REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Po 10 metų pertraukos Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė vėl finale. Europos čempionato pusfinalio rungtynėse penktadienį po įspūdingo spurto trečiame kėlinyje Jono Kazlausko auklėtiniai 77:62 įveikė kroatus ir nutraukė jų aštuonių iš eilės pergalių seriją šiame turnyre.

Po 10 metų pertraukos Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė vėl finale. Europos čempionato pusfinalio rungtynėse penktadienį po įspūdingo spurto trečiame kėlinyje Jono Kazlausko auklėtiniai 77:62 įveikė kroatus ir nutraukė jų aštuonių iš eilės pergalių seriją šiame turnyre.

REKLAMA

Lietuvos rinktinės varžovas finale (rugsėjo 22 dieną, sekmadienį, 22.00 val.) bus pusfinalio dvikovos Prancūzija – Ispanija nugalėtojas. Pastarojo mačo pralaimėjusioji rinktinė dėl trečios vietos žais su Kroatijos krepšininkais.

Karštas komentaras:

Jonas Valančiūnas: „Nusiteikinėti reikėjo. Svarbios rungtynės, šiek tiek jautėsi ir jaudulys. Trečiajame kėlinyje kas padėjo spurtuoti? Noras kovoti, kautis dėl medalių. Kokios varžovo laukiam? Nesvarbu. Vis tiek reikės laimėti. Buvo pykčio, norisi kiekvienas rungtynes sužaisti. Svarbiausia, kad komanda laimėjo.“

Robertas Javtokas: „Finale geriausia žaisti su stipriausiais. Manau, kad ir ispanai, ir prancūzai geros komandos. Mes padarėme viską. Kas ten ateis, to lauksime. Didžiausia įtampa buvo pradžioje – įsivažiuoti. Dabar visi šiek tiek atsiskleidė iš vidaus, yra atsipalaidavimas. Linas pradėjo numetinėti kamuolį kitiems ir tuomet atsiskleidė kiti žaidėjai.“

REKLAMA
REKLAMA

Rungtynių eiga

Kroatijos krepšininkai geriau tvarkėsi su jauduliu ir vienu žingsneliu buvo priekyje. Darjušo Lavrinovičiaus kelios klaidos iš eilės leido varžovams išsiveržti į priekį 7:10, tačiau tuomet iniciatyvos ėmėsi Linas Kleiza ir netrukus lietuviai jau pirmavo 17:12. Po 10 minučių L. Kleizos sąskaitoje buvo 12 taškų, o rezultatas – 24:19.

REKLAMA

L. Kleiza pratęsė savo įspūdingą šou dar penkiais taškais iš eilės ir skirtumas išaugo iki 9 – 29:20. Bėdos prasidėjo lyderiui sėdus pailsėti. Jono Valančiūno klaidos ir taiklūs Jasmino Repešos auklėtinių metimai leido pastariesiems spurtuoti 2:11, o rezultatas tapo lygus – 31:31. J. Valančiūnas išpirko savo kaltę puikiai gindamasis – trys blokuoti metimai. Lietuviai neleido perimti iniciatyvos ir įpusėjus rungtynėms pirmavo 40:37.

Po didžiosios pertraukos savo pasirodymą pradėjo Jonas Mačiulis. Ne tik sėkmingai uždengė B. Bogdanovičių, „vogė“ kamuolius iš varžovų rankų, bet ir varė į neviltį kroatų gynybą taikliais tritaškiais ir prasiveržimais. Po įspūdingo lietuvių spurto – 58:40. Šiame kėlinyje J. Kazlausko kariauna varžovams leido pelnyti tik 8 taškus. Likus žaisti 10 minučių – 61:45.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai nė neketino mažinti apsukų ir paskutinio kėlinio pradžioje jau pirmavo 20 taškų skirtumu – 69:49. Truputį atleidę gynybos gniaužtus mūsų šalies krepšininkai leido atsitokėti po nokdauno priešininkams – 70:56.

Lietuva: J. Mačiulis 23, L. Kleiza 22, M. Kalnietis 18, J. Valančiūnas 6, R. Javtokas 4.

Kroatija: B. Bogdanovic 15, K. Simon 9, L. Zoric 8.

Starto penketai

Lietuva: Darjušas Lavrinovičius, Linas Kleiza, Jonas Mačiulis, Renaldas Seibutis, Mantas Kalnietis.

Kroatija: Roko Leni Ukičius, Krunoslavas Simonas, Damiras Markota, Ante Tomičius, Bojanas Bogdanovičius.

Situacija prieš rungtynes

Lietuvos krepšininkai yra iškovoję keturis Senojo žemyno pirmenybių medalius – 1937, 1939 ir 2003 metais – auksą, 1995 metais sidabrą, 2007- bronzą. Tuo tarpu Kroatija paskutinį kartą medaliais pasidabino 1995 metais, kuomet pusfinalyje skaudžiai krito prieš lietuvius, o kovoje dėl trečiosios vietos parklupdė graikus. Kroatai yra tik kartą laimėję prieš lietuvius – 1999 metais grupės rungtynėse, o mūsiškiai pergalę šventė 7 kartus. Paskutinį kartą šios dvi komandos buvo susitikusios 2008 metų Pekino olimpinėse žaidynėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007 metų Europos krepšinio čempionate lietuviai ketvirtfinalyje 74:72 parklupdė Zorano Planiničiaus vedamus kroatus. Būtent du jo netaiklūs baudos metimai ir lėmė Lietuvos pergalę. Tose rungtynėse iš dabartinių krepšininkų taip pat žaidė Roko Ukičius, Damiras Markota, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza, Robertas Javtokas ir broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai.

Kroatijos krepšininkai į pusfinalį pateko tik po 18 metų pertraukos ir tikisi ne tik pakartoti savo pasiektą rezultatą – iškovoti bronzos medalius, tačiau ir kovoti finale.

Šiame čempionate kroatai iškovojo 8 pergales ir patyrė vieną pralaimėjimą, ispanams nusileisdami net 28 taškų skirtumu – 40:68.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų