REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytautas RUŠKYS

Akmenės rajono savivaldybėje mažėja gyventojų, daug skurstančių, bet vietos valdžia atnaujina savo bastioną. Vienas iš argumentų – kad valdininkų pastogė netaptų panaši į „bomžyną“. Į Savivaldybės administracijos keturių aukštų pastatą numatoma investuoti ir iš sutaupytų socialinių išmokų. Per septynis mėnesius sutaupyti 2 milijonai 158 tūkstančiai litų.

Ar krizė baigėsi?

Naujausias Akmenės rajono valdžios planas – už 2,3 milijono litų modernizuoti administracinį pastatą.

Apie 1,9 milijono litų numatoma finansuoti iš Akmenės rajono biudžeto. 0,4 milijono litų tikimasi iš valstybės biudžeto, tam parengė projektą.

Numatyta įrengti modernią patalpų vėdinimo sistemą. Tai kainuos bemaž 390 tūkstančių litų. Pastato išorės sienų apšiltinimas kainuos daugiau kaip 550 tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA

Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Daiva Tušienė Tarybos posėdyje teigė, kad projektui reikiamus pinigus Savivaldybė turės skolintis iš bankų. Opozicijos atstovas Antanas Lizdenis klausė: „Ar krizė baigėsi?“. Meras Vitalijus Mitrofanovas atsakė: „Gal geriau reikėtų klausti Premjero“.

REKLAMA

Prioritetai

Projekto rengėjai tikina, kad atnaujinus pastatą bus sumažintos šilumos energijos sąnaudos daugiau kaip už 100 tūkstančių litų per metus. Esą investuotos lėšos atsipirks per 13 – 15 metų.

Planuojama, kad administracijos pastatą statybininkai modernizuos ketverius metus. Prie pastato esančią Leopoldo Petravičiaus aikštę ketinama pradėti rekonstruoti pavasarį, o darbus baigti greičiau, nei bus sutvarkyta valdžios būstinė.

Opozicijos lyderė Jadvyga Dunauskaitė pripažino, kad savivaldybė mažėja, „žmonės bėga iš rajono“, todėl reikėtų skirti lėšų „jiems sugrąžinti, esamus išlaikyti“.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad yra daugybė neatliktų darbų, kuriems neskiriama finansavimo.

Karavanas jau pajudėjo

Nepaisant kritikos ir pasipiktinimo Savivaldybės pastate jau sublizgo naujos stiklo durys. Numatyta sumontuoti vadinamąją perėjimo kontrolės sistemą. Tam ir dar kelių kabinetų remonto darbams iš biudžeto paskirta daugiau kaip 100 tūkstančių litų.

Dar 200 tūkstančių litų skirta liftui įrengti . Motyvuota, kad neįgalieji galėtų patekti į valdininkų kabinetus.

„Šiaulių kraštas“ rajono neįgaliųjų organizacijose pasidomėjo, ar daug jų narių turi reikalų Savivaldybėje ir vyksta ten invalido vežimėliuose arba vaikštynėmis? Atsakyta: beveik niekas. O jei eina, tai į Socialinės paramos skyrių, kurio kabinetai yra pirmame aukšte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujojoje Akmenėje jau juokaujama, kad liftas labai pravers, kai iš pusrūsyje esančios kavinės į mero priimamąjį trečiajame aukšte teks gabenti valgių ir gėrimų.

Pinigai – ir iš socialinių išmokų krepšio

Savivaldybės administracijos pastate vykstantys remonto darbai ir numatytas lifto įrengimas yra iš pinigų, kurių savivaldybė nepanaudojo socialinėms išmokoms ir kompensacijoms.

Pernai jų susidarė 7 milijonai 355 tūkstančiai litų, šiemet per 7 mėnesius – 2 milijonai 158 tūkstančiai litų.

Dar pavasarį vykusiame Tarybos posėdyje rajono vicemerė J. Juškienė prašė kolegų būti sąžiningesniems, pertvarkant valdžios pastogę.

„Baisiausia, kad tam leidžiami socialinės paskirties pinigai“, – sakė J. Juškienė. Ji retoriškai klausė: kam prireikė tiek pertvarkymų administracijos pastate? Jos nuomone, tai – užgaida.

REKLAMA

Jau išsprendė visas problemas?

Akmenės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Apolinaro Niciaus tvirtinimu, visos pastatui renovuoti numatytos priemonės yra teisėtos.

„Lifto įrengimas būtinas pagal įstatymus, nes ten, kur teikiamos viešosios paslaugos, turi būti sudarytos sąlygos patekti neįgaliems žmonėms, – sakė A. Nicius. – Tad nėra jokios prabangos, o tik padiktuota gyvenimo būtinybė“.

Jo žodžiais, savivaldybėje dirbantiems žmonėms nėra tinkamų sąlygų: „Žiemą yra labai šalta, vasarą – labai karšta. O juk mūsų specialistai atlieka atsakingas pareigas – per metus reikia administruoti daugiau kaip 100 milijonų litų.“

REKLAMA

Jis priminė, kad pastate dirba ir kitų įstaigų specialistai – Mokesčių inspekcijos, Žemėtvarkos tarnybos ir kitų.

„Kai išsprendėme visų švietimo įstaigų klausimus, kai smarkiai pajudėjo į priekį daugiabučių namų atnaujinimas – atėjo laikas pasirūpinti valstybės tarnautojų geresnėmis darbo sąlygomis“, – sakė A. Nicius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų