REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulius Masalskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt Britanijos vyriausybė atveria kelius Kinijos investicijoms į šalies branduolinę pramonę ir jau laukiama pirmojo daugiamilijardinio kontrakto dėl naujos branduolinės elektrinės, kurią kinai turėtų statyti kartu su prancūzais.

REKLAMA
REKLAMA

Baigdamas oficialų vizitą Kinijoje britų finansų ministras George`as Osborne`as Taišano atominėje jėgainėje susipažino su naujausiais kinų civilinės branduolinės pramonės pasiekimais. Pastaraisiais metais kinai kartu su rusais visais įmanomais būdais stengiasi pradėti eksportuoti reaktorių komponentus ir aktyviai ieško naujų sutarčių atominių statybai užsienyje.

REKLAMA

Rusams kol kas tai sekasi sunkiai, nors ir jie turi gana modernių reaktorių, bet kinai jau yra arčiau tikslo – tapti branduolinės energetikos technologijų eksportuotojais į pačias turtingiausias euro zonos šalis.

„Atvykau čia, į šią kinų atominę elektrinę, nes noriu pamatyti kinų investicijas į Britanijos branduolinę pramonę: pirmiausia kaip partnerių su kitais, bet galiu įsivaizduoti, kad kinai taps pagrindiniais akcininkais Britų atominių jėgainėse, kurios veiks pagal britų saugumo taisykles ir jas tikrins britai“, – teigė G. Osborne`as.

REKLAMA
REKLAMA

Jau kitą savaitę kinai gali pasirašyti kontraktą dėl naujos britų atominės statybos Somersete, Hinkli Pointe. Ją stato prancūzų EDF, bet jie ieško partnerių, kad pasidalytų išlaidas.

Dėl gamtosaugos reikalavimų priversti uždaryti anglimi kūrenamas elektrines ir dėl brangių dujų britai prognozuoja, kad kitais metais gali labai sumažėti rezervinių elektros generavimo pajėgumų ir tai gali išderinti kainas vartotojams.

„Tai geras sandoris Britanijos mokesčių mokėtojams, ir mes be abejo užtikrinsime, kad būtų laikomasi pačių griežčiausių saugumo taisyklių. Bet kinų investicijos į Britanijos atominę energiją reiškia, kad užuot patys statę tokias elektrines, galėsime panaudoti pinigus mokyklų ir ligoninių statyboms, o ateityje britų šeimų išlaidos už energiją sumažės ir bus pastovesnės“, – teigė Jungtinės Karalystės finansų ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis neatmetė galimybės, kad ateityje kinai galės ir patys statyti Britanijoje atomines elektrines ir valdyti 100 proc. jų akcijų. Pastaruoju metu Britanija aktyviai stengiasi palengvinti verslo ryšius su antra pasaulio ekonomika tapusia Kinija: įteisintos tiesioginės investicijos kinų valiuta ir leista kinų bankams steigti Londono Sityje savo filialus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų