REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Minios musulmonų maldininkų pirmadienį Muzdalifoje rengėsi Id al Adhos šventei po maldų dienos ant Arafato kalno, kur prašė Dievo užbaigti konfliktus ir kraujo liejimą.

Minios musulmonų maldininkų pirmadienį Muzdalifoje rengėsi Id al Adhos šventei po maldų dienos ant Arafato kalno, kur prašė Dievo užbaigti konfliktus ir kraujo liejimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikintieji praleido naktį Muzdalifoje, kur rinko akmenukus, kuriuos antradienį panaudos per simbolinį akmenų mėtymo į Šėtoną ritualą netoli Minos. Antradienis yra pirmoji Id al Adhos - Aukojimo šventės - diena.

REKLAMA

Dauguma šiemetinio hadžo - piligriminės kelionės į švenčiausias islamo vietas Saudo Arabijoje - dalyvių nuo Arafato kalno į Muzdalifą atėjo pėsčiomis. Kiti atvyko autobusais ir traukiniais, kai kurie - ant jų stogų.

Tūkstančiai saugumo pajėgų narių buvo atsiųsti organizuoti eismo į Muzdalifą, kuri atgyja tik per penkias hadžo dienas.

Anksčiau pirmadienį vyrai, moterys ir vaikai iš viso musulmoniško pasaulio per hadžo kulminaciją buvo užtvindę kelius į Arafatą ir skandavo "Labaik Allahum Labaik" ("Štai aš, pasirengęs Tau tarnauti").

REKLAMA
REKLAMA

Virš jų galvų skraidė sraigtasparniai, budėjo tūkstančiai Saudo Arabijos karių.

Daugelis maldininkų stovyklavo mažose spalvingose palapinėse ar po medžiais slėpėsi nuo maždaug 40 laipsnių pagal Celsijų kaitros. Buvo įrengti specialūs purkštuvai.

Per savo metinį pamokslą Saudo Arabijos aukščiausio rango dvasininkas šeichas Abdulazizas al Sheikhas (Abdulazizas Šeichas) ragino musulmonus vengti nesutarimų, chaoso ir sektantiškumo, bet tiesiai nekalbėjo apie Arabų pavasario išprovokuotą suirutę.

"Jūsų tauta jumis pasitiki. Jūs privalote ginti jos saugumą, stabilumą ir išteklius, - sakė jis. - Turėtumėte žinoti, kad į jus nusitaikęs jūsų priešas, ... kuris nori skleisti tarp jūsų chaosą ... Atėjo laikas stoti prieš tai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.al Sheikhas konkrečiai nekalbėjo apie kruviną karą Sirijoje, kur Saudo Arabijos remiami ir sunitų vadovaujami sukilėliai kariauja su alavitų - šiizmo atšakos - dominuojamu režimu, kuris yra glaudžiai susijęs su šiitišku Iranu ir "Hizbollah".

Dvasininkas tvirtino, jog islamas draudžia žudymą ir agresiją, ir sakė, kad "nėra išsigelbėjimo ar laimės musulmonų šaliai be religijos mokymo laikymosi".

Hadžo dalyvių šiemet yra daug mažiau nei pernai; tai nulėmė nuogąstavimai dėl viruso MERS ir plėtros darbai prie Didžiosios mečetės Mekoje. Nuo MERS visame pasaulyje jau mirė 60 žmonių, 51 iš jų - Saudo Arabijoje.

REKLAMA

Mekos provincijos gubernatorius ir centrinio hadžo komiteto pirmininkas princas Khaledas al Faisalas (Chalidas Faisalas) sakė, kad iš užsienio atvyko 1,38 mln. maldininkų, o pačios Saudo Arabijos tikintiesiems buvo išduota tik 117 tūkst. leidimų dalyvauti hadže.

Tai reiškia, kad Rijadui sumažinus kvotas šiemet hadžo dalyvių yra beveik 1,5 mln. - dvigubai mažiau nei 3,2 mln. praėjusiais metais.

Daug maldininkų sakė, kad meldžiasi už taiką musulmoniškose šalyse, kurios yra įklimpusios į tarpkonfesinę ir politinę nesantaiką.

"Visą dieną melsiu Dievo pagerinti musulmonų padėtį visame pasaulyje ir nutraukti konfliktus bei kraujo liejimą arabų šalyse", - sakė 61 metų pensininkas iš Alžyro Saeedas Dherari (Saidas Zeraris).

REKLAMA

"Tikiuosi, kad Dievas suteiks visiems musulmonams saugumą ir stabilumą", - sakė 75 metų Ahmadas Khaderas (Ahmadas Chaderas) iš Sirijos pietinės Daros provincijos, kur prasidėjo tos šalies sukilimas.

"Režimas yra tironiškas ir aš meldžiu Dievo padėti engiamiems žmonėms", - sakė jis, turėdamas omenyje Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vyriausybę.

Egiptietis Ahmadas Ali (Ahmadas Alis), kuris hadže dalyvauja pirmą kartą, meldėsi už taiką savo šalyje, kur šimtai žmonių žuvo per saugumo pajėgų ir nušalintojo islamiškų jėgų prezidento Mohamedo Mursi (Mohamedo Mursio) šalininkų susirėmimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Meldžiuosi už tai, kad Egiptas galėtų džiaugtis saugumu ir stabilumu, o žmonės pasiektų supratimą ir susitaikymą", - sakė jis.

Hadžas, kuris oficialiai baigsis penktadienį, yra vienas iš penkių islamo stulpų. Jį bent kartą gyvenime turi atlikti kiekvienas tai išgalintis ir pajėgiantis musulmonas.

Maldininkai hadžą pradėjo sekmadienį, iš šventojo Mekos miesto patraukdami į netoliese esančią Miną, kur dauguma jų praleido naktį sekdami pranašo Muhammado (Muhamado), kuris šiuos ritualus atliko prieš 14 amžių, pavyzdžiu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų