęs už grotų. „Amžiaus byloje“ jis buvo kaltinamas dėl 9 nusikalstamų veikų.

Jo bičiulis Rimvydas Dovidavičius (30 m.), anksčiau teistas 5 kartus, dabar buvo kaltinamas įvykdęs 3 nusikaltimus, tačiau tarp jų – itin griežtą bausmę prišaukiantis narkotikų platinimas. Šis marijampolietis ilgiausiai iš visų buvo suimtas iki teismo, tad už grotų sukūrė šeimą ir... įtraukė žmoną į naujas savo aferas.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu buvo teisiamas Jungėnų kaimo gyventojas Dalius Pranskevičius (28 m.), kaltintas dėl sukčiavimo, ir Trakiškių kaime (Marijampolės sav.) iki suėmimo gyvenęs Gintaras Cėpla (31 m.). Šis mažametį sūnų turintis vyras buvo kaltinamas dėl kontrabandinių cigarečių prekybos. Šiuo metu jis atlieka 9 metų laisvės atėmimo bausmę dėl pasikėsinimo nužudyti vieną kaunietį.

Dar du kaltinamieji, anksčiau teisti Kalvarijos gyventojai, teismo nuosprendžio neišgirdo. Žydrūnas Cibulskas (33 m.), laukdamas teismo nuosprendžio laisvėje, šių metų birželio pabaigoje įsipainiojo į merginos nužudymo istoriją ir kaipmat pasislėpė nuo teisėsaugininkų, o Vaidotas Zalieckas (32 m.), matyt, pabūgęs gresiančios bausmės, slapstytis pradėjo dar anksčiau. Vėliau jis buvo surastas, dabar yra suimtas, tad nuosprendį vadinamoje gaujos byloje turėtų išgirsti atskirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grasino pjauti kojas

Kaip nustatė teismas, keli gaujos nariai prekiaudavo kontrabandinėmis cigaretėmis. Apie juos tapo žinoma, kai kartą pirkėja, atidariusi už 1200 litų įsigytas popierines dėžes, jose rado ne cigaretes, o pjuvenas. Tada atlikus kratą pas L. Galinį, buvo aptikta dar daugiau kontrabandinių rūkalų ir ginklas – kastetas. Kitas ginklas – pistoletas – L. Galinio buvo panaudotas nuvykus pas vieną ūkininką, kai šį reikėję įbauginti.

Ne vienas žmogus nukentėjo, nes buvo įtrauktas į pinkles sukčiaujant. Apgavikai sugebėjo priversti arba apmulkinti nusižiūrėtus nukentėjusiuosius – šie savo vardu išsimokėtinai pirko įvairių prekių (televizorių, kompiuterį, skalbimo mašiną ir kt.), kurias iškart pasiimdavo sukčiai.

REKLAMA

Nusikaltėlius domino viskas, kas tik susiję su greitu praturtėjimu. Štai 2007-ųjų liepos 10-osios popietę keli gaujos vyrai važinėjosi automobiliu po Kalvariją. Jie, iš anksto susitarę, apgaule pasikvietė jauną vieno netolimo kaimo gyventoją Gytį E. į savo automobilį, sustojusį mašinų stovėjimo aikštelėje. Esą reikia pasikalbėti. Vaikinas įsėdo į mašiną.

Automobilyje, važiuodami užmiesčio keliu, užpuolikai gąsdino Gytį, grasino turimu peiliu nupjauti jam kojas, nuvežti į mišką ir sumušti, apsmūgiavo rankomis per veidą ir įsakmiai klausė, kur jo namuose padėti pinigai. Tada privertė Gytį paskambinti bičiuliui, kad jis skubiai paimtų iš Gyčio tėvo namų raktą ir atvežtų jam.

REKLAMA

Minėtas bičiulis tą raktą atvežė ir perdavė R. Dovidavičiui.

Vieni nusikaltėliai liko saugoti savo auką, o kiti išvažiavo į Gyčio namus ieškoti pinigų. Jų neradę ir sugrįžę atgal, grasindami sumušti, vertė Gytį paskambinti savo broliui ir pasiskolinti iš jo 25 000 litų. Brolis tiek pinigų neturėjo, tačiau 15 000 litų atvežė.

Cigaretės ir narkotikai

R. Dovidavičius pagrindinį vaidmenį atliko ir su bendrais nutaręs pasisavinti kitos aukos – netoli Marijampolės gyvenančio Tado Z. – pinigus. Pamelavus, kad Tadas galės pigiau įsigyti kontrabandinių cigarečių, 2007-ųjų liepos 24-osios naktį telefono skambučiu Tadas buvo iškviestas į netolimą autobusų stotelę, o ten jį užpuolė keli asmenys, kumščiu į veidą privertė sėstis į jų automobilį, užmetė ant galvos audeklą. R. Dovidavičius, grasindamas pistoletu, peiliu ir suduodamas keletą smūgių rankomis bei kojomis, privertė Tadą paskambinti savo draugui, kad jis atvežtų pinigų. Šitaip R. Dovidavičius pasisavino 32 000 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, R. Dovidavičius dar buvo kaltinamas 2007-ųjų rugpjūtį, kol buvo nesuimtas dėl jau padarytų nusikaltimų, neteisėtai įgijęs labai didelį kiekį – beveik 18 gramų - heroino, kurį iki 2007-ųjų rugpjūčio 23-iosios, kol įkliuvo, neteisėtai laikė savo motinos bute Kalvarijoje. Per kratą narkotikai buvo rasti po lova ir paimti. R. Dovidavičius aiškino, kad paketą buvo atėmęs iš kažkokių lenkų, nes manęs, jog tai – maisto papildai sportininkams. Tačiau tokia versija teismo neįtikino, tad kaltinamasis pareiškė prisipažįstąs dėl kvaišalų, bet tik dėl jų laikymo. O teismas nustatė, kad R. Dovidavičius heroiną laikė platinimo tikslu, nes atsirado liudytojų, kurie išdavė, kad iš šio vyro namų perimtos dozės būdavo pardavinėjamos Marijampolėje. Tai buvo patvirtinta ir telefoninių pokalbių išklotinėmis.

REKLAMA

Bausmės – tik dviem

Ir pagal visus kitus kaltinimus teisiamieji nebuvo linkę pripažinti savo kaltės – išsisukinėjo, kūrė įvairias istorijas, aiškino apie skolas, kurių nepripažino nukentėjusios šių reketininkų aukos, stebino naivumu. Štai dėl namuose aptikto kasteto apkaltintas L. Galinis, daug kartų teistas ir „zonoje“ gyvenęs vyras, geriau tik savo mažiems vaikams galėtų pasakyti nežinojęs, kad „už tokius suvenyrus“ baudžiama. Jis pasakojo, kad kastetą jam padovanojo keli „zonos“ draugai, kai jis 2004-aisiais išėjo į laisvę. Anot L. Galinio, Pravieniškių pataisos namų pareigūnai, tuokart matę kastetą, nieko jam nesakę, o štai Kalvarijos policininkai jau ne tik prikibę, bet ir apkaltinę...

REKLAMA

O visi apkaltinimai, kurie buvo įrodyti teisme (kai kurių nepavyko įrodyti), L. Galiniui, sukčiui, kontrabandininkui ir ginkluotam reketininkui, virto 5 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Dar griežčiau – 13 metų kalėti – nubaustas R. Dovidavičius, plėšikas ir narkotikų platintojas. Jis už grotų gyvena jau lygiai 6 metus, kai tik buvo suimtas dėl kvaišalų, tad apie pusę bausmės jau atlikęs.

Šeštą kartą teisiamųjų suole sėdėję D. Pranskevičius ir G. Cėpla šioje byloje sulaukė jiems labai palankaus verdikto. Pirmąjį nuo bausmės išgelbėjo senatis, nors jo kaltė dėl sukčiavimo buvo pripažinta, o antrasis išvis išteisintas, nes neįrodyta, kad jis kartu si kitais dalyvavo šios gaujos nusikaltimuose.

Be paskirtų bausmių, nuteistas L. Galinis dar įpareigotas atlyginti turtinę žalą 3 savo nusikaltimų aukoms – per 18 000 litų, o R. Dovidavičius – dviem – iš viso per 8000 litų.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų