REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ 

Užsukus į Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato svetainę, kurioje skelbiama informacija apie policijos ieškomus asmenis, kyla nemažai klausimų. Plika akimi matyti, kad dauguma publikuojamų nuotraukų darytos prieš dešimt ar daugiau metų, o kartais pavyksta aptikti ir neseniai gatvėje matytų veidų. „Tauragės kurjeris“ policijos pareigūnų teiravosi, kam skelbti paiešką tų, kurių nė nereikia ieškoti, ir kokia prasmė ieškoti žmogaus, kuris gali būti neatpažįstamai pasikeitęs.

Apie tai, kad yra ieškomas, nežino

Į šiuos ir kitus klausimus mielai sutiko atsakyti Tauragės policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Aurimas Banys. Visų pirma, jis pabrėžia, kad tarp ieškomų asmenų nėra tokių, kurie būtų įtariami arba pripažinti kaltinamaisiais rezonansinėse bylose.

– Policijos internetinės svetainės paieškoje atsiduria ne tik kriminalistų ieškomi asmenys. Paieškoje galima rasti ir administracine tvarka nusižengusiųjų. Pavyzdžiui, daugiausiai ieškome vyrų, kurie neteikia savo vaikams išlaikymo. Todėl būna atvejų, kad vyras, išsiskyręs su savo vaikų motina ir išvykęs uždarbiauti į užsienį, nė nežino, jog policija jo ieško. Pasitaiko, kad toks žmogus įkliūva pasienyje, kai susiruošia į Lietuvą atostogų. Juk kiekvienas išsiskyręs žmogus policijos tinklalapiuose nenaršo. Tad gali būti, kad ieškomasis tikrai nežino apie paiešką. Patartume tiems, kurie paieškoje randa pažįstamą veidą, informuoti tą žmogų apie paskelbtą jo paiešką – ir policijai nereikės ieškoti, ir jis nepatirs nepatogumų, – aiškina A.Banys.

REKLAMA
REKLAMA

Modelio nekuria

Pasak pašnekovo, vien tik Tauragėje ieškoma 55 asmenų. A.Banys akcentuoja, kad tai nėra šiemet pradėti ieškoti asmenys.

– Komisariato internetinėje svetainėje galima rasti nuo įvairių metų ieškomų tauragiškių. Pirmoji paieška internete paskelbta 2000-aisiais. Tai ir yra atsakymas į kitą klausimą dėl prastos kokybės ar pasenusių nuotraukų: dedame į internetą tokias ieškomų asmenų fotografijas, kokias turime. Žinau, kad kiti komisariatai specialiomis programomis modeliuoja, kaip nuotraukoje pavaizduotas žmogus galėtų atrodyti, praėjus, tarkime, 13-ai metų. Tauragėje to nedarome – pateikiame turimas fotografijas, – sakė Nusikaltimų tyrimų skyriaus viršininkas.

REKLAMA

Ieškomos ir moterys

Tarp Tauragės policijos ieškomų asmenų yra naminės degtinės gamintojai, įžūlūs viešosios tvarkos pažeidėjai, narkotinių medžiagų turėtojai ir piktybiškai nemokantieji alimentų. A.Banio teigimu, pastariesiems Europos orderio gauti nepavyksta, nes kitose Europos Sąjungos šalyse alimentų nemokėjimas apskritai ne nusikaltimas. Tie, kuriems Europos arešto orderiai yra gauti, laikomi suimtais už akių. Kita dalis ieškomųjų yra arba tik įtariamieji, arba teismo Lietuvoje jau nuteisti: jie žino, kad nusikalto, ir dėl to slapstosi. Dar yra tokių, kurių paieška Lietuvoje paskelbta, bet jie jau spėjo nusikalsti užsienyje ir sėdi svetimos šalies belangėje. Tarp policijos ieškomų vyrų puikuojasi ir keli moterų portretai. Teiraujuosi, ką tokio padarė šios moterys.

REKLAMA
REKLAMA

– Viena jų įžeidė valstybės tarnautoją, kitos dvi apkaltintos turto iššvaistymu. Jų paieškos paskelbtos 2001 m. ir 2003 m. Jeigu jos pačios sau paieškoje paskelbtose nuotraukose yra negražios, tegul kreipiasi į komisariatą – tą pačią dieną paiešką nutrauksime, – juokiasi pareigūnas.

Slapstymasis atsakomybę sugriežtina

Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas pastebi, kad didžioji dalis nuo teisingumo besislapstančiųjų vėliau aiškina, kodėl taip pasielgė: esą bėgo, pasislėpė, nes tikėjosi, kad laikui einant paieška bus nutraukta, kad taip pavyks išvengti atsakomybės. A.Banys taip mąstantiems siūlo pagalvoti prieš pasislepiant: kai kurie šiuo metu ieškomi asmenys nė nebūtų baudžiami baudžiamąja tvarka. Pavyzdžiui, per 2012-uosius pavyko rasti labai daug tokių ieškomųjų, kurių paieška buvo paskelbta prieš daugelį metų. Vienas surastas asmuo policijos buvo ieškotas 13 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Iš viso šiais metais suradome 35 asmenis. Dalis jų slapstėsi Lietuvoje – gyveno kituose rajonuose. 24 iš surastųjų buvo tik įtariamieji – slėpėsi nuo ikiteisminio tyrimo (12 jų slėpėsi užsienyje). 9 surasti asmenys yra kaltinamieji – bylos dėl jų nusikaltimų perduotos teismui (5 rasti užsienyje). Dar 2 šiemet rasti tauragiškiai yra jau nuteisti (1 pargabentas iš užsienio), – vardija A.Banys.

Pasak jo, šiemet Tauragėje buvo paskelbta 39 asmenų paieška.

Patarimai bėgliams ir jų artimiesiems

„Tauragės kurjerio“ internetiniame puslapyje skelbtoje apklausoje, kurioje klausėme, ar pažįsta policijos ieškomų asmenų ir žino jų buvimo vietą, dalyvavo per pusantro šimto žmonių. Didžiausia dalis apklaustųjų atsakė tokių nepažįstą. Beveik tiek pat sakė ieškomais asmenimis nesidomį, o teigiamai atsakė 24 procentai respondentų.

REKLAMA

Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas A.Banys pastebi, kad didžioji dalis ieškomųjų, kaip taisyklė, tvirtina apie paiešką nežinoję.

– Žinoma, gali būti, kad žmogus nežinojo, bet yra kita dalis ieškomųjų, kurie tikrai tai žino. Pastariesiems noriu priminti, kad siekiant išvengti baudos ar bausmės, pasislėpus nuo teisingumo, galima sulaukti realaus laisvės atėmimo. Beje, pasislėpusieji dėl piniginės baudos gali susitarti geranoriškai. Tokių atvejų, beje, praktikoje irgi pasitaiko. Jeigu asmuo nenori būti sulaikytas pasienio punkte, reikėtų iš anksto, prieš parvykstant į Lietuvą, susisiekti su paieškos pareigūnais, susitarti, kaip bus atlyginta žala. Tie, kurie nesilaiko kardomosios priemonės – pasižadėjimo ilgesniam laikui neišvykti iš gyvenamosios vietos, irgi gali susisiekti su policijos pareigūnais arba prokurorais telefonu, internetu. Tam yra visos galimybės, – pataria pareigūnas.

REKLAMA

Panašiai A.Banys pataria ir pažįstantiems ieškomus asmenis. Pareigūnas pataria apie žinomą paieškomo asmens buvimo vietą informuoti bet kurį pažįstamą policijos pareigūną, galima pranešti bendruoju policijos telefonu budėtojams arba anoniminiu pasitikėjimu telefono numeriu, informuoti specialiai sukurtu elektroniniu paštu ir t.t. Pašnekovas garantuoja, kad tokiam liudytojui teisme liudyti nereikės, jis liks anonimiškas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų